24.2.2017 16:00 | MobilMania

Odlúčenie od mobilu človeka stresuje, potvrdil výskum

Zdroj: Shutterstock

Mladí ľudia sú v strese už po pár minútach bez mobilu.

Ľudia, ktorým je odobratý mobilný telefoń, trpia stresom, tvrdí maďarský výskum vykonaný psychológmi na univerzite Eotvos Lorand. Stres dolieha najmä na mladých ľudí, čo však nie je veľkým prekvapením vzhľadom na to, že táto skupina ľudí najviac používa sociálne siete.

Výskum bol vykonaný na vzorke 87 ľudí vo veku od 18 do 26 rokov. Podľa psychológov má telefón na týchto ľudí rovnaký vplyv ako deka na bábätko. Už do niekoľkých minút vzniká u ľudí, ktorým je odobratý mobilný telefón, stres.

Život bez mobilu zvládajú ťažko najmä mladí ľudia (ilustračná snímka, zdroj: Shutterstock) Zdroj: Shutterstock

Mladí ľudia majú k mobilom či k jeho obsahu nielen citový vzťah, ale je pre nich zvlášť dôležitý, pretože im zabezpečuje sociálny kontakt. Psychológovia sledovali vplyv stresu respondentov kamerou a meraním srdcovej frekvencie.

Polovici účastníkov prieskumu vzali smartfón a uložili ho do hrnčeka. Druhej polovici telefón nechali u seba a obom skupinám dali riešiť hádanky na počítačoch. Počas pauzy ľudia bez mobilov mierili rovno k hrnčekom za mobilmi. Psychológovia u nich namerali zvýšenú tepovú frekvenciu a javili známky stresu.

Skupina, ktorá mala mobil stále pri sebe, jednoducho spokojne oddychovala. Strach zo straty telefónu alebo signálu označujú psychológovia ako nomofóbia a podľa dávnejších prieskumov ňou trpí 80 percent mladých ľudí.