26.4.2017 08:10 | MobilMania

Microsoft opäť sklamal. Mobilného Creators Update sa dočkali len testeri

Zdroj: Microsoft

Dobrou správou je, že firma ponúkne aktualizáciu aj nepodporovaným telefónom. Vieme, ako na to.

Americký Microsoft úplne nedodržal sľub, že veľkú aktualizáciu Creators Update pre smartfóny s Windows 10 Mobile sprístupní 25. apríla – dva, respektíve tri týždne po tom, čo ju vydal pre počítače .

Namiesto toho redmondská spoločnosť včera večer sprístupnila zostavenie 15063.251 len pre členov Windows Insider programu. Konkrétne v rámci Release Preview okruhu, ktorý slúži na skúšanie zostavení chystaných pre ostré vydanie, upozornil Neowin.

Aj pre starších

Pripomeňme, že Creators Update je určený len pre vybraných 13 telefónov, ostatné zariadenia nebudú podporované. Kedy aktualizáciu oficiálne zverejní mimo testovacieho programu, spoločnosť nespresnila.

Zoznam podporovaných telefónov v mobilnom Creators Update:
Alcatel IDOL 4S MCJ Madosma Q601 Microsoft Lumia 950/950 XL
Alcatel OneTouch Fierce XL Microsoft Lumia 550 Trinity NuAns Neo
HP Elite x3 Microsoft Lumia 640/640XL VAIO Phone Biz (VPB051)
Lenovo Softbank 503LV Microsoft Lumia 650

Microsoft už predtým avizoval, že Creators Update a nadväzné kumulatívne aktualizácie sprístupní aj ostatným zariadeniam, avšak len na vlastné riziko používateľov, ktorí musia ostať v Insider programe.

Aby najnovšie zostavenie získali, musia aktivovať Release Preview okruh cez Nastavenia -> Aktualizácia a zabezpečenie -> Windows Insider Program .

Zariadenie však už musí disponovať zostavením s číselným označením 15063. Ak tomu tak nie je, majiteľ musí najprv aktualizovať smartfón cez Fast alebo Slow Ring, až potom sa prepnúť do Release Preview okruhu.

Čítajte aj Užitočné tipy a triky pre nový Windows 10

Ako však upozorňuje Neowin, používatelia hlásia, že daný spôsob na teraz nefunguje. Je možné, že problém je na strane spoločnosti a čoskoro bude vyriešený.

Aj pre najstarších

Portál tiež pomerne prekvapivo informuje , že Microsoft, možno nechtiac, otvoril cestu k najnovšiemu vydaniu mobilného Windows 10 aj ešte starším telefónom, ktoré mobilná „desiatka“ nepodporovala vôbec.

Pravdepodobne ide minimálne o niektoré modely s 512 MB pamäte RAM. Microsoft túto podporu nikde neuvádza a je pravdepodobné, že ide o nedopatrenie, ktoré čoskoro odstráni. Dané zariadenia tak opäť ostanú bez akejkoľvek možnosti prechodu zo staršieho Windows Phone 8.1.