24.3.2017 05:00 | MobilMania
Odporúčame

4ka mešká s výstavbou vlastnej siete. Poznáme dôvod

Zdroj: 4ka

Spoločnosť aktuálne buduje nové základňové stanice vo výrazne menšom tempe. Má sa to zmeniť.

Mobilný operátor 4ka už niekoľko týždňov buduje sieť výrazne pomalšie než v bežnom období. Vraj sa to v najbližších týždňoch zmení a prejde na štandardnú výstavbu.

Generálny riaditeľ Swanu Miroslav Strečanský pre Živé.sk a MobilManiu uviedol, že dôvodom pomalšej výstavby je nedostatok zariadení potrebných na výstavbu základňových staníc.

4ka a pokrytie Zdroj: 4ka

„Výstavba fyzicky nestojí, naďalej sa realizuje, ale nemontujú sa niektoré zariadenia. Sprievodné veci či zazmluvňovanie [povolení na umiestnenie] normálne prebieha. Za týždeň sme spustili iba tri základňové stanice, čo je výrazne menej, než máme plánované a robievame. Bežne spúšťame desať,“ povedal Strečanský.

Zároveň dodal, že na normálne tempo výstavby by mala 4ka prejsť do konca tohto mesiaca.

Prečo ich má málo?

Zástupca hovorí, že objednanú technológiu od ZTE, dodávateľom sieťových komponentov, už minul a ďalšiu nenaplánoval dostatočne včas. „Výpadok máme nejaký mesiac,“ povedal.

Aktuálne čaká 4ka na dodávku zariadení, ďalšia objednávka už pritom mala byť zadaná.

Kde pribudla sieť?

Technický riaditeľ Patrik Kollaroci uviedol, že v marci boli plne pokryté mestá Svit, Šahy a Sabinov či obec Bernolákovo, ktoré boli doteraz iba čiastočne pokryté sieťou.

„V priebehu posledných piatich týždňov sme intenzívne zahusťovali našu sieť v mestách, ktoré už máme dlhodobo pokryté. Najmä v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici či Nových Zámkoch,“ spresnil Kollaroci.

Počas tohto obdobia boli pokryté aj obce Nitrianske Pravno, Jelšovce a Tekovské Lužany. Tento mesiac pribudla aj Slovenská Ľupča.

Čítajte aj Orange potvrdzuje: 4ka získa prístup do našej siete tento rok

4. operátor má podľa svojich slov pokrytie na úrovni 66 percent obyvateľov – platí to pre 2G aj LTE sieť. V ostatných lokalitách môžu klienti použiť 2G sieť Telekomu, v najbližších mesiacoch začne využívať rovnakú sieť od Orangeu a prístup do Telekomu vypne.

Do partnerskej siete sa dá pripojiť na celom Slovensku, ak je dostupná. Obaja partneri majú pokrytie sieťou 2G na úrovni skoro sto percent populácie.