28.4.2017 06:30 | MobilMania
Odporúčame

Test Samsung Galaxy S8: Úplne iný smartfón

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Aj keď Samsung natlačil do S8 zopár nových funkcií, najviac pozornosti púta dizajn.

Ak by sme náhodne vybrali 15 modelov od Samsungu za posledných zopár rokov, na prvý pohľad by ich vedel správne identifikovať iba skutočný fanúšik značky. Charakteristické krivky spolu s notoricky známym domovským tlačidlom pod displejom vydržali na trhu riadne dlho, teraz však nastal čas na zmenu. A to poriadnu. Galaxy S8 a S8+ sú malou dizajnovou revolúciou.

Podrobný test novinky od Samsungu sme priniesli ešte minulý týždeň . Dnes testujeme menší model S8.

Čítajte aj Test Samsung Galaxy S8+: Takto má vyzerať top smartfón

Lákavé nič

Všade displej: Ako môže smartfón vyzerať lákavo, keď na jeho prednej strane nenájdeme v podstate nič, iba displej? Nuž, práve v tom je ten trik. Zaoblený tvar displeja dokonale ladí s krivkami celého telefónu a takmer neviditeľné okraje sú stále mobilnou exotikou. Suma sumárum, nech toto vytiahnete hocikde, očakávajte zvedavé pohľady. Platí to zhodne pre menšiu S8 aj pre väčšiu S8+.

fotogaléria
Takmer celú prednú stranu zaberá displej Zdroj: Ľubomír Vnuk

Z lopaty je lopatka: Takáto koncepcia nesie so sebou výhody aj po praktickej, nie iba estetickej stránke. Galaxy S8 rozmermi iba o malý kúsok prerastá napríklad taký Huawei P10 , ktorý má uhlopriečku displeja iba 5,1 palca. Sám má pritom takmer šesť palcov. Ten rozdiel je papierovo aj prakticky obrovský. Displej je natiahnutý do výšky, vďaka čomu sa na ňom veľmi dobre píše a celkovo je manipulácia s mobilom pohodlnejšia. Z tohto bude nový trend a my sa naň už tešíme.

fotogaléria
Veľký displej a pritom znesiteľné rozmery. Tak sa nám to páči Zdroj: Ľubomír Vnuk

Lesklá gorila: Zadná strana už novými nápadmi nesrší. Škoda, že S8 neprišla s nejakou zaujímavou povrchovou úpravou, ale stavila na trochu opozerané a neveľmi praktické sklo. Je síce spevnené (Gorilla Glass 5), to ho ale neochráni pred záplavou odtlačkov už pár minút po rozbalení.

fotogaléria
Zadná strana je lesklá, pripravte sa na odtlačky Zdroj: Ľubomír Vnuk

O tlačidlo viac: Prehliadka okrajov odhalí USB-C konektor v spodnej časti, ale aj jedno nové tlačidlo. Pod ovládačmi hlasitosti na ľavej strane sa objavil nový kláves, ktorý nemá nič spoločné s odomykaním či zamykaním displeja. Štandardne spúšťa nového asistenta menom Bixby. Kórejská obdoba Siri sľubuje, že sa bude učiť správanie používateľa a uľahčovať mu tak používanie systému. Zatiaľ funguje iba v obmedzenej podobe a Samsung s uvedením plnej verzie mešká, určite si preto v budúcnosti nenecháme ujsť dlhodobejšie testovanie.

fotogaléria
Zámok displeja je umiestnený vpravo, tlačidlo na ľavej strane slúži pre asistenta Bixby Zdroj: Ľubomír Vnuk

Nesmúťte za tlačidlom

Šikovné virtuálne tlačidlá: Fakt, že sa Samsung zbavil hardvérového tlačidla pod displejom, by mohol vyvolávať nostalgiu. No nevyvoláva. Jeho funkcia úplne nezmizla, displej je v týchto miestach citlivý na tlak a mobil sa tak dá oživiť bez nutnosti siahať po klávesoch na boku.

fotogaléria
Senzor odtlačkov sa presunul dozadu Zdroj: Ľubomír Vnuk

Sťahovanie ovládačov : Jedinú nevýhodu tejto zmeny vidíme v presune snímača odtlačkov na zadnú stranu. Prst naň nedopadá úplne prirodzene, je potrebné sa za senzorom “načahovať”. Navyše je umiestnený hneď vedľa šošovky foťáku, ktorá nie je vyvýšená nad okolitý povrch. Nezabudnite ju pred každým fotením očistiť. Faktom ale je, že v menšej S8 je snímač odtlačkov podstatne lepšie použiteľný než vo väčšom S8+, kde je veľmi vysoko. Viac sme o tom písali vo veľkom teste .

fotogaléria
Snímač odtlačkov pozná aj takéto jednoduché gesto. Odomykať sa dá aj snímaním sietnice či rozpoznávaním tváre, je to však menej praktické Zdroj: Ľubomír Vnuk

Famózny displej: Samsungu Galaxy S8 a S8+ by sme bez mihnutia oka udelili všetky možné ocenenia za kvalitu displeja. Zatiaľ sa im nemôže rovnať žiadny z konkurentov, či už hovoríme o LG, Apple alebo čomkoľvek čínskom. Svoju zásluhu má na tom aj zakrivenie, výrobca sa stále spolieha na pridanú funkcionalitu takzvaného bočného panela. Už to však nepreháňa tak, ako v starších modeloch Edge a to je dobré. Pripomíname, že 5,8-palcový Super AMOLED panel ponúka rozlíšenie až 1 440 x 2 960 bodov.

fotogaléria
Zakrivenie displeja nie je iba dekoračné - Always On Display využíva schopnosti technológie AMOLED Zdroj: Ľubomír Vnuk

Farby sú bezchybné, zrejme sme sa vyhli várke kusov s červeným nádychom . Nestrácajú sa ani pri nakláňaní a panel je veľmi dobre čitateľný aj na dennom svetle. AMOLED technológia umožňuje opäť použiť funkciu Always On Display, kedy ostávajú rozsvietené iba tie body, ktoré sú potrebné napríklad na zobrazenie času či notifikácií. Netradičného pomeru strán sa netreba obávať. Pokiaľ nejakej z doinštalovaných aplikácií nevyhovuje, je možné spustiť ju v štandardnom režime 16:9.

Žiadne gigabajty navyše: Samsung to s hardvérovými špecifikáciami príliš nepreháňa, operačná pamäť RAM má rozumnú kapacitu 4 GB. Ani priestor pre dáta o veľkosti 64 GB nie je rekordný, je však rozšíriteľný pamäťovkami o ďalších 256 GB. Čipset zvučnejšieho mena Snapdragon 835 dostáva iba model pre americký trh, do Európy výrobca vyslal Exynos 8895 Octa. Nemusíte sa cítiť ukrátení, verte, že mu môžete smelo nakladať a zvládne akúkoľvek modernú appku.

Celkom nový systém: Samsung si vzal nový Android 7.0 pekne do parády a z pôvodného systému tak veľa neostalo. To často neveští nič dobré, v tomto prípade ale dávame palec nahor. Systém sa vydaril ako po grafickej, tak aj po funkčnej stránke. Navyše je veľmi dobre odladený, nestretli sme sa so žiadnymi reštartmi či mrznutím.

Systému sme sa už podrobnejšie venovali v rozsiahlom teste modelu Galaxy S8+. Určite si ho nenechajte ujsť, nájdete ho na tomto odkaze .

fotogaléria
Samsung zmenil Android 7.0 na nepoznanie Zdroj: Ľubomír Vnuk

Bude mu chýbať druhá šošovka?

Foťák sa nezmenil: Parametre foťáku sa v porovnaní s minuloročným modelom nezmenili. Fotky snímame v maximálnom rozlíšení 12 Mpx pri veľmi slušnej svetelnosti f/1.7. K dispozícii máme aj optickú stabilizáciu obrazu. Takéto niečo sa iba ťažko vylepšuje, fotky sú stále vynikajúce a dlho im budete hľadať súpera.

fotogaléria
Foťák ponúka aj manuálny režim Zdroj: Ľubomír Vnuk

Konkurencia nespí: Ak by sa ale Samsung rozhodol pridať na zadnú stranu druhú šošovku, nesťažovali by sme sa. Huawei či LG už dokázali, že sa takýmto spôsobom dá dopracovať k veľmi pekným výsledkom. V Galaxy S8 sa musíme uspokojiť so zopár farebnými filtrami a infantilnými efektmi využívajúcimi rozšírenú realitu. Video zhotovujeme v maximálnom rozlíšení 4K pri 30 snímkach za sekundu. Pokiaľ sa uspokojíte s HD rozlíšením, mobil ponúkne aj spomalené zábery do 240 fps.

fotogaléria
Samsung Galaxy S8: Testovacia snímka Zdroj: Ľubomír Vnuk

Viac ukážkových fotografií nájdete v galérii >>>

Deň a dosť: Už sme mali možnosť vidieť, že Samsung dokáže vyrobiť batériu so slušnou kapacitou. V prípade Note 7 to ale nedopadlo najslávnejšie, preto sa tentokrát inžinieri trochu krotili. Akumulátor o kapacite 3 000 mAh nepotiahne dva dni, reálny je jeden deň bez nabíjačky. Výhodou je aspoň rýchle nabíjanie. Z nuly na sto to trvá približne hodinu a pol.

Hodnotenie: Drahý špás

Samsung opäť vyrobil telefóny, ktoré sú síce pekelne drahé, no aj tak o záujemcov nebudú mať núdzu. Práve naopak, vďaka poriadnemu osvieženiu dizajnu priťahujú pohľady vari viac, než kedykoľvek pred tým.

Ak nemáte hlboko do peňaženky a Galaxy S8 či S8+ sa vám páčia, smelo do toho. Drobné ergonomické nedostatky ako nešťastne umiestnený senzor odtlačkov či lesklá zadná strana sa dajú prepáčiť. Potom už prichádzajú samé klady.

Veľký krok dopredu ale urobila tento rok aj konkurencia. Menší Galaxy S8 stojí 799 eur, čo je suma, za ktorú môžete mať nielen iPhone 7 (Plus) , ale aj akýkoľvek iný telefón s Androidom. Za úvahu stojí Huawei P10 (Plus) , HTC U Ultra a čoskoro aj LG G6.

Názov zariadenia Samsung Galaxy S8
Rozmery 148,9 x 68,1 x 8 mm
Hmotnosť 155 g
Uhlopriečka displeja 5,8 palca
Technológia a rozlíšenie displeja Super AMOLED, 1 440 x 2 960 bodov (570 ppi)
Čipset Exynos 8895 Octa
Procesor 8-jadrový (4 jadrá 1,7 GHz, 4 jadrá 2,3 GHz)
Grafické jadro Mali-G71 MP20
Operačná pamäť RAM 4 GB
Priestor pre dáta 64 GB, podpora microSD
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM
Podpora LTE Áno, Cat16
Hlavný fotoaparát 12 Mpx, f/1.7, OIS
Sekundárny fotoaparát 8 Mpx, f/1.7
Operačný systém Android 7.0 Nougat, nadstavba TouchWiz
Orientačná cena s DPH 799 eur