23.5.2017 11:55 | MobilMania
Video

Vďaka jailbreaku sa podarilo rozbehať NFC funkcie na iPhone

Zdroj: Shutterstock

Aj napriek tomu, že firma Apple bežné funkcie NFC uzamkla, už čoskoro sa môžeme dočkať zvratu a pribudnúť môžu aj nové funkcie. Má to však zatiaľ veľký háčik.

Vývojárovi Eliasovi Limneosovi, ktorý je známy predovšetkým v komunite zameranej na jailbreaky, sa podarilo odomknúť a v praxi použiť NFC čip iPhonu. Ako sám vraví, na vývoji ďalej pracuje a svoju utilitu plánuje zverejniť. O novinke informuje server 9to5mac.com.

Vývojár svoju prácu zachytil na video, kde demonštruje funkčnosť rozpoznávania NFC zariadení na jeho iPhone 6s. Ihneď ako k svojmu prístroju priblíži NFC čip v inom predmete, na zariadení sa zobrazí notifikácia s informáciami o detegovanom predmete. Zatiaľ však ide o jednoduché rozpoznávanie, napríklad kariet vybavených RFID čipom a podobne.

Nové funkcie budú dostupné verejne. Bez Jailbreaku to nepôjde

Autor plánuje Utilitu v dohľadnej dobe zverejniť v jailbreak obchode Cydia store, ktorý je dostupný pre zariadenia, na ktorých bol vykonaný takzvaný jailbreak. Fungovať by mala na všetkých iPhonoch, ktoré disponujú NFC čipom, čiže od modelu 6 vyššie. Ktoré verzie systému iOS budú podporované, však zatiaľ spresnené nebolo.

Potenciál technológie NFC je vysoký. Priložením iPhonu k inému NFC prístroju bude možné vykonávať rôzne akcie na samotnom zariadení, prípadne na kompatibilných systémoch inteligentnej domácnosti napríklad aj otvárať dvere.

Čítajte aj Z nepriateľov spojenci: Apple zamestnal odborníka na jailbreaky

Majitelia Android zariadení majú však túto funkcionalitu sprístupnenú už niekoľko rokov. Vďaka nej môžu párovať so smartfónom rôzne zariadenia, ako sú napríklad bezdrôtové reproduktory, kamery a iné. Apple NFC v iPhonoch uzamkol a technológiu sprístupnil len pre svoje bezkontaktné platby cez Apple Pay.