18.4.2017 21:00 | MobilMania
Odporúčame

Telekom spustil volania v 4G sieti. Funguje s topmodelom Samsungu

Zdroj: Shutterstock

Zatiaľ je služba VoLTE sprístupnená pre zákazníkov s paušálom. Neskôr aj pre ostatných.

Mobilný operátor Telekom od dnešného dňa komerčne spustil službu VoLTE, ktorá umožňuje volať priamo v 4G sieti. Nevýhodou je málo podporovaných zariadení.

„Prvým rozdielom pri bežnom používaní je rýchlosť spojenia hovoru. Pri VoLTE začne telefón na druhej strane zvoniť približne do dvoch sekúnd. V porovnaní s bežným telefonátom ide o zhruba trojnásobné zrýchlenie,“ uvádza Telekom.

fotogaléria
Ilustračná snímka (zdroj: Shutterstock.com) Zdroj: Shutterstock

Okrem toho pri hovore nedochádza k obmedzeniu dátových spojení ako pri 2G sieti – môžete mať napríklad zapnutú navigáciu a telefonovať. Lepšia má byť aj kvalita zvuku, ktorá vraj umožňuje priniesť lepšie zvukové spektrum, potlačený má byť aj ruch v okolí.

Iba pre dva Samsungy

Pre využitie VoLTE musíte využívať podporované zariadenie. Aktuálne sú to iba zariadenia Samsung Galaxy S7 a Galaxy S7 Edge, ktoré boli zakúpené v Telekome. Využívať ju môžete v celej 4G sieti – dostupná je pre viac ako 87 percent populácie.

„Pre využitie služby VoLTE na existujúcich telefónoch je potrebná aktualizácia firmvéru. Od utorka sa zákazníkom s podporovanými telefónmi zakúpenými v Telekome začnú objavovať výzvy k aktualizácii firmvéru, ktorú je potrebné uskutočniť obvyklým spôsobom,“ informoval operátor.

Aktuálne môžu službu využívať klienti s paušálmi Happy. V ďalšej fáze majú pribudnúť firemní klienti a zákazníci s predplatenou kartou.

Z konkurencie iba 4ka

Jediným operátorom, ktorý doteraz komerčne ponúkal túto technológiu, je 4ka . VoLTE je ale u nej dostupné iba pre jediný model značky ZTE.

fotogaléria
zdroj: Redakcia Zdroj: redakcia

„Ďalšie telefóny sa očakávajú v najbližších mesiacoch, ale všetko závisí od výrobcov telefónov, s ktorými aktívne komunikujeme,“ povedal v minulých týždňoch hovorca 4ky Tomáš Stupavský. O aké modely by mohlo ísť, operátor nespresnil.

Orange sľubuje, že službu spustí aj on – do konca druhého kvartálu tohto roka . O2 má spustiť VoLTE do konca roka.