28.4.2017 18:33 | MobilMania

Microsoft to s Lumiami vzdal, potvrdzujú čísla

Zdroj: Microsoft

Po hlúpych telefónoch zrejme prišiel rad aj na smartfóny. Firma už s príjmami za mobily nepočíta.

Zdá sa, že americký Microsoft definitívne vzdal svoje snahy na poli smartfónov a ukončil alebo veľmi výrazne obmedzil výrobu Lumií. Okrem trhového podielu a dlhodobo obmedzenejšej dostupnosti jeho smartfónov v niektorých krajinách to najnovšie potvrdzujú aj čerstvé finančné výsledky spoločnosti , na ktoré upozornil Neowin.

Portál sa opiera o zverejnené informácie o medziročnom poklese aktivít Microsoftu na poli telefónov. Tržby zaznamenali prepad o 730 miliónov dolárov (667,9 mil. eur).

Lumia 650 – od februára 2016 posledný smartfón Microsoftu (zdroj: Microsoft) Zdroj: Microsoft

Hoci redmondská spoločnosť priamo neuvádza posledný objem tržieb za prvý kvartál 2017, podľa výpočtu z dát dostupných za posledné roky vychádza, že ich „výška“ sa pohybuje len na úrovni piatich miliónov dolárov (4,57 mil. eur). Pripomeňme pritom, že celkové tržby Microsoftu za uplynulý kvartál sa vyšplhali až na 23,56 miliardy dolárov (21,56 mld. eur).

Mobilný Windows? Zanedbateľný

Výrobca navyše očakáva podobný trend aj do nadchádzajúceho obdobia. Finančná riaditeľka Microsoftu Amy Hoodová uviedla, že v aktuálnom štvrťroku budú tržby za smartfóny Lumia doslova zanedbateľné.

Čítajte aj Tak predsa, Microsoft oficiálne vypustil Creators Update pre smartfóny

Ide o zlú správu pre celý ekosystém Windows 10 Mobile, nakoľko práve Lumie tvorili drvivú väčšinu vyrábaných smartfónov s operačným systémom Microsoftu. Priaznivci platformy sa tak musia aktuálne spoľahnúť len na OEM partnerov redmondskej spoločnosti, nakoľko tá nepriniesla vlastný smartfón od februára 2016. Posledným bola Lumia 650 , o žiadnych pripravovaných novinkách sa nevie.

Pripomeňme, že Microsoft sa koncom roka zbavil aj biznisu na poli takzvaných hlúpych telefónov. Prevzal ho Foxconn s konzorciom HMD Global .

Čítajte aj Smartfóny začiatkom roka stúpli, majú staronového lídra

(1 EUR = 1,093 USD)