9.5.2017 22:00 | MobilMania

FBI zaplatila za odomknutie teroristovho iPhonu vyše 800-tisíc eur

Zdroj: redakcia

Senátorku o výške sumy informoval priamo šéf federálneho úradu pre vyšetrovanie.

Na prelome roku 2015 a 2016 prebiehal ostro sledovaný spor medzi FBI a Apple ohľadom sprístupnenia obsahu iPhonu 5C z útoku v meste San Bernardino. Firma smartfón aj napriek právnym vyhrážkam odmietla odšifrovať a FBI si musela poradiť sama. Úrad nakoniec za odomknutie iPhonu zaplatil 900-tisíc dolárov (zhruba 804-tisíc eur), odhalila senátorka Dianne Feinsteinová.

Odomknutie telefónu bolo pre FBI dôležité preto, že jeho majiteľ v decembri 2015 v kalifornskom San Bernardine zavraždil 14 ľudí. Ďalších 22 zranil. Apple však dáta zo smartfónu poskytnúť nechcel, pretože sa obával precedensu, vedúceho k ohrozeniu ochrany osobných údajov a práva na súkromie.

Ďalšie problémy vyplynuli z technickej stránky – iPhone údajne nemá „zadné vrátka“ a Apple by tak musel hacknúť vlastné zariadenie.

Čítajte aj Apple obviňuje FBI: Obnovili heslo na iPhone

Podpora aj protesty

Prípad vtedy výrazne rozdelil verejnosť. Jedna strana argumentovala tým, že vyšetrenie zločinu stojí nad právom na súkromie a druhá sa domnievala, že právo na súkromie je absolútne a žiadosť FBI by mohla vytvoriť nebezpečný precedens, využiteľný v budúcich procesoch.

Spor sa nakoniec natiahol natoľko, že FBI došla trpezlivosť. Namiesto prehovárania Applu tak kúpila softvér, ktorý dáta z inkriminovaného iPhonu sprístupnil . Vyšetrovatelia vtedy odmietli prezradiť, koľko tento čin stál.

Čítajte aj Veľa kriku pre nič: FBI nenašlo vo vrahovom iPhone nič dôležité

Tvorca ostáva neznámy

Senátorka Dianne Feinsteinová však teraz odhalila, že FBI za softvér zaplatila 900-tisíc dolárov, (podľa vtedajšieho kurzu vyše 804-tisíc eur). Možno však predpokladať, že nešlo o jednorazový nákup, keďže nástroj môže pomôcť aj v iných prípadoch.

Výšku sumy sa senátorka dozvedela priamo od šéfa FBI Jamesa Comeya, ktorý minulý rok tvrdil, že ide o tajnú informáciu. Utajený ostal aj človek alebo firma, ktorá stála za odomknutím iPhonu. Za tvorcu exploitu je však považovaná izraelská spoločnosť Cellebrite, ktorá sa začiatkom tohto roka sama stala obeťou hackerov . (1 EUR = 1,1194 USD)