5.5.2017 11:20 | MobilMania

Smartfón od Johna McAfeeho vraj hackeri tak ľahko neprelomia

Zdroj: John McAfee / Twitter

Telefón bude mať fyzické prepínače pre niekoľko kľúčových komponentov. Nebude lacný.

Poznámka: Predchádzajúca verzia článku mylne informovala o tom, že telefón vyrobí bezpečnostná spoločnosť McAfee. Za chybu sa ospravedlňujeme.

Známy tvorca antivírusového softvéru John McAfee plánuje uvedenie svojho vlastného smartfónu, uviedol to pre portál Newsweek. Mobil by mal vynikať veľmi vysokou úrovňou zabezpečenia dát a ochrany proti hackerom, vyrobí ho bezpečnostná spoločnosť MGT.

Operačným systémom má byť Android v bližšie nešpecifikovanej verzii. Na miesto implementovania bezpečnostných prvkov do OS, ako to robilo napríklad BlackBerry, sa však chce McAfee spoliehať na hardvér.

zdroj: John McAfee / Twitter Zdroj: John McAfee / Twitter

Takzvaný John McAfee Privacy Phone preto bude zrejme prvým mobilom, ktorý ponesie hardvérové prepínače za účelom bezpečnosti. Konkrétne by malo ísť o ovládanie fotoaparátu, mikrofónu, batérie, Wi-Fi antény, Bluetooth a GPS, ktoré by mohli potenciálni hackeri zneužiť.

Prepnutie vypínača má spôsobiť fyzické odpojenie konkrétnej časti od telefónu. Kde budú prepínače umiestnené a ako bude celý systém fungovať, však nie je zatiaľ presne známe.

Známy Američan ďalej sľubuje anonymizované vyhľadávanie či odolnosť proti sledovacím zariadeniam, takzvaným IMSI catcherom.

McAfee naznačil aj cenu telefónu, ktorý chce uviesť už v auguste. Má sa pohybovať na hranici okolo 1 100 dolárov, teda v prepočte tisíc eur. Druhú, ešte bezpečnejšiu verziu telefónu plánuje predávať v lete 2018.

(1 EUR = 1,0961 USD)