22.2.2017 02:20 | MobilMania
Odporúčame

Slováci stále používajú hlúpe mobily

Zdroj: Peter Frolo pre Orange Slovensko

Medzi smartfónmi dominuje Android, ale starý Symbian má stále viac než mobilný Windows.

Nedávno médiami aj na Slovensku prebehla informácia, že znovuzrodená Nokia by mohla vzkriesiť svoj legendárny mobil 3310 . Aj napriek tomu, že táto správa nie je ešte potvrdená, vyvolala veľmi silnú odozvu. Mnoho používateľov s nostalgiou začalo spomínať na staré-dobré časy, keď mobil vydržal na jedno nabitie aj týždeň a prežil pád na zem bez toho, aby mal ako lakeť vysokú kopu certifikátov odolnosti.

Čítajte aj Nokia na MWC 2017: Priestor má dostať i vynovená legenda

Nemálo diskutujúcich zároveň v rôznych diskusiách prejavilo záujem o takýto telefón; a tak nás zaujímalo, ako to je v skutočnosti s používaním telefónov na Slovensku. Štatistiky pritom mnohých prekvapia.

fotogaléria
Jednoduché telefóny bez otvoreného operačného systému sú u Slovákov stále v obľube. Foto: Peter Frolo pre Orange Slovensko Zdroj: Peter Frolo pre Orange Slovensko

Hlúpe mobily stále dominujú

Zo štatistík, ktoré nám poskytla spoločnosť Market Locator, jednoznačne vyplýva, že Slováci stále používajú telefóny bez otvoreného operačného systému. Ide teda o zariadenia, ktoré sa vo všeobecnosti označujú ako „feature phone“, u nás ich ale familiárne nazývame „hlúpe“. Tieto telefóny v drvivej väčšine prípadov nemajú dotykový displej a ich majitelia ich využívajú najmä na telefonovanie a posielanie textových správ.

Ich celkový podiel v sieťach slovenských operátorov sa stále pohybuje okolo 50 %. Toto číslo však nemusí nutne znamenať, že polovica Slovákov stále telefón bez otvoreného operačného systému využíva ako svoje hlavné zariadenie.

Keďže penetrácia SIM kariet je aktuálne na Slovensku vysoko cez 100 %, v priemere má každý z nás viac než jedno telefónne číslo. A je teda pravdepodobné, že mnohé z týchto jednoduchých mobilov plnia účel záložného, resp. druhého telefónu svojho majiteľa.

S otázkou o pomere medzi smartfónmi a telefónmi s uzatvoreným operačným systémom MobilMania.sk oslovila aj priamo slovenských mobilných operátorov. Telekom a 4ka túto štatistiku nezverejňujú. O2 má v sieti podiel okolo 60 % smartfónov a Orange prostredníctvom hovorkyne odkázal, že v ich sieti tvoria smartfóny až 65 %. V ich prípade teda ide o nadpriemerné čísla.

Telefóny bez otvoreného operačného systému ešte stále predstavujú pomerne veľkú skupinu aj spomedzi všetkých telefónov predaných u mobilných operátorov - napríklad v Telekome tvorili v roku 2016 asi 13 až 14 % zo všetkých predaných telefónov, čo rozhodne nie je zanedbateľné množstvo.

Android vládne, Symbian preskočil Windows

Zaujímalo nás tiež, aké zariadenia sa nachádzajú v tej druhej polovici, teda medzi smartfónmi. Absolútne dominantný je Android, ktorý využíva 39,22 % Slovákov. Na celkovom trhu so smartfónmi tak má podiel až 77 %. Toto číslo nám potvrdil aj Orange, ktorý vo vyjadrení pre MobilMania.sk uviedol, že v jeho sieti majú Androidy podiel 76 %.

Druhý v poradí je iOS, ktorý má medzi smartfónmi podiel 14,25 %. Všetky ostatné operačné systémy pre smartfóny si delia zvyšných necelých 9 % koláča.

Zaujímavé pritom je, že staručký a už roky nepodporovaný Symbian má asi dvojnásobný podiel oproti mobilnému Windows. Aj to je znakom, že Slováci ešte radi využívajú staršie telefóny. Najviac majiteľov smartfónov značky Apple je pritom podľa štatistiky v Bratislavskom kraji, Androidu najviac holdujú v Prešovskom kraji.

Presné rozloženie využívania mobilov na Slovensku podľa údajov, ktoré nám dodal Market Locator:

fotogaléria
zdroj: Market Locator Zdroj: Market Locator

Dáta boli získané na vzorke 2,7 milióna zákazníkoch slovenských mobilných operátorov. Medzi „iné“ sa radia všetky telefóny s uzatvoreným operačným systémom a tiež niektoré okrajové operačné systémy pre smartfóny. Ich podiel je ale štatisticky zanedbateľný.