4.4.2017 05:35 | MobilMania
Odporúčame

Test Honor 6X: Výborná ponuka za 260 eur

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Duálny fotoaparát, 3 GB RAM aj kvalitný 5,5-palcový displej za 260 eur? To bude konkurencia ťažko dorovnávať.

Smartfóny Honor, ktoré má už niekoľko rokov na svedomí čínsky Huawei, sme vždy chválili za veľmi dobre zvládnutú cenovú politiku. Do strednej a nižšej strednej triedy prinášali funkcie, ktoré konkurencia považovala za veľký luxus. Či už išlo o kovovú konštrukciu alebo snímač odtlačkov, Honor ich v týchto cenových skupinách začal ponúkať medzi prvými.

Podobnou cestou sa vydáva aj model 6X. Za sumu výrazne podliezajúcu 300 eur dostaneme napríklad dve šošovky foťáku na zadnej strane.

Čítajte aj Test Honor 5X: Kov za 250 eur

Veľký a kovový

Dizajn bez nápadu: Zrejme sa nenájde nikto, kto by na Honor 6X povedal, že sa po dizajnovej stránke naozaj vydaril. Neznamená to, že by bol škaredý, to určite nie. Len máme pocit, že jeho krivky a tvary už vidíme asi stý raz, pričom ten prvý raz bol už pekne dávno. Mobil má kvalitnú a pevnú kovovú konštrukciu, no chýba mu nápad. Na druhej strane, ak vám desiatky týchto zariadení nekolujú rukami tak ako nám, možno vám to príliš vadiť nebude.

fotogaléria
Dizajnu chýba nápad, nezaujal nás Zdroj: Ľubomír Vnuk

Už nereže: V konštrukcii však predsa len nastala jedna dôležitá zmena oproti predchodcovi, modelu 5X . Nepríjemne ostré hrany sa zaoblili, čo naše dlane jednoznačne potešilo. Po ergonomickej stránke nemáme smartfónu čo vyčítať.

fotogaléria
Honor 6X v dlani nereže tak ako jeho predchodca Zdroj: Ľubomír Vnuk

Senzor stále vzadu: Zatiaľ čo Samsung presunul senzor odtlačkov spredu dozadu, Huawei to v P10 a P10 Plus urobil naopak. Honor 6X takouto zmenou neprešiel aj napriek tomu, že pochádza z rovnakých dielní. Snímač je umiestnený pod šošovkami foťáku, funguje rýchlo, prst si ho ľahko nájde a miesto sa našlo aj pre zopár extra funkcií.

Podržaním vieme nasnímať fotku, zdvihnúť hovor či zastaviť budík. Posúvaním prsta po jeho ploche zase otvoríme notifikačné centrum alebo prehliadame galériu s fotkami.

fotogaléria
Senzor odtlačkov je stále vzadu Zdroj: Ľubomír Vnuk

Zvládne staré príslušenstvo: Modernizácia v spodnej časti mobilu nenastala, namiesto USB-C máme k dispozícii klasický MicroUSB konektor. Pre cieľovku je to skôr výhodou ako nevýhodou, obmenu príslušenstva môžu budúci majitelia ešte na nejaký ten rok odložiť.

fotogaléria
Staršie príslušenstvo nemusíte vymieňať, tu sa zatiaľ na USB-C nepresedlalo Zdroj: Ľubomír Vnuk

Schopný hardvér

Výborný displej: IPS panel o uhlopriečke 5,5 palca pracuje s FullHD rozlíšením, čo mu stačí na hustotu zobrazenia ľahko nad 400 ppi. Chválime vysokú maximálnu úroveň jasu, verné podanie farieb aj široké pozorovacie uhly.

fotogaléria
IPS panel je dobre čitateľný aj za slnečnejších dní Zdroj: Ľubomír Vnuk

Zvládne aj náročnejší režim: Ani v hardvérovej výbave sa nerobili nečakané škrty. Osemjadrový procesor dopĺňajú 3 GB pamäte RAM, použitý je čipset z vlastnej dielne - HiSilicon Kirin 655. V benchmarku Antutu získal smartfón skóre prekračujúce 57-tisíc bodov, čo znamená zdravú nižšiu strednú triedu. S takýmto výsledkom sa už dá uvažovať aj o graficky náročnejších hrách, i keď to nebude dychberúci zážitok.

fotogaléria
Za hardvér sa smartfón nemusí hanbiť, systém poháňa bez problémov Zdroj: Ľubomír Vnuk

Opäť kopec zbytočností: Hardvér si však predovšetkým dobre poradí so systémom Android, ktorý je zatiaľ prítomný v staršej verzii 6.0. Aktualizácia na Nougat je v pláne, škoda, že to výrobca nestihol vybaviť ešte pred uvedením na trh. S novším Androidom príde aj novšia verzia nadstavby EMUI. Zaobišli by sme sa bez nej, samotná úprava systému ale nie je úplné zlo. Viac nás trápia nadbytočné aplikácie, čerešničkou na takto pokazenej torte sú predinštalované demoverzie viacerých hier. Tento zvyk už dávno mal skončiť v prepadlisku dejín.

fotogaléria
Za takéto kvantum predinštalovaných appiek by sa mal výrobca hanbiť Zdroj: Ľubomír Vnuk

Foťák je najdôležitejší

Láka na dve oči: Dvojica šošoviek na zadnej strane predstavuje pre Honor 6X najväčšiu konkurenčnú výhodu, v tejto cene je to skrátka vysoký nadštandard. Od mobilu ale netreba očakávať špičkové fotografické výkony na úrovni modelu P10 . V prípade drahších súrodencov je použitá dvojica 12Mpx snímačov, z ktorých jeden má na starosti čiernobiele odtiene. 6X disponuje jednou 12Mpx a jednou 2Mpx šošovkou, pričom druhá menovaná slúži iba na snímanie hĺbky poľa. Postará sa o zaujímavý bokeh efekt s rozmazaným pozadím.

fotogaléria
Dve šošovky foťáku sú pred konkurenciou výhodou Zdroj: Ľubomír Vnuk

Slušné výsledky: Na telefón za 260 eur fotí novinka vynikajúco, snímkam nechýba farebná sýtosť, statočne bojujú s prepalmi a púšťajú sa aj do detailov. K dispozícii máme HDR režim a dokonca aj manuálne nastavenie parametrov ako je rýchlosť uzávierky či ISO. Video zhotovíme vo FullHD pri 20 snímkach za sekundu.

fotogaléria
S foťákom sa dá vyblázniť, možností je veľa Zdroj: Ľubomír Vnuk

Nabíja sa dlho: Batéria už tradične nie je vymeniteľná bez servisného zásahu, ponúka ale slušnú kapacitu 3 340 mAh. Smartfón nám stačilo nabíjať každý druhý večer, pričom sme ho ani nemuseli príliš šetriť. Čo sa nám však nepáči, je doba nabíjania. Z nuly na sto to trvá viac než 2,5 hodiny.

fotogaléria
Honor 6X: Testovacia snímka Zdroj: Ľubomír Vnuk

Viac ukážkových fotografií nájdete v galérii >>>

Hodnotenie: Skvelá ponuka

Honor pokračuje v tradícii malých cenových šokov. Model 6X je za 260 eur veľmi lákavou ponukou. Akákoľvek zaujímavá funkcia navyše je to, čo môže v tejto triede urobiť rozdiel medzi prepadákom a mimoriadne úspešným modelom. Novinka to skúša s duálnym foťákom, čo vôbec nie je zlý nápad. Ak ešte nemáte plné zuby generického dizajnu a nevadí vám zdĺhavé nabíjanie, kúpu určite neoľutujete.

Pokiaľ o kúpe Honor 6X uvažujete, skúste zvážiť aj konkurenčné ponuky. Napríklad Xiaomi Redmi Note 4 alebo čerstvá novinka Moto G5 Plus rovnako ponúkajú veľmi dobrý pomer ceny a výkonu. Občas v tejto cene môžete zohnať aj výbehový model vyššej triedy. Pozor len na predajcov, ktorí sa ceny snažia podliezať nečestnými spôsobmi. Podrobne sme sa tejto téme venovali vo veľkom článku .

Názov zariadenia Honor 6X
Rozmery 150,9 x 76,2 x 8,2 mm
Hmotnosť 162 g
Uhlopriečka displeja 5,5 palca
Technológia a rozlíšenie displeja IPS LCD, 1 080 x 1 920 bodov (403 ppi)
Čipset HiSilicon Kirin 655
Procesor Osemjadrový (4 jadrá Cortex-A53 1,7 GHz, 4 jadrá Cortex-A53 2,1 GHz)
Grafické jadro Mali-T830MP2
Operačná pamäť RAM 3 GB
Priestor pre dáta 32 GB, podpora microSD
Počet súčasne aktívnych SIM 2 SIM
Podpora LTE Áno, Cat4
Hlavný fotoaparát 12 Mpx + 2 Mpx
Sekundárny fotoaparát 8 Mpx
Operačný systém Android 6.0, nadstavba EMUI 4.1
Orientačná cena s DPH 260 eur