25.2.2017 21:00 | MobilMania

Na skenovanie QR a čiarových kódov už samostatnú aplikáciu nepotrebujete

Zdroj: redakcia

V aplikácii Google stačí aktivovať príslušnú voľbu a ako sekundárny jazyk systému nastaviť angličtinu.

Hoci QR kódy majú potenciál a určité činnosti vedia zjednodušiť , bežný Slovák sa s nimi často nestretne a aplikáciu na ich skenovanie teda v smartfóne pravdepodobne nainštalovanú nemá.

Predsa stiahnutie tohto softvéru netrvá dlho a priveľmi ním neutrpí ani dátový balík. Prečo ale nevyužiť integráciu tejto funkcie priamo v aplikácii od Googlu?

Ako totiž upozornil web PhoneArena, na tento účel možno využiť aj ľubovoľnú aplikáciu fotoaparátu v kombinácii s Google Now on Tap. Majiteľom zariadení so systémom iOS naopak poslúži skratka „Scan QR Code“ pri silnom stlačení ikony aplikácie Google Chrome.

fotogaléria
Funkciu stačí iba aktivovať (zdroj: redakcia) Zdroj: redakcia

So slovenčinou iba trikom

Ak ale vlastníte smartfón alebo tablet s Androidom, musíte si funkciu najprv aktivovať. Robí sa to v aplikácii Google prostredníctvom položky Nastavenia v bočnom paneli. Tu nájdete kategóriu Vyhľadávanie na obrazovke a aktivujete prvý prepínač.

Nakoľko ale Google Now on Tap ešte plne nepodporuje slovenčinu, budete musieť mať ako systémový jazyk nastavenú angličtinu. Ak máte nainštalovaný Android 7.0 Nougat alebo novší, stačí, aby bola angličtina zaradená ako jeden z vedľajších jazykov.

fotogaléria
Skenovanie funguje spoľahlivo (zdroj: redakcia) Zdroj: redakcia

Teraz stačí zapnúť ľubovoľnú aplikáciu fotoaparátu a podržať tlačidlo Domov. Po chvíľke hľadania by sa mal zobraziť odkaz na webovú stránku, prípadne popis produktu, ktorého kód ste naskenovali. V našom testovaní si funkcia hravo poradila s knihami, hrami či dokonca kozmetikou.