23.5.2017 03:40 | MobilMania
Odporúčame

Test Honor 8 Pro: Špičková výbava pod 600 eur

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Honor 8 Pro je síce najdrahším modelom značky, konkurencia však cenou rúbe podstatne vyššie.

Smartfóny Honor vedeli vždy zahrať na cenovú strunu, nekončili však iba pri tom. Medzi lacné telefóny zvykli už v minulosti priniesť nevídané vymoženosti, ako napríklad senzor odtlačkov alebo kovovú konštrukciu. Honor 8 Pro zachádza zatiaľ najďalej. Je síce drahší ako všetky predchádzajúce modely, no ponúkne špičkovú výbavu za vcelku lákavú sumu.

Čítajte aj Test Samsung Galaxy S8: Úplne iný smartfón

Pevný a kovový

Aj Honor gumuje okraje: Smartfóny tejto čínskej značky nejdú proti prúdu a tiež sa snažia zbaviť okrajov displeja. Pri 5,7-palcovej uhlopriečke na displeji s klasickým pomerom strán by to ale chcelo iný zázrak, aby sa mobil pohodlne ovládal v jednej ruke. Ergonómiu sa preto snaží novinka zlepšovať aspoň zaoblenými hranami.

fotogaléria
Okraje sú štíhle, mobil však sám o sebe malý nie je Zdroj: Ľubomír Vnuk

Stále to isté: Po dizajnovej stránke nečakajte žiadne revolučné nápady, kriviek podobných smartfónom od Apple sa mnoho značiek drží už pekne dlhú dobu. Honor 8 Pro nie je výnimkou. Kvitujeme však kvalitnú konštrukciu, kov pôsobí solídne. Testovaný modrý variant prináša aspoň trochu života po stránke vzhľadu, v predaji budú aj tradičnejšie biele a čierne vyhotovenia. Zvýšená odolnosť chýba.

fotogaléria
Modrá je v kurze, siahajú po nej takmer všetci výrobcovia Zdroj: Ľubomír Vnuk

Buď pamäť alebo druhá SIM: Po obvode telefónu je rozmiestnená štandardná kombinácia prvkov – pravá strana patrí ovládaču hlasitosti a zámku displeja, na ľavej strane nájdeme zásuvku pre dvojicu SIM kariet. Ak sa však rozhodnete používať obe naraz, musíte sa rozlúčiť s rozšírením pamäte microSD kartou.

fotogaléria
Drobné tlačidlá na boku sa ľahko nahmatávajú Zdroj: Ľubomír Vnuk

Infračervený port sa vracia: Spodok obsadil nový USB-C konektor a drobná mriežka priemerne kvalitného reproduktoru. Horná hrana patrí drobnému prekvapeniu v podobe oživeného infračerveného portu. Využiť sa dá na ovládanie spotrebičov.

fotogaléria
Nenápadný infračervený port robí zo smartfónu diaľkový ovládač Zdroj: Ľubomír Vnuk

Rýchly senzor: Na rozdiel od príbuzného Huawei P10 , respektíve P10 Plus sa na prednú stranu nedostali žiadne hardvérové klávesy.  Senzor teda ostáva vzadu a neplní funkciu kontextových tlačidiel v systéme.

Je ale rýchly, reaguje spoľahlivo a výrobca mu pridelil aj zopár funkcií navyše. Priložením prsta vieme nasnímať fotku či zdvihnúť hovor, posunutím zase prehliadať fotografie alebo zobraziť notifikačné centrum.

fotogaléria
Senzor je rýchly, podporuje aj zopár bonusových funkcií Zdroj: Ľubomír Vnuk

So slušným pohonom

Parádny displej: Silnou stránkou novinky bude jej displej. Ak ste priaznivcom obrích uhlopriečok, 5,7-palcový IPS panel sa vám určite bude pozdávať. Pracuje s rozlíšením 1 440 × 2 560 bodov a môže sa pochváliť aj výborným podaním farieb či širokými pozorovacími uhlami. Nemáme mu čo vytknúť.

fotogaléria
IPS displej poskytne 5,7-palcovú uhlopriečku Zdroj: Ľubomír Vnuk

Výkon na úrovni Galaxy S7: Základom pre hardvérovú výbavu sa stal osemjadrový procesor s čipsetom Kirin 960 a až 6 GB operačnej pamäte. Takáto kombinácia ho v benchmarku Antutu stavia zhruba na úroveň predchádzajúcej generácie vlajkových lodí Apple a Samsungu. To je na danú cenovú hladinu slušné. Nedostatku výkonu sa netreba obávať ani pri hraní graficky náročných hier.

fotogaléria
V benchmarkoch si nový Honor vedie veľmi dobre Zdroj: Ľubomír Vnuk

Nový Android: Ani systém nie je odfláknutý. Prítomný je Android vo verzii 7.0 Nougat a aj keď ho výrobca ozdobil svojou nadstavbou, je vyladený veľmi dobre. Navyše sa dá v ponuke prepnúť na klasickú, do istej miery čistú podobu Androidu. Tentokrát sa nekonajú ani predinštalované demoverzie hier či iné zbytočnosti, kvôli ktorým by sme prevracali očami. Honor odviedol kus dobrej práce.

fotogaléria
Systém je doplnený o nadstavbu EMUI Zdroj: Ľubomír Vnuk

Láka na dve šošovky

Na kreatívne chvíľky: Duálny fotoaparát na zadnej strane má rovnaké parametre ako v prípade Huawei P10 (rozlíšenie 12 Mpx, svetelnosť f/2.2) a funguje aj na rovnakom princípe: jedna šošovka sníma farebne, druhá čiernobielo. Rozdiel je v tom, že sa nechváli optikou Leica – tento marketingový ťahák si výrobca evidentne necháva iba pre hlavnú značku. Rapídny pokles kvality sa však nedostavil, Honor 8 Pro je na tom z tohto hľadiska vysoko nad priemerom.

fotogaléria
Pri fotení máme k dispozícii viacero režimov Zdroj: Ľubomír Vnuk

Viac ako samotné parametre v tomto prípade zaujmú doplnkové funkcie, ktoré vedia používanie naozaj spestriť. Nájdeme tu manuálny režim, nočný režim, časozber, viacero zaujímavých efektov a dokonca aj možnosť vytvorenia takzvaného 3D modelu. Spočíva v zosnímaní tváre z rôznych uhlov. Mobil na základe toho vytvorí akúsi 3D postavičku, ktorú si po doinštalovaní pochybne vyzerajúcej appky môžeme učesať či obliecť podľa svojho gusta. Infantilné? Trochu, ale my sme sa zabavili.

fotogaléria
Honor 8 Pro: Testovacia snímka Zdroj: Ľubomír Vnuk

Viac ukážkových fotografií nájdete v galérii >>>

Dva dni potiahne: Zásobárňou energie pre nový Honor je akumulátor o kapacite 4 000 mAh. Dostať sa ku dvom dňom výdrže nie je veľký problém, ak ste však na mobile zavesení takmer nonstop, nabíjačku budete potrebovať každý večer. Výhodou je rýchle nabíjanie, vybitý smartfón sa na plnú kapacitu dostane za necelé dve hodiny.

fotogaléria
Zadnú stranu zdobia dve šošovky. Fungujú rovnako ako v smartfónoch Huawei Zdroj: Ľubomír Vnuk

Hodnotenie: Má ostrieľaných súperov

Honor opäť posiela na trh vydarený smartfón, na ktorom nenájdeme žiadne závažnejšie chyby. Čínski inžinieri možno nestrávili veľa času rysovaním jeho kriviek, pripravili ale výkonný mobil s kvalitným displejom a dobre odladeným systémom za veľmi priaznivú cenu. Tá u nás štartuje tesne pod úrovňou 600 eur, čo je na podobne vybavené zariadenie v prvých dňoch predaja dobrá ponuka.

Na trhu je ale jedna veľmi zaujímavá alternatíva. Nedávne uvedenie Samsungu Galaxy S8S8+ na trh malo logicky za následok pokles cien minuloročných modelov. 5,5-palcový Galaxy S7 Edge sa dá v e-shopoch kúpiť za podobnú sumu. Dokonca ho zoženiete aj pod 500 eur, tu sa ale treba mať na pozore pred pochybným pôvodom . Vážnym súperom bude tiež LG G6 , ktorý sa dá cez Orange kúpiť rovnako za 590 eur. A ak sa uspokojíte so 16GB pamäťou, cenou vie Honoru 8 Pro konkurovať aj iPhone 6s Plus.

Názov zariadenia Honor 8 Pro
Rozmery 157 x 77,5 x 7 mm
Hmotnosť 184 g
Uhlopriečka displeja 5,7 palca
Technológia a rozlíšenie displeja IPS LCD, 1 440 x 2 560 bodov (515 ppi)
Čipset Kirin 960
Procesor Osemjadrový (4 jadrá Cortex-A53 1,8 GHz, 4 jadrá Cortex-A73 2,4 GHz)
Grafické jadro Mali-G71 MP8
Operačná pamäť RAM 6 GB
Priestor pre dáta 64 GB, podpora microSD
Počet súčasne aktívnych SIM 2 SIM
Podpora LTE Áno, Cat12
Hlavný fotoaparát 2 x 12 Mpx, f/2.2
Sekundárny fotoaparát 8 Mpx, f/2.0
Operačný systém Android 7.0 Nougat, nadstavba EMUI 5.1
Orientačná cena s DPH 590 eur