19.5.2017 11:53 | MobilMania
Odporúčame

Štát operátorom: Ak obídete zrušenie roamingu v EÚ, dostanete veľkú pokutu

Zdroj: Shutterstock

Tesne po predstavení kontroverzných paušálov od Orangeu sa k téme vyjadril aj štátny úrad.

Už 15. júna začne v celej Európskej únii platiť nová regulácia , ktorá má zrušiť roamingové poplatky za volania, SMS aj internet aspoň pri občasných pobytoch v zahraničí. Regulačný úrad (RÚ) operátorov vopred upozorňuje, že za obídenie pravidiel im hrozí veľká pokuta.

„RÚ pozorne sleduje dodržiavanie európskych pravidiel. V prípade nedodržiavania alebo porušenia príslušných ustanovení Nariadenia o roamingu hrozí mobilným operátorom pokuta až do výšky 5-percent z obratu za predchádzajúce účtovné obdobie,“ varuje operátorov štátny úrad.

ilustračná snímka Zdroj: Shutterstock

Na trhu pôsobia operátori Orange, Telekom, O2 a 4ka. Prvý z nich sa dostal pod paľbu kritiky v posledných dňoch, keď sa rozhodol predstaviť paušály Go , ktoré obsahujú iba 0,1 GB dát, ktoré je možné využívať u nás a v EÚ. Všetky ostatné dáta označil ako bonusové, využiteľné bez príplatku iba u nás. Po necelých dvoch dňoch vrátil do ponuky aj pôvodné paušály Max a Flex.

Orange ale tvrdil, že nešlo o obídenie pravidiel, keďže ešte nie je polovica júna a na implementáciu sa pripravuje, aj keď pri predstavení paušálov v tlačovej správe hovoril, že nové programy už spĺňajú novú reguláciu.

Čítajte aj Koniec roamingu v EÚ: Všetky info na jednom mieste

Stretávajú sa s úradom

Regulačný úrad tvrdí, že pracuje s medzinárodnými tímami, ktoré uplatňujú jednotný postup pri posudzovaní dodržiavania európskej regulácie. Slovenskí operátori sa s úradom stretávajú, aby správne implementovali podmienky zrušenia roamingu.

„V súčasnosti očakáva od mobilných operátorov písomne položené otázky, ktoré ostali po stretnutí ešte otvorené. RÚ bude aj naďalej sledovať dodržiavanie stanovených pravidiel, má naplánované ďalšiu komunikáciu s mobilnými operátormi na túto tému o čom bude priebežne informovať,“ dodáva regulátor.

Zároveň dodal, že doteraz nemali operátor problém s dodržiavaním európskych pravidiel pri regulácii roamingu. „Napriek tomu RÚ nič nenecháva na náhodu a jednoznačne stojí na strane používateľov mobilných služieb.“