20.3.2017 18:15 | MobilMania

Výskumníci údajne pomohli vyšetrovateľom odheslovať iPhone, ktorý súvisel s teroristickým činom

Zdroj: Shutterstock

Výskumníci zo softvérového inštitútu mohli byť nápomocní pri prelomení šifrovania iPhonu zo San Bernardina.

Vedci zo Software Engineering Institute (SEI) na Carnegie Mellon University objavili v iPhone bezpečnostnú chybu, ktorú údajne využila vládna bezpečnostná agentúra pri vyšetrovaní teroristického činu s vysokým stupňom utajenia. Informuje o tom Motherboard.

Nie je však zrejmé, ktorého prípadu sa uvedená skutočnosť týka. Rovnako ani to, do akej miery boli získané informácie pre objasnenie trestného činu nápomocné.

ilustračná snímka (ilustračná snímka, zdroj: Shutterstock) Zdroj: Shutterstock

Spomínaný softvérový inštitút bol založený z federálnych zdrojov. Pracuje pre americkú vládu a je sponzorovaný americkým ministerstvom obrany.

V roku 2014 pracovníci inštitútu dokázali získať skutočné IP adresy používateľov anonymnej siete Tor, vrátane tých, ktorí navštevovali darknet internetové obchody ako Silk road 2. FBI si neskôr predstaviteľov SEI predvolala, aby jej spomínané IP adresy poskytli. Získané informácie potom boli použité na podanie žaloby voči viacerým internetovým zločincom.

Čítajte aj Z nepriateľov spojenci: Apple zamestnal odborníka na jailbreaky

Riaditeľka technologickej divízie FBI Amy Hessová vyzvala počas zasadnutia kongresu na prehĺbenie spolupráce medzi výrobcami, výskumníkmi a súkromným odvetvím, aby našli možné riešenia situácie. Narážala tak na fakt, že donucovacie orgány strácajú kvôli rozširujúcemu sa šifrovaniu údajov prístup k dôležitým informáciám.

Spojitosť s prípadom vraha zo San Bernardina je nepotvrdená

Mnohí majú v živej pamäti prípad útočníka zo San Bernardina. Syued Rizwan Farook so svojou manželkou v decembri 2015 zastrelil 14 ľudí. FBI získala jeho iPhone a v záujme objasnenia motívu tohto teroristického činu, požiadala Apple o prelomenie ochrany zariadenia. Výrobca však túto požiadavku odmietol . Argumentoval, že by išlo o bezprecedentné narušenie súkromia používateľov.

Na stranu americkej spoločnosti v spore s FBI sa priklonil aj súd a celý prípad vyvolal širokú diskusiu. Do smartfónu sa vyšetrovatelia nakoniec dostali bez pomoci Apple . Zásluhy na prelomení šifrovania Farookovho iPhonu 5c sa pripisujú izraelskej firme Cellebrite.

Neskôr však The Washington Post priniesol informáciu , že FBI zaplatila firme Cellebrite aj vedeckým pracovníkom, ktorí objavili dovtedy neznámu bezpečnostnú zraniteľnosť v iPhone. Je preto možné, že išlo práve o pracovníkov z Carnegie Mellon University. Uvedený fakt však zatiaľ nikto nepotvrdil.