23.5.2017 06:20 | MobilMania
Odporúčame

Ako to je s roamingom v EÚ a obchádzaním pravidiel?

Zdroj: istockphoto.com

Ján Trangel komentuje: Orange otvoril tému rušenia roamingových poplatkov svojským spôsobom. A konečne niečo povedala aj Európska komisia.

Hlavnou témou minulého týždňa bolo zrušenie roamingových poplatkov v rámci EÚ. Platné bude od 15. júna. Kým doteraz sme počuli iba o smelých plánoch Európskej komisie, udalosti posledných dní nás vrátili do reality. Takej slovenskej. Čo sa vlastne udialo?

Ako vybabrať s reguláciou, lekcia prvá

Téma hľadania únikových ciest z regulácie roamingových poplatkov v EÚ v operátorskej praxi začala v podstate ešte pred dvomi týždňami. Český operátor Vodafone oznámil, že pri svojich dátových programoch zakáže roaming a vyhne sa tak regulácii. My sme následne zisťovali u Európskej komisie, či to je v poriadku .

Môže operátor zakázať roaming? Alebo môže dáta rozdeliť na „domáce“ a „európske“? Na prvú otázku sme dostali konkrétnu odpoveď – áno, môže roaming zakázať. Odpoveď na druhú otázku nebola práve presná, ale dávala nádej, že takéto delenie nebude možné.

fotogaléria
Úplný zákaz roamingu je v súlade s európskou reguláciou, oficiálne to potvrdila Európska komisia. Zdroj: istockphoto.com

Ako vybabrať s reguláciou, lekcia druhá

Potom slovenský Orange predstavil svoje nové paušály Go a posunul túto tému do úplne iného levelu. Medzičasom časť kritiky na ne už neplatí, ale pozrime sa, čo sa vlastne stalo.

Operátor dal do balíčkov maximálne 0,1 GB voľných dát plnou rýchlosťou platných v celej EÚ a zvyšok (pokojne aj 10 GB) platí iba na Slovensku. A aby ste si tú štedrú desatinu gigabajtu náhodou neužili v plnej miere, vyčerpajú sa z balíčka ako prvé a až potom začnete míňať tie „slovenské“ dáta. Celé zle. Nuž, toto sa nedalo nazvať inak ako snaha obísť európsku reguláciu a v podobnom duchu napísal Filip Hanker aj svoj komentár .  

Ako sa ale ukázalo, Orange vlastne nič obchádzať nechcel – teda to aspoň aktuálne tvrdí. O dva dni vrátil do ponuky pôvodné paušály a z týchto nových je legálna alternatíva. Nariadenie ešte neplatí a tie nové paušály predsa podľa Orangeu nemôžu obchádzať nariadenie, ktoré ešte nie je v platnosti. Pritom v pôvodnej správe oranžový operátor tvrdil, že práve nové paušály sú pripravené na európsku reguláciu. Ešte stále sa v tom vyznáte?

Opýtali sme sa aj ďalších operátorov na ich plány, ale, čuduj sa svete, nikto nám nič konkrétne nepovedal . Všetci sa iba potichu tešili, že pokusným králikom bol teraz Orange a celú kritiku si zlízne on. Však čo keby sa mu to náhodou podarilo pretlačiť? Času na vymyslenie „únikového plánu“ je ešte dosť.

fotogaléria
O riadnu diskotéku sa minulý týždeň postaral Orange so svojimi paušálmi Go. Foto: Ján Trangel Zdroj: Ján Trangel

Aj štát, aj Európa

Následne sa stala ďalšia nevídaná vec – ozval sa aj štát prostredníctvom Regulačného úradu. Napísal tlačovú správu, ktorá by sa dala zhrnúť nasledovne: „bu bu bu milí operátori, žiadne obchádzanie, lebo bude veľká pokuta.“

Ale bude to stačiť na to, aby sa operátori nesnažili nájsť rôzne medzierky a únikové cesty v pravidlách?

Celú túto frašku v piatok korunovala Európska komisia. Konečne pochopila, že takú tému ako je rušenie roamingových poplatkov skutočne treba prezentovať verejnosti. V reakcii na kroky Orangeu (a isto aj mnohé mediálne otázky) zvolala novinárov na videokonferenciu s expertmi z Bruselu. Nečudo, záujem bol obrovský.

fotogaléria
Ako môže byť nastavená rýchlosť sťahovania dát v roamingu? Odpoveď ešte nepoznáme. Zdroj: istockphoto.com Zdroj: istockphoto.com

Mali to spraviť už minimálne pred mesiacom, jasne pomenovať pravidlá – a vyhli by sme sa celej tortúre. Ale dobre. Experti nám niektoré veci ozrejmili . Napríklad to, že pôvodný krok Orangeu by nebol s kostolným poriadkom. A niektoré neozrejmili.

Jedna nezodpovedaná otázka je pritom extra dôležitá: môže operátor limitovať maximálnu prenosovú rýchlosť v zahraničí? Napríklad na 0,125 Mbit/s obojsmerne? Alebo povoliť iba roaming v 2G sieťach? Môže vám vyššiu prenosovú rýchlosť v zahraničí ponúknuť za extra poplatok? Odpoveď zatiaľ nepoznáme. Netreba sa teda ešte tešiť, lebo nakoniec možno skutočne dostaneme hromadu dát v EÚ, ale iba s slimačom tempe.

Time-out

Aktuálne sa celá situácia trošku upokojila a všetko nasvedčuje tomu, že si aktéri vybrali oddychový čas. Z pohľadu slovenského zákazníka rozhodne nemožno hovoriť o víťazstve. Snaha obísť systém tu bude vždy a mám nepríjemné tušenie, že už čoskoro dostaneme tretiu lekciu o vybabrávaní s reguláciou. Však nejde o fazuľky, ale o riadne peniaze. Teraz to už ale nebude také okaté, ale viac sofistikované a skryté kdesi v malých písmenkách vedľa hviezdičky.