28.4.2017 17:03 | Bleskovky MobilMania.sk

Platby na čerpacej stanici po novom: Nemusíte opustiť auto

Zdroj: Shell

Vodič naskenuje QR kód, vykoná predautorizáciu, natankuje a potvrdí platbu.

Shell a v spolupráci s kartovou spoločnosťou uvedú v polovici mája na vybraných čerpacích staniciach Shell novú digitálnu platobnú metódu, pri ktorej vodič použije iba mobilnú aplikáciu. Nemusí sa vzdialiť od auta a v prípade, že sa na pumpe nachádza tankujúca obsluha, ani vystúpiť z auta.

Všetky známe karty

Pre využitie služby treba mať aplikáciu Masterpass, ktorá slúži ako digitálna peňaženka. Podporuje platformy Android a iOS. Funguje so všetkými tromi najznámejšími platobnými kartami na Slovensku – Mastercard, Visa a Maestro. Zároveň sa vyžaduje aktívne internetové pripojenie.

Proces aktivácie sa skladá z troch krokov:

  • zaregistrovanie platobnej karty
  • overovacia transakcia vo výške 5 eurocentov
  • zapnutie služby „Platby na čerpacích staniciach“ v nastaveniach aplikácie
fotogaléria
Platba mobilom na benzínovej pumpe pomocou Masterpass (zdroj: Shell) Zdroj: Shell

Platiť treba vo vnútri

Pri samotnej návšteve pumpy vodič pred tankovaním naskenuje QR kód na výdajnom stojane. Zadá číslo stojana, sumu a uskutoční takzvanú predautorizáciu. Po schválení transakcie môže natankovať. Nakoniec platbu skontroluje na elektronickej účtenke v mobile alebo tablete.

Spoločnosť upozorňuje, že platenie cez Masterpass môže z bezpečnostných dôvodov prebiehať iba vo vnútri auta. Služba preto nie je určená pre motocyklistov.

fotogaléria
Platba mobilom na benzínovej pumpe pomocou Masterpass (zdroj: Shell) Zdroj: Shell

Novinku budú môcť motoristi zatiaľ využiť na 11 pumpách Shell. Cez Masterpass sa zároveň dá platiť u viac ako dvoch tisíc slovenských obchodníkov, v rámci stoviek tisíc internetových obchodov či u šiestich miliónov obchodníkov, ktorí umožňujú bezkontaktné platby po celom svete.