1.4.2017 11:43 | MobilMania
Odporúčame

Nechcete drahý smartfón? Predstavujeme Spaghat Phone za europäťdesiat

Zdroj: redakcia

Chcete telefonovať najlacnejšie na svete? Čítajte našu exkluzívnu recenziu. Či skôr návod?

Aj vám vyšlo z úst zopár pejoratív pri pohľade na poslednú faktúru za mobilné služby? A to práve v dobe, keď ste si v nedeľu poctivo preštudovali pol kila akciových letákov na najbližší týždeň a máte radosť z ušetrenej 50 centovky vďaka novoobjavenej pumpe, kde je o cent lacnejší Natural? No a potom zrazu bez problémov vyšmaríte pajdu za niečo tak nehmotné, ako sú hovory. Máme bezplatné riešenie. Volá sa motúzový telefón, čo znie pomerne komicky, takže kvôli expanzii aj na západné trhy, sme ho interne nazvali Spaghat Phone.

V čase, kedy všetci nepríčetne šúchajú palce po displeji, je toto sofistikované zariadenie využívajúce fyzikálne zákony, skutočne zaujímavým spestrením života nielen priemerného hipstera. Ako už názov hovorí, ide o home made produkt, ktorý si aj ten najväčší manták urobí sám. Bez zveráku. A potom tá radosť...

Počiatočná investícia by nemala presiahnuť sumu za priemerne tarifikovaných desať minút hovoru v bežnej sieti. Ako prvý si zoženieme samotný smartfón, čiže kelímok z niečoho. Jogurt, smotana sladká, kyslá, na varenie. Kto má väčšie uši, môže siahnuť po obale z mliečnej ryže alebo tresky. Komu odstávajú, využije väčší obal z kefíru, to si však už vyžaduje investíciu rádovo vyššiu o desiatky centov.

fotogaléria
Nad týmto unikátnym technologickým počinom musí zaplesať srdce každého nadšenca mobilnej komunikácie Zdroj: redakcia

„Dva jahodové jogurty a henten špagát si poprosím“

Na bežné telefonovania postačia low-costové nízkotučné jogurty brandované do farieb obľúbeného obchodného reťazca, prípadne poprosíme známych, aby tie dva kelímky láskavo neseparovali. Kto nemá šťastie v hre a ani v láske, môže vychytať XXL týždeň v nemenovanom nemeckom diskonte a oba telefóny spolu s 400 gramami osempercentného jogurtu získa za neskutočných 58 centoviek.

fotogaléria
zdroj: redakcia Zdroj: redakcia

Inak stovky takýchto telefónov je možné nájsť aj po hromadných akciách typu jarmok, festival, alebo koncert lokálneho hop-hipera. Po samotnom využití obsahu kelímkov ich umyjeme a prípadne zbavíme zbytočných reklamných nápisov typu „celé kúsky jahôd, schmeckt so lecker, či sladké pokušenie“. Pozor, v prípade použitia výlučne ovocného jogurtu, je už oprávnené použitie názvu Len-ovo na samotnom zariadení.

fotogaléria
zdroj: redakcia Zdroj: redakcia

Keďže toto perspektívne telefonovanie využíva technológiu SOS (sound over spaghat), nevyhneme sa ani investícii do samotnej prenosovej sústavy. Tou môže byť špagát, alebo ak chcete motúz.

Kvalita pokrytia závisí od jeho dĺžky, v tomto prípade žiaľ neplatí čím dlhší – tým lepší. Taktiež sa neodporúča chlpatý povrch – rozumej vlna. Ideálny je údajne drôt, keďže rýchlosť zvuku je v kovoch až 18 000 km/h. My sme však z dôvodu obmedzeného rozpočtu siahli po klasickom jutovom motúze z miestnych domácich potrieb za neakciových 1,10 Eura, čo je pri skúšobnej dĺžke 10 metrov zároveň aj racionálne riešenie.

Foxconn aj v bežnej pivnici

Súčiastky máme, poďme majstrovať. Na začiatok si oblečieme staré cepláky, šušťáky, prípadne tí solventnejší montérky s náprsnym vreckom. Ruky natrieme Indulonou, mantavejší si môžu obuť topánky s oceľovou špičkou. Veď čo ak spadne príklepka pri vŕtaní diery, že?

Základným, najdôležitejším a relatívne najnebezpečnejším úkonom je výroba dierky do dna kelímku. Opäť sa raz potvrdilo, že bez diery niet ničoho. My sme použili manikúrové nožnice, tí akčnejší môžu vŕtať bez príklepu, prípadne použiť niečo ostré – svokrin jazyk?

Po vytvorení diery do dna kelímku ňou prevlečieme samotný špagát, čo si vyžaduje neroztrasené ruky a jeho nerozstrapkané konce (toto riešime naslinením). Následne urobíme uzlíky, ktorými zabezpečíme pevný a nerozoberateľný spoj, podobný manželskému zväzku.

Čítajte aj Nenechajte sa ovládať! Takto sa ochránite voči sledovaniu (návod)

Celé toto dômyselné zariadenie si môžeme s nadšením obzrieť a odfotiť na fejsbuk, čím svetu ukážeme, že okrem zatlčenia klinca si trúfame aj na náročnejšie majstrovanie. Apropo, celá sada má hmotnosť 25 gramov, čo je na trhu bezkonkurenčná cifra. Zariadenie je navyše vodeodolné (IP68), mechanické poškodenia sa riešia výmenou kus za kus.

fotogaléria
zdroj: redakcia Zdroj: redakcia

Sused volal včera žene, z obývačky do predsiene

Môžeme prejsť k samotnému aktu šetrenia – čiže k bezplatnému telefonovaniu. My sme skúšku funkčnosti previedli v exteriéri v podvečerných hodinách, kedy je už relatívne malá pravdepodobnosť, že vás niekto zbadá hulákať „halooo, počuješ ma dobre?“ do kelímku od smotany.

Najväčším prekvapením je fakt, že vďaka prenosu zvukových vĺn kmitaním, Spaghat Phone skutočne v praxi funguje. Pozor, kelímok je mikrofónom a reproduktorom zároveň. Dôležité je iba udržať napnutý komunikačný kábel, ničoho sa nemá dotýkať. Pokiaľ je vedený priamo, dochádza k automatickej aktivácii GGG hovorov, volaného vidíme v 4K rozlíšení s podporou 3D. Pri ideálnych podmienkach je možnosť dorozumievania sa až do diaľky 50 metrov, potom sa dá prejsť kričaním na funkciu handsfree.

Výhodou Spaghat Phonu je práve zabudovaná funkcia handsfree – VP. Voľné Paprče sú podporované cca do vzdialenosti 15 metrov, následne sa už musia telefonujúci k sebe priblížiť - pritiahnuť, čím sa zároveň aktivuje funkcia Clear Voice. V tých prípadoch sa dá z kelímkov niečo popíjať. Ale rýchlo!

Jednou z mála nevýhod Spaghat Phonu je možnosť odpočúvania (nemýliť s konferenčným hovorom), preto je raz za čas vždy nevyhnutné skontrolovať prenosovú sústavu, či sa k nej počas noci niekto na tajnáša nepriuzloval. Podozrivé bude aj to, ak ráno zbadáte špagát vedúci zo spálne do detskej izby.

Stojí za vyskúšanie

Vážne, vyskúšajte. Okrem návratu do telekomunikačného paleolitu dostanete do tela niekoľko gramov bielkovín, zabavíte sa a zistíte, že starý dobrý slogan „...aby ľudia spolu hovorili“ nemusí znamenať iba prítomnosť GSM vysielača.