27.2.2017 18:38 | MobilMania

Odolné telefóny CAT majú konkurenciu. Do boja sa púšťa Energizer

Zdroj: Ján Trangel

Naživo z MWC 2017: Kategória zariadení so zvýšenou odolnosťou a masívnou konštrukciou sa na MWC 2017 rozrástla.

Na práve prebiehajúcej konferencii MWC 2017 v Barcelone sme sa dočkali predstavenia dvojice nových super-odolných smartfónov. Udialo sa tak v rámci startupovej akcie Showstoppers.

V kategórii, ktorej kraľujú najmä zariadenia CAT , sa teraz objavujú novinky pod značkou Energizer.

Výkon, odolnosť, ale aj duálny fotoaparát

Väčší a výkonnejší model z predstavenej dvojice je smartfón Energizer Energy E550LTE. Zariadenie príde s 5,5-palcovým FullHD displejom, ktorý ochráni sklo Gorilla Glass 3. Ešte väčšiu mieru odolnosti dodá tvrdené sklo Asahi.

fotogaléria
Energizer Energy E550LTE (foto: Energizer) Zdroj: Energizer

Smartfón poženie osemjadrový procesor MediaTek MTK6755 s taktom 2,0 GHz, ktorý bude spolupracovať s  pamäťou RAM o veľkosti 4 GB. Vnútorné úložisko ponúkne priestor 64 GB a operačným systémom sa stane Android vo verzii 7.0 Nougat.

Na zadnej strane zariadenia nájdeme dvojicu snímačov s 13 Mpx a 8 Mpx rozlíšením. Výrobca sa teda chváli, že Energy E550LTE je prvý odolný smartfón s duálnym fotoaparátom na svete. Vzadu sa nachádza aj snímač odtlačkov prstov. Selfie kamera vpredu disponuje senzorom s rozlíšením 8 Mpx.

fotogaléria
Obe novinky od Energizer ponúknu veľmi podobný dizajn. Na fotografii je model Energy E520LTE (foto: Ján Trangel) Zdroj: Ján Trangel

O energiu sa postará batéria s kapacitou 4 000 mAh, k dispozícii bude aj technológia rýchleho nabíjania MediaTek Pump Express 3.0. Certifikácia IP68 zaručí zvýšenú odolnosť smartfónu voči vode, prachu aj nárazom.

Menší brat

Menšia novinka dostala názov Energizer Energy E520LTE. Ponúkne veľmi podobný dizajn ako výkonnejší model, no vzadu už nenájdeme duálny fotoaparát, ale len jeden 13 Mpx snímač. 5,2-palcový displej tentoraz ponúkne rozlíšenie HD a výkon zaistí tentoraz štvorjadrový čip MTK6735.

fotogaléria
Energizer Energy E520LTE (foto: Ján Trangel) Zdroj: Ján Trangel

Menšia bude aj RAM, a to s hodnotou 2 GB. Interné úložisko zas poskytne 16 GB priestoru. Batéria zostane na úrovni 4 000 mAh a „menší brat 550-tky“ si ponechá aj snímač odtlačkov prstov na zadnej strane a hlavne certifikáciu IP68.

Iné ako konkurencia

Jednou z najväčších výhod oproti konkurencii môže predstavovať hrúbka zariadení. Tá dosahuje pri modeli Energy 550LTE hodnotu 11,1 mm, čo je podľa výrobcu minimálne o 2 mm menej ako u iných odolných smartfónov.

fotogaléria
Energizer Energy E520LTE (foto: Ján Trangel) Zdroj: Ján Trangel

Na základe našej skúsenosti môžeme potvrdiť, že spracovanie zariadení je na veľmi vysokej úrovni a vyzerajú až prekvapivo dobre a menej „extrémne“ napríklad oproti telefónom CAT.

Ako prvý z novej dvojice „odolňákov“ sa do predaja dostane menší model Energy 520LTE. Dostupný bude celosvetovo od mája, a to s cenovkou na úrovni 299 eur.

Väčší a výkonnejší model sa na trhoch dá očakávať niekedy v priebehu leta. Energy 550LTE bude možné získať za cenu približne 449 eur.

fotogaléria
Energizer Energy E520LTE (foto: Energizer) Zdroj: Energizer

Aj keď sa smartfóny budú predávať pod značkou Energizer, americká spoločnosť známa výrobou batérií, nie je priamym producentom týchto zariadení. Licenciu na výrobu aj predaj telefónov vlastní francúzska spoločnosť Avenir Telecom.

Sledujte aj ďalšie novinky z Mobile World Congress 2017 v Barcelone.

Pracovnú cestu redaktorov na MWC 2017 hradia spoločnosti Huawei a Orange.