17.5.2017 18:55 | Smart City

Parkovacie automaty chcú nahradiť mobilnou aplikáciou. Nájde aj voľné miesto

Zdroj: PosAm

Novinka má pomôcť zvýšiť platobnú disciplínu vodičov a zvýšiť efektivitu využívania parkovacích miest.

Dcérska firma Slovak Telekomu PosAm spolu s materskou spoločnosťou vyvíja vlastnú technológiu pre prevádzkovateľov parkovísk ParkDots. Predstavili ho už Združeniu miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Systém spadá do kategórie internetu vecí a využíva bezdrôtové senzory na sledovanie obsadenosti parkovacieho miesta. Telekomunikačný operátor poskytuje dátovú konektivitu a výpočtové zdroje z cloudu.

Parkovacie automaty nahrádza mobilná aplikácia. Šoféri si v nej voľné miesto vedia zarezervovať, navigovať sa na neho a zaplatiť. Keď ho nevyužívajú, môžu ho zdieľať s inými vodičmi. Správca zase používa špeciálne upravenú edíciu softvéru

fotogaléria
Aplikácia zobrazuje vyťaženie parkovísk a ďalšie štatistické údaje (zdroj: PosAm) Zdroj: PosAm

Slabá platobná disciplína

Tvorcovia si od novinky sľubujú efektívnejšie využívanie, kontrolu a spoplatňovanie parkovísk. Poukazujú, že platobná disciplína vodičov sa dnes podľa ich dát pohybuje len na úrovni 40 až 60 percent.

„Zvýši sa komfort pre vodičov a obec alebo mesto zároveň získa lepší prehľad o využívaní, obrátkovosti a výnosnosti parkovania na svojom území,“ uviedol produktový manažér PosAm Martin Budaj.

Parkovaciu platformu momentálne testujú v pilotnej prevádzke. Verzia pre nasadenie v reálnych podmienkach by mohla byť k dispozícii v najbližších mesiacoch.

fotogaléria
Mobilná aplikácia ParkDots (zdroj: PosAm) Zdroj: PosAm

Aplikácia ako SMS lístok

V súčasnosti si šoféri môžu na Slovensku stiahnuť iba aplikácie, ktoré uľahčujú zakúpenie SMS parkovacieho lístka. Človek preto nemusí poznať konkrétny formát SMS správ alebo správne čísla. Zadá len mesto, typ zóny a ŠPZ.