16.5.2017 10:10 | MobilMania
Video

HTC U11 oficiálne: Snapdragon 835 aj Edge Sense

Zdroj: HTC

Spoločnosť HTC dnes oficiálne predstavila svoju novú vlajkovú loď.

Po mesiacoch rôznych únikov spoločnosť HTC oficiálne predstavila svoj nový high-endový smartfón HTC U11.

Okrem toho, že ide o ďalší prírastok do rodiny U (kde sa už nachádza U Ultra aj U Play), má ísť o priameho pokračovateľa modelu HTC 10.

Čítajte aj HTC U Ultra: Sekundárny displej či zafírové sklo

HTC Edge Sense prichádza

Novinka sa okrem iného chváli vodeodolnou konštrukciou (stupeň krytia IP67), ktorá kombinuje kovový rám a odolné sklo Corning Gorilla Glass 5. To prešlo 3D tvarovaním. Zadná strana ponúka takzvaný liquid glass surface. Je tvorený mnohými tenkými vrstvami vysoko reflexných vzácnych minerálov.

Na prednej strane nájdeme 5,5-palcový displej s Quad HD rozlíšením. Displej je typu Super LCD 5, pričom zobrazuje v pomere strán 16:9.

fotogaléria
HTC U11 Zdroj: HTC

Aj útroby potvrdzujú, že ide o novú vlajkovú loď od HTC pre túto sezónu. Pod kapotou si totiž našiel miesto výkonný osemjadrový čipset Qualcomm Snapdragon 835 s Adreno 540 GPU. Čipset, ktorý podporuje gigabitové dát cez LTE, bude párovaný so 4 alebo 6 GB operačnej pamäte RAM a 64 alebo 128 GB vnútorného flash priestoru. Zároveň sú podporované aj pamäťové karty microSD.

fotogaléria
HTC U11 Zdroj: HTC

Najväčšiu pozornosť však u HTC U11 zrejme púta nová technológia ovládania telefónu. Spoločnosť ju nazvala ako „HTC Edge Sense“. V rámci tejto technológie môžeme vykonávať rôzne úlohy na telefóne rôznym stláčaním (jeho rámu). Celé ovládanie je používateľsky prispôsobiteľné.

Okrem toho sa môže HTC Edge Sense uplatniť aj v špeciálnych podmienkach. Keďže totiž technológia reaguje na rôzne stupne tlaku, problémom nebude napríklad ovládanie telefónu v rukaviciach či dokonca pod vodou. Pomocou rôzneho stláčania telefónu môžeme napríklad spustiť fotoaparát, odoslať textové správy či spúšťať vybranú aplikáciu (povedzme Facebook a iné).

Čítajte aj HTC U Play: 5,2-palcový Full HD displej, osemjadrový čipset

Keď už sme vyššie načrtli fotoaparát, HTC U11 má osloviť aj v tomto smere. Výrobca použil 12-megapixelový Ultrapixel 3 s dvojtónovým LED bleskom, takzvaným superrýchlym ostrením (UltraSpeed Autofocus), viacosou optickou stabilizáciou obrazu aj technológiou Auto HDR Boost. Tá umožní využitie HDR bez oneskorení. Nechýba tiež možnosť nahrávania 4K videí či slow-motion snímok (120 FPS vo Full HD). HDR Boost je k dispozícii aj pre prednú 16-megapixelovú selfie kameru. Nechýba tu potlačenie šumu.

fotogaléria
HTC U11 Zdroj: HTC

Okrem toho môžeme využiť záznam priestorového zvuku s technológiou Acoustic Focus. Vylepšenia sú sľúbené aj pri pribaľovaných slúchadlách Hi-Res USonic. Okrem optimalizácie zvuku podľa stavby vnútorného ucha používateľa tu nechýba ani funkcionalita aktívneho potlačovania okolitého hluku. V balení HTC dodá aj redukciu z USB-C na audio jack, ktorá je vybavená Hi-Res D/A prevodníkom a transparentný kryt.

fotogaléria
HTC U11 Zdroj: HTC

Vo výbave ďalej nájdeme snímač odtlačkov prstov, 4G VoLTE, Bluetooth 4.2, WiFi 802.11 ac (2,4 a 5 GHz) či operačný systém Android 7.1.1 (Nougat) s nadstavbou HTC Sense. Pre niektorých bude možno sklamaním kapacita batérie, kde výrobca udáva hodnotu 3 000 mAh. Podporované je rýchle nabíjanie pod taktovkou technológie Quick Charge 3.0.

Čítajte aj HTC One X10 oficiálne: Stredná trieda s veľkou batériou

V HTC U11 navyše nájdeme hneď trojicu inteligentných asistentov: HTC Sense Companion, Google Assistant a Amazon Alexa. HTC sľubuje vylepšenie asistenta z vlastnej dielne, Amazon Alexa dorazí na telefón krátko po spustení predaja. Amazon Alexa okrem iného umožní ovládanie smart domácnosti, poskytne informácie o počasí, hudbe či ďalšie možnosti dostupné cez obchod Alexa skills.

fotogaléria
HTC U11 Zdroj: HTC

Lokálne zastúpenie HTC spomenulo dve farebné verzie Amazing Silver a Brilliant Black, v ktorých sa má telefón dodávať. Zároveň však majú existovať aj verzie Sapphire Blue, Ice White a Solar Red.

Predaj na vybraných trhoch odštartuje ešte v priebehu mája, globálna dostupnosť je naplánovaná na jún. Vtedy môžeme telefón oficiálne očakávať aj u nás. Má mať stanovenú odporúčanú maloobchodnú cenu na úrovni 749 eur.

HTC U11 v skratke
Displej 5,5-palcový (2 560 × 1 440 pixelov), Quad HD Super LCD 5, ochranné sklo Corning Gorilla Glass 5
Čipset osemjadrový Qualcomm Snapdragon 835 MobilePlatform (2,45 GHz) s Adreno 540 GPU
Pamäť 6 GB RAM so 128 GB flashu (UFS 2.1), 4 GB RAM a 64 GB flashu, podpora microSD kariet
Fotoaparát Zadný 12 MP HTC UltraPixel 3 s 1.4μm pixel, dvojtónový LED blesk, f/1.7, optická stabilizácia obrazu, UltraSpeed Autofocus, zachytávanie RAW, podpora nahrávania 4K videí s 3D Audio, Hi-Res stereo nahrávanie a Acoustic Focus, slow-motion videá (120 FPS do 1080p; predná 16 MP kamera s podporou nahrávania Full HD videí
Konektivita a iné 4G VoLTE, Wi-Fi 802.11 ac (2,4 a 5 GHz), Bluetooth 4.2, GPS s GLONASS, NFC, USB Type-C 3.1 Gen 1, podpora dvoch SIM kariet, snímač odtlačkov prstov, stupeň krytia IP67, USB-C audio, HTC USonic, HTC BoomSound Hi-Fi edition, Hi-Res audio
Operačný systém Google Android 7.1.1 (Nougat) s nadstavbou HTC Sense UI, HTC Edge Sense, HTC Sense Companion
Batéria 3 000 mAh, podpora rýchleho nabíjania Quick Charge 3.0
Rozmery 153,9 × 75,9 × 7,9 mm
Hmotnosť 169 g
Farby Amazing Silver, Sapphire Blue, Brilliant Black, Ice White, Solar Red