24.3.2017 04:10 | MobilMania
Odporúčame

Test Huawei Mate 9: Obor s poriadne dlhou výdržou

Zdroj: Lukáš Koškár

5,9-palcový tabletofón stavia na elegantný vzhľad a prémiovú hardvérovú výbavu.

Honba za čo najväčšími uhlopriečkami neutícha, no výrobcovia našťastie siahajú k osekávaniu rámčekov, čím aspoň sčasti korigujú výsledné proporcie zariadení. Na rovnaký recept spolieha aj najnovší tabletofón od Huawei. Mate 9 k tomu pridáva elegantné kovové telo, duálny fotoaparát a silné vnútornosti.

Čítajte aj Test Huawei P10: Farebný tiger

Má niečo do seba

Stavia na istotu: Hoci dizajn Huawei Mate 9 nie je veľmi inovatívny, vo výsledku mu to neškodí. Telefón vyzerá elegantne a pritom robustne. K dispozícii sme mali verziu s bielym čelom a strieborným zadným krytom. K dispozícii je viacero farebných variant vrátane zlatej.

fotogaléria
Vzadu sú plastové len krytky po okrajoch, pod ktorými sú antény Zdroj: Lukáš Koškár

Menšia lopata: Hrany sú skosené, a tak mobil nikde prehnane netlačí do rúk. Vzhľadom na 5,9-palcovú uhlopriečku displeja vo výsledku dostávame tolerovateľné proporcie, za čo vďačíme tenkým rámikom. Aj tak ale zariadenie pôsobí ako menšia lopata. Nie je tak pre každého a vo vrecku už vôbec nemusí byť príjemný. Hmotnosť 190 gramov je taktiež vyššia, no ide na vrub batérie s kapacitou 4 000 mAh, čo je jemný nadštandard.

Snímač na chrbte: Huawei Mate 9 vzadu pod dvomi šošovkami fotoaparátu integruje aj snímač odtlačkov prstov. Hoci toto umiestnenie nemusí každému vyhovovať, jeho kvalitu a rýchlosť musíme naozaj pochváliť. Rozoznávanie odtlačku bolo spoľahlivé a veľmi rýchle. Tak to má byť.

fotogaléria
O nabíjanie a prenos dát sa stará moderné rozhranie USB-C Zdroj: Lukáš Koškár

Vyžaduje kompromis: Dobrou správou je podpora Micro SD pre rozšírenie vstavaného úložiska, ako aj režimu Dual SIM. Už o niečo horšou je fakt, že majiteľ Mate 9 nemôže mať oboje. Druhý slot na SIM-ku je totiž zdieľaný s pamäťovkou. Toto je úplne bežný scenár u mnohých výrobcov, ktorý ale veľmi nechápeme. Dodať ešte treba, že smartfóny predané operátormi Orange a Telekom štandardne podporujú iba jednu SIM kartu a možnosť pridania druhej je v nich softvérovo obmedzená.

fotogaléria
Dual SIM alebo viac priestoru pre dáta? Treba si vybrať Zdroj: Lukáš Koškár

Kvalitné reproduktory: Huawei Mate 9 nás po prvom zazvonení príjemne prekvapil kvalitou zvuku, ktorý sa šíri z mriežok na spodnej hrane. Audio je hlasné a so širokým frekvenčným spektrom. Pri reprodukcii sa pridáva aj slúchadlo, ktoré slúži na vykreslenie vyšších tónov. Sila vibrácií je nadpriemerná.

fotogaléria
Na vrchnej hrane nájdeme aj infraport, vďaka čomu možno smartfónom v kombinácii s predinštalovanou aplikáciou ovládať domácu elektroniku, napríklad televízor. Zariadenie však nemusí vždy reagovať správne. Je to skôr možnosť, nie pravidlo Zdroj: Lukáš Koškár

Na výkone nešetrí

Vystačí si s Full HD: Vzhľadom na 5,9-palcovú uhlopriečku by už človek možno čakal rozlíšenie 1 440 × 2 560 bodov, no Mate 9 sa uspokojí s „tradičným“ Full HD (1 920 × 1 080 pixelov). Aj táto hodnota stačí, ale pri bežnom pohľade už vidieť jemný raster.

fotogaléria
Pozorovacie uhly použitého IPS panela sú výborné, maximálny jas je dostatočný Zdroj: Lukáš Koškár

Žiadny chudáčik: Srdcom tabletofónu je čipset Kirin 960 priamo z dielne Huawei, ktorý sa radí k tým výkonnejším. Integruje štvoricu jadier Cortex-A73 na maximálnej frekvencii 2,4 GHz doplnenú kvartetom Cortex-A53 s taktom 1,8 GHz. Grafika Mali-G71 MP8 zvláda bez problémov aj náročnejšie hry. Hardvérovú výbavu dopĺňa až 4 GB RAM a 64GB vstavané úložisko.

fotogaléria
Huawei Mate 9 v AnTuTu Benchmark dosiahol vyše 127 000 bodov. Vstavaná pamäť po prvom spustení ponúka 50 GB voľného priestoru pre dáta Zdroj: Lukáš Koškár

Plynulý systém: Operačným systémom je už aktuálny Android 7.0 (Nougat) s grafickou nadstavbou EMUI 5.0. Jednou z hlavných výhod nového Androidu je možnosť zobrazenia dvoch aplikácií vedľa seba. Vizuálna úprava od výrobcu sa nám celkom pozdávala. Vyzerá elegantne, pričom nijako nemení filozofiu systému. Všimli sme si ale chybičku krásy, keď notifikácie z Gmailu sa vôbec nezobrazovali na zamknutej obrazovke. Pri SMS sa však všetko zobrazovalo správne. Naopak, príjemným bonusom zamknutej obrazovky je zobrazovanie počtu krokov za celý deň. Systém je úplne plynulý a zaváhania boli veľmi sporadické.

fotogaléria
Vizuálne poňatie systému sa nám pozdávalo. Nechýba aj niekoľko predinštalovaných aplikácií, ktoré nie sú len do počtu. Napríklad správca pre optimalizáciu telefónu Zdroj: Lukáš Koškár

Skvelá výdrž: Na Huawei Mate 9 musíme jednoznačne vyzdvihnúť výdrž na jedno nabitie. Vstavaný akumulátor s kapacitou 4 000 mAh pri bežnom používaní zásoboval telefón cez tri dni. Skvelý výsledok. Nechýba ani režim pre úsporu energie, ktorý výdrž ešte predĺži. Poteší tiež funkcia rýchleho nabíjania, keď na 90 percent kapacity batérie sme sa s pribalenou nabíjačkou dostali za 59 minút. Na toto sa zvyká ľahko.

Vzadu má dve oči

Hra s pixelmi: S optikou pre fotoaparát Huawei vypomáhala spoločnosť Leica. Mate 9 má vzadu hneď dve šošovky. Jeden senzor, 12-megapixelový, zachytáva farby, pričom druhý, s rozlíšením 20 Mpx, je monochromatický a slúži na zvýšenie ostrosti a kvality fotiek v horších svetelných podmienkach. A skutočne, fotoaparát zvláda cvakanie slušne aj podvečer alebo v horšie osvetlenom interiéri. Tak trochu sklamaním je maximálne rozlíšenie fotiek s pomerom strán 16:9, keď telefón ponúka len 12 Mpx. Rozlíšenie 20 Mpx je k dispozícii len v režime 4:3.

fotogaléria
Dvom šošovkám sekunduje aj duálny LED blesk Zdroj: Lukáš Koškár

Poradí si s pohybom: Istotne poteší optická stabilizácia, vďaka čomu Mate 9 dokáže zachytávať aj pohybujúce sa objekty. Občas sa machuliam nevyhnete, no vo väčšine prípadov boli dynamické snímky pekne ostré. Pre tých, ktorí si radi robia veci po svojom, je okrem automatiky dostupný aj manuálny režim s možnosťou úpravy ISO, času uzávierky, expozície a podobne. Nechýba ani možnosť zmeny ostrosti úpravou clony, čo sa hodí napríklad pri ladení bokeh, teda rozmazania časti scény mimo zaostrený objekt.

Ukážky fotografií:

fotogaléria
Huawei Mate 9: Testovacia fotografia Zdroj: Lukáš Koškár

Ďalšie fotografie nájdete v galérii >>>

Zvláda aj 4K video: Huawei Mate 9 si poradí aj s videom s rozlíšením 4K pri 30 snímkach za sekundu. Nechýba ani možnosť záznamu vo Full HD vrátane 60 fps.

Predná kamera vie sama zaostriť: Kamera nad displejom ponúka maximálne rozlíšenie 8 Mpx pri pomere strán 4:3. V prípade 16:9 sa hodnota zastavila na 6 Mpx. Prednosťou predného fotoaparátu je schopnosť automatického zaostrovania.

fotogaléria
Predný fotoaparát poslúži aj na selfie Zdroj: Lukáš Koškár

Hodnotenie: Naozaj sa podaril

Huawei Mate 9 v nás zanechal veľmi dobré dojmy. Ide vskutku o kvalitný tabletofón, ktorý v ničom zásadne nezaostáva a jeho kúpu človek neoľutuje. Ponúka kvalitné spracovanie, výkonný hardvér s plynulým systémom, použiteľný duálny fotoaparát či veľký displej, hoc jeho Full HD rozlíšenie už dnes nemusí osloviť každého. Priam fantastická je ale výdrž na jedno nabitie.

Napriek tenkým rámikom sa však Mate 9 nevyhol veľkým rozmerom a kvôli batérii sa kapacitou 4 000 mAh je vyššia i hmotnosť. Hoci chválime funkciu Dual SIM, slot na druhú „simku“ je určený aj na pamäťovku, takže keď chcete v mobile používať dve čísla, vstavanú pamäť si nerozšírite.

Napokon spomeňme cenu. Tá oficiálna je stanovená na 699 eur, čo je už celkom slušná „pálka“ a záujemcu môže odradiť. V niektorých obchodoch sa síce Huawei Mate 9 predáva o stovku lacnejšie, no pri takejto kúpe treba byť ostražitý. V samostatnom článku sme si vysvetlili, prečo. Napokon dodajme, že Huawei Mate 9 zaradili do svojich ponúk aj Telekom, Orange i O2.

Dodajme, že v balení sa nachádza aj zadný ochranný kryt, slúchadlá a redukcia z USB-C na Micro USB.

Názov zariadenia Huawei Mate 9
Rozmery 156,9 × 78,9 × 7,9 mm
Hmotnosť 190 g
Uhlopriečka displeja 5,9 palca
Technológia a rozlíšenie displeja IPS LCD, 1 080 × 1 920 bodov, 373 ppi
Čipset Huawei Kirin 960
Procesor 4 × Cortex-A73 (2,4 GHz) + 4 × Cortex-A53 (1,8 GHz)
Grafické jadro Mali-G71 MP8
Operačná pamäť RAM 4 GB
Priestor pre dáta 64 GB, podpora Micro SD
Počet súčasne aktívnych SIM 2 SIM
Podpora LTE Áno, Cat6
Hlavný fotoaparát Monochromatický 20Mpx snímač + 12Mpx RBG, f/2.2, OIS
Sekundárny fotoaparát 8 Mpx, f/1,9
Operačný systém Android 7.0 + EMUI 5.0
Orientačná cena s DPH 699 eur