24.3.2017 20:12 | MobilMania

Zaujímavá stredná trieda: Poznáme podrobnosti o príchode Xperia XA1

Zdroj: Ján Trangel

Nový smartfón s minimálnymi bočnými okrajmi po stranách displeja príde v polovici apríla.

Sony povedalo podrobnosti o príchode modelu Xperia XA1 na slovenský trh. Predávať sa začne za cenu 299 eur s daňou a dostupný bude v polovici apríla. Do svojich ponúk ho zaradia aj operátori.

Model Xperia XA1 nahrádza na trhu model XA, zachováva si ale jeho kľúčovú vlastnosť – displej, ktorý je natiahnutý až k bočným okrajom. Vďaka tomu patrí medzi dizajnovo najvýraznejšie telefóny v strednej triede.

Sony Xperia XA1 naživo, foto: Ján Trangel Zdroj: Ján Trangel

Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 23 Mpx s laserovým ostrením, avšak bez optickej stabilizácie. Podľa technických špecifikácií ide o podobný kus, aký používala minuloročná Xperia X, čo bol telefón vyššej strednej triedy. Zachovaná ostala aj samostatná hardvérová spúšť a možnosť extra rýchleho snímania. Podrobnosti si môžete pozrieť v článku z MWC 2017 v Barcelone.

Čítajte aj Sony Xperia XA1 a XA1 Ultra: Tenké rámy displeja, silné fotoaparáty

Okrem toho na Slovensko príde aj tabletofón XA1 Ultra so šesťpalcovým displejom. Nie je zatiaľ známe, kedy sa začne predávať. Cena by mala byť zhruba 399 eur s daňou.

Aj nižšia trieda

Okrem modelu XA1 povedalo Sony aj niekoľko detailov o smartfóne nižšej triedy s označením Xperia L1. Ide o nástupcu modelu E5. Má 5,5-palcový displej, ktorý pracuje v HD rozlíšení a 13 Mpx hlavný fotoaparát. Zaujímavé je, že aj v nižšej triede výrobca zachoval hardvérovú spúšť fotoaparátu a podporu NFC.

V útrobách sa nachádza štvorjadrový procesor od Mediateku. Predávať sa začne predávať s cenou okolo 200 eur, na trh by mala prísť na prelome mája a júna.  Viac podrobností o novinke nájdete v samostatnom článku .

Aké zaujímavé smartfóny výrobcovia predstavili? Pozrite si špeciálny diel relácie Živé IT, ktorý Ján Trangel s Ľubom Vnukom priamo na kongrese MWC v Barcelone: