18.5.2017 06:50 | MobilMania
Odporúčame

Nové paušály Orangeu: 5 hlavných nevýhod

Zdroj: Shutterstock.com

Predstavené programy sú vo viacerých parametroch horšie. Operátor sa hlavne snažil vykrútiť z roamingovej regulácie.

Orange po roku predstavil nové paušály pod hlavičkou „Go“. Tie ale rozhodne nemôžeme označiť ako výhodnejšie oproti doterajším programom Flex a Max.

Kompletné informácie o nových paušáloch nájdete v samostatnom článku , na tomto mieste budeme zosumarizovať, v čom presne spočívajú ich nevýhody oproti doterajším paušálom.

Čítajte aj Koniec roamingu? Orange využil ďalší trik, aby nedal dáta

1. Pri dátach totálne obišiel EÚ

Už dlhšie sme upozorňovali na to , že ani po zrušení roamingových poplatkov nebude možné využívať paušál iba v zahraničí alebo prevažne v zahraničí. Predpokladalo sa však, že ak v ňom máte niekoľko gigabajtov dát a chcete ich minúť počas dovolenky, bude to v poriadku.

Orange ale pri nových paušáloch prišiel s veľmi veľkým škrtom – všetky, ktoré ponúkajú dáta, po novom obsahujú iba 0,1 GB dát do EÚ.

fotogaléria
Ilustračná snímka (zdroj: Shutterstock.com) Zdroj: Shutterstock

Takto si operátor predstavuje prenesenie regulácie EÚ do svojej ponuky. Našiel v nej „dieru“ – pretože dá v skutočnosti viac dát, ale tie ostatné ako bonusové. No a tie pod pravidlá EÚ podľa neho neplatia . Bonus, teda akési dáta zadarmo, predsa EÚ regulovať nemôže.

Ak veľmi chcete, môžete tieto bonusové dáta minúť aj v krajinách EÚ, avšak s doplatkom 9,22 eura za 1 GB . Naďalej tak bude vhodnejšie v zahraničí využívať SIM kartu od tamojšieho mobilného operátora.

Zároveň pri vyšších programoch ponúka Orange aj doplnkový 1 GB balík dát , ktorý je možné využívať u nás aj v krajinách EÚ – pýta si zaň ďalšie tri eurá.

2. Málo dát aj u nás

Aj keď si odmyslíme fakt, že operátor rozdelil dáta na domáce a tie v EÚ, aj s bonusovými dátami ide stále o malé dátové balíky.

V hladine pár desiatok eur by sme čakali mnoho gigabajtov. Opak je ale pravdou. Napríklad 20-eurový program ponúka iba 0,6 GB (0,5 GB v SR a 0,1 GB v SR a EÚ) a 30-eurový paušál 2,1 GB (2 GB v SR a 0,1 v SR a EÚ).

Pri najdrahšom je zas „úsmevné“, že v cene 65 eur máte u nás 10,1 gigabajtu , z toho na surfovanie v EÚ je len tých 0,1 gigabajtu.

Čítajte aj Rušenie roamingu v EÚ má trhlinu. Operátori ho môžu obísť

3. Bez predplatených správ

perátor pri paušáloch neponúka ani SMS a MMS. Teda aspoň pri nižších. Neobmedzené správy získate iba pri 40 a 65-eurovom programe . Všetci ostatní klienti ale zaplatia za správu 0,06 eura .

K programom, kde nie sú zahrnuté, je možné dokúpiť balíček 100 SMS/MMS za jedno euro . Neobmedzené správy a MMS sú za dve eurá mesačne . Oba balíky platia u nás aj v EÚ.

4. Po minutí balíka bez internetu

Najnižšie paušály za 10 a 15 eur mesačne obsahujú iba slimačí 0,06/0,06 Mbit/s prístup na internet – aj keď bez obmedzenia u nás aj v EÚ .

V ostatných programoch sú zahrnuté aj dáta – ale po ich vyčerpaní sa prístup nespomalí, ale rovno zastaví .

fotogaléria
Ilustračná snímka (zdroj: Shutterstock.com) Zdroj: Shutterstock.com

Na výber máte z troch možností – buď budete do konca fakturačného obdobia bez dát, alebo si zaplatíte 1 GB dát za 3 eurá . Ak vám postačí spomalený prístup s rýchlosťou 0,13/0,13 Mbit/s , využiť môžete aj ten – ale za poplatok jedno euro.

Operátor potvrdil, že tento pomalý internet bude možné rovnako využívať aj v EÚ – bez doplatkov.

Čítajte aj Koniec roamingu v EÚ: Všetky info na jednom mieste

5. Zrušenie rýchlejšieho internetu

Hľadáte možnosť dokúpenia vyšších rýchlostí, 0,25 alebo 0,75 Mbit/s ? Márne, operátor ju vyškrtol.

Ako uvádzame vyššie, dostupné je už iba zrýchlenie na 0,13/013/Mbit/s za jedno euro . Toľko doposiaľ stálo zrýchlenie na dvojnásobok.