7.2.2017 06:30 | MobilMania
Odporúčame

Ceny pre 4ku určí štát znovu. Vieme termín

Zdroj: Shutterstock

Proti pôvodnému rozhodnutiu úradu sa odvolali všetci operátori.

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb by mal do konca tohto mesiaca rozhodnúť o regulovaných maximálnych cenách pre 4ku. Potvrdil nám to samotný úrad.

Ide o ceny, ktoré by mal platiť 4. operátor – teda firma Swan Mobile – za prístup do siete svojej konkurencie. Už raz pritom úrad o presných cenových podmienkach rozhodol, voči tomu sa ale odvolali všetci mobilní operátori na trhu.

fotogaléria
ilustračná snímka Zdroj: Shutterstock

Ešte v októbri minulého roka regulátor oznámil , že prístup do siete musia 4ke poskytnúť všetci konkurenční poskytovatelia – Orange, Telekom aj O2. K tomu sa zaviazali pri tendri, kde si všetci štyria operátori vysúťažili vhodné frekvencie pre 4G.

Čítajte aj Regulátor rozhodol o cenách pre 4ku. Detaily nie sú známe

Súčasťou rozhodnutia bolo aj to, že služby musia byť zákazníkom Swan Mobile poskytované za rovnakých podmienok ako pre operátora, ktorý národný roaming poskytuje. Teda napríklad za tých istých technických parametrov, bez toho, aby boli zákazníci majiteľa siete nejako zvýhodnení.

O2 hovorilo o zlom výpočte

Ostro sa voči rozhodnutiu štátu postavilo O2, ktoré ešte v októbri uviedlo, že sú diskriminačné . „Zastávame názor, že ceny sú vypočítané nesprávne a jednoznačne diskriminačne,“ povedal pre Živé.sk a Mobilmaniu generálny riaditeľ O2 Slovakia Peter Gažík.

fotogaléria
O2 je pripravené poskytnúť národný roaming Zdroj: redakcia

Spoločnosť informovala, že využije všetky právne možnosti na svoju ochranu. Tvrdila, že podľa Európskej komisie majú byť regulované ceny čo najbližšie k bežným na trhu.

Ceny štat vypočítal na základe tých, ktoré platí O2 Telekomu. Mobilný operátor O2 ale tvrdí, že nie je spravodlivé, aby Swan Mobile mal mať rovnaké ceny ako on.

„Swan pri svojej ,veľkosti’ nemôže dosahovať nami vynegociované zľavy, preto by logicky mal mať stanovenú inú, vyššiu jednotkovú cenu,“ povedal Gažík.

Nakoniec sa odvolali všetci

Ešte v decembri sme prišli s informáciou , že voči rozhodnutiu regulátora sa odvolali všetci poskytovatelia na trhu – a teda že neplatí.

Ostatní operátori, s výnimkou O2, ale nespresnili, čo im na regulovaných cenách prekáža, prípadne či ich vnímajú ako veľmi nízke.

Čítajte aj Regulované ceny pre 4ku neplatia. Odvolali sa všetci operátori

Čo keď regulátor rozhodne?

Aj keď na konci februára regulačný úrad opäť rozhodne v sporoch o cenách, stále to nemusí znamenať koniec a finálne rozhodnutie pre 4ku – Swan Mobile.

„Dňom doručenia rozhodnutí sa tieto rozhodnutia stanú právoplatnými. Účastníci konania budú mať možnosť do dvoch mesiacov podať žalobu na Krajskom súde,“ dodal hovorca regulačného úradu Roman Vavro.