28.2.2017 06:30 | MobilMania

Mobilné spoločnosti i výrobcovia sľubujú, že 5G sieť príde skôr

Zdroj: ZTE

MWC 2017: Nokia chce spustiť pokusnú prevádzku siete novej generácie už v tomto roku.

Mobilná konferencia MWC 2017 sa popri nových smartfónoch a tabletoch niesla i v znamení prvých lastovičiek s podporou budúcej generácie mobilných sietí - označovanej ako 5G .

Viacero spoločností, ktoré na novom štandarde pracujú, na konferencii v Barcelone prehlásilo, že technológia by sa mohla dočkať masového rozšírenia už v roku 2019. Teda o rok skôr, ako sa pôvodne predpokladalo , uviedol portál CNET.

Medzi spoločnosťami, ktoré sa k rýchlejšiemu uvedeniu 5G do praxe prihlásili, sú výrobcovia čipov Intel i Qualcomm, ako aj operátori AT&T, Sprint či T-Mobile.

Čítajte aj Budúcnosť sietí: 5G má signál všade a obrovské rýchlosti

Sieť 5G by mala poskytnúť až 100-násobnú prenosovú rýchlosť v porovnaní LTE. Z vyššej rýchlosti môžu podľa predstaviteľov spoločností profitovať najmä technológie ako virtuálna a rozšírená realita.

Qualcomm na konferencii predstavil prvé čipy podporujúce súčasné štandardy 5G, 4G (LTE), 3G a 2G. Pre zariadenia ponúkané koncovým zákazníkom by však mali byť k dispozícii až v roku 2019.

Začiatkom roka vlastný 5G čip oznámila i spoločnosť Intel.

Čítajte aj Intel už má takmer hotový 5G modem. Ponúkne rýchlosť sťahovania 5 Gb/s

Riešenie od Nokie už tento rok

Súčasný šéf Nokie Rajeev Suri na pódiu v Barcelone predstavil prvý balíček 5G zariadení určených poskytovateľom bezdrôtových sietí, ktorí nechcú čakať na definitívne stanovenie špecifikácie novej siete združením 3GPP.

Balíček má názov 5G Frist a obsahuje rádiovú prístupovú sieť (RAN) Airscale, adaptívne MIMO antény pre pásma 3,5 GHz, 4,5 GHz, 28 GHz a 39 GHz, ako aj všetky podporné súčasti pre zriadenie prenosu, uvádza portál ZDNet.

Čítajte aj Nová Nokia 3310 je skutočnosťou, Nokia 6 prichádza do Európy

Nokia chce svoje riešenie upraviť podľa špecifikácie 3GPP, ihneď ako bude dostupná. Už tento rok však plánuje v spolupráci s Verizonom spustiť pokusné pokrytie 5G signálom v americkom Dallase.

Balík 5G First by mal byť pre záujemcov k dispozícii v druhej polovici tohto roku.

Samsung chystá 5G router pre domácnosti

Kórejský výrobca Samsung na konferencii ukázal viacero noviniek, ako napríklad tablet Galaxy Tab S3 , hybridný Galaxy Book či okuliare pre virtuálnu realitu Gear VR . Zviezol sa však i na vlne 5G, do ktorej prispel hneď niekoľkými produktmi zo svojej dielne.

Najzaujímavejším bol oznam o pripravovanom domácom routeri s podporou 5G, ktorý by mal poskytnúť prenosovú rýchlosť 1 Gb/s. Router bude potrebné umiestniť k oknu tak, aby mohol prijímať 5G signál z vonku.

Čítajte aj Samsung Galaxy Book: Hybrid zameraný na výkon

Viac informácií o zariadení v súčasnosti k dispozícii nie je. Podľa Samsungu je router momentálne v testovacej fáze. Testy prebiehajú v Kórei, Japonsku a USA, informuje TechCruch.

Výrobca tiež spomenul, že na budúci rok približne v tomto čase by chcel predstaviť svoj prvý 5G smartfón.

Prvý gigabajtový smartfón

Čínsky výrobca ZTE na konferencii predstavil „Gigabajtový telefón“. Spoločnosť tvrdí, že ide o prvý telefón schopný bezdrôtového prenosu dát rýchlosťou 1 Gb/s, píše CNET.

ZTE predstavil prvý telefón schopný bezdrôtového prenosu dát rýchlosťou 1 Gb/s. Nič iné však nedokáže (zdroj: ZTE) Zdroj: ZTE

Či však zariadenie možno vôbec nazvať telefónom, je nanajvýš otázne. Po technickej stránke má väčšinu súčastí, ktoré sa nachádzajú aj v bežnom smartfóne. No jediné, čo telefón reálne dokáže, je zobraziť merač rýchlosti prenosu.

Pre spoločnosť ide zrejme skôr demonštráciou dostupných technológií a prostriedok, ako pre seba získať trochu mediálnej pozornosti v kontexte predstavovaných 5G produktov, a to i napriek tomu, že technológia, ktorú telefón využíva, ani nie je postavená na 5G.

Sledujte aj ďalšie novinky z Mobile World Congress 2017  v Barcelone.