18.3.2017 11:05 | MobilMania

LG naďalej trápia hardvérové problémy so smartfónmi G4 a V10. Ocitlo sa na súde

Zdroj: redakcia

Okrem LG G4 a V10 však rovnaké problémy trápia napríklad aj Nexus 5X, ktorý LG vyrábalo pre Google.

Spoločnosť LG bude v USA na kalifornskom federálnom súde čeliť skupinovej žalobe. Majiteľom smartfónov LG G4 a LG V10 sa totiž nepáči, ako sa firma vysporiadala s verejne známymi hardvérovými poruchami týchto dvoch smartfónov. Téme sa venoval web Ars Technica.

V praxi sa totiž oba modely môžu kedykoľvek vypnúť či zamrznúť, pričom následne sa odmietnu opäť naštartovať a dostanú sa do „bootloopu“. Používateľ tak príde o všetky dáta a samotné zariadenie sa znehodnotí.

fotogaléria
Smartfón LG G4 (zdroj: redakcia) Zdroj: redakcia

LG v prípade smartfónu G4 o problematike vie a v rámci záruky ponúka majiteľom dotknutých kusov bezplatnú výmenu, nakoľko ide o hardvérovú chybu. Pri modeli V10 vraj naopak nejde o „štatisticky významný“ problém. Zdá sa však, že spoločnosť situáciu priamo nerieši.

Rovnaký problém aj po výmene

Podľa osobnej skúsenosti žalobcu totiž rovnakým problémom trpeli aj ďalšie dva zariadenia LG G4, ktoré dostal ako náhradu pôvodného prístroja v rámci záruky. Hovorí, že firma aj po odhalení poruchy vedome pokračovala vo výrobe chybných smartfónov a majiteľom kusov bez záruky odmietla poskytnúť pomoc.

fotogaléria
Zariadenie LG V10 (zdroj: LG) Zdroj: LG

Podobne sa žaloba vyjadruje aj k modelu LG V10, pričom zdôrazňuje, že aj napriek rovnakej chybe spoločnosť dané zariadenie stále predáva a distribuuje.

Požadovaná je oprava všetkých chybných zariadení

Firme LG je tak na v návrhu pripisované nespravodlivé obohatenie, porušenie férového obchodu a nedodržanie niekoľkých zákonov týkajúcich sa záruky. Výška odškodnenia sa má určiť až počas súdneho procesu, pričom poplatky a náklady má podľa žalobcov zaplatiť LG. Aby toho nebolo málo, od súdu je požadovaný príkaz na odštartovanie programu opravy všetkých problémových zariadení LG.

Čítajte aj Obávate sa problémov s vaším Nexusom 5X? Takto môžete zistiť ich pravdepodobnosť

Na záver dodajme, že LG oficiálne potvrdilo rovnaký problém aj v prípade ďalšieho smartfónu, Nexusu 5X . Ten spoločnosť vyrábala pre Google ako partner v programe Nexus, pričom kvôli nedostatku náhradných komponentov začala pred niekoľkými mesiacmi majiteľom chybných kusov v záruke priamo vracať peniaze.