23.5.2017 17:04 | MobilMania

Android O príde s novými emoji ikonami, roztečení smajlíci zo systému zmiznú

Zdroj: Emojipedia

Vývojári môžu implementovať nové znaky aj do starších systémov, pokročilí používatelia si ich môžu nainštalovať priamo.

Google predstavil na nedávnej vývojárskej konferencii I/O 2017 niekoľko noviniek v rámci chystaného Androidu O a tie najdôležitejšie sme už aj vyskúšali .

Tak trochu potichu však Google v novej verzii Androidu uviedol aj kompletne vynovené emoji ikony. Tie dostávajú po novom tradičnejší vzhľad, ktorý poznáme aj z iných systémov či z nadstavieb Androidov. Informuje portál PhanAndroid.

Čítajte aj Vyskúšali sme nový Android O, pozrite si najdôležitejšie novinky

Veľká zmena

Google tak po dlhom čase kompletne mení vzhľad emoji vo svojom systéme, keď súčasný štýl „kvapky“ predstavil ešte vo verzii 4.4 KitKat . S príchodom novších systémov síce došlo k niekoľkým zmenám, no nešlo o tak výrazný redizajn ako teraz.

fotogaléria
Emoji v novom systéme od Google sa dočkali kompletnej prerábky (zdroj: Emojipedia) Zdroj: Emojipedia

„Roztečení“ smajlíci vyvolávali u používateľov často protichodné reakcie, niektorým sa páčili, iným zase nie. Nové emoji v systému Android O teraz získavajú tradičnejší okrúhly tvar, aký poznáme aj zo systému iOS či z vlastných distribúcií Samsungu alebo LG.

Vzhľad emoji naprieč dvomi najpoužívanejšími mobilnými platformami sa tak viac normalizuje a jednotlivé ikony si budú podobnejšie.

Android O oficiálne podporuje aj emotikony v rámci štandardu Unicode 10.0, takže môžeme očakávať aj ikony praclíka, žirafy či dojčiacej matky . Kompletný zoznam nových emoji od Google je možné nájsť na portáli Emojipedia .

Čítajte aj Uvidíme v sade Unicode aj ryšavé emoji? Nie je to vylúčené

Noví smajlíci aj na starších systémoch

Google v rámci novej verzie Androidu sprístupnil aj podpornú knižnicu EmojiCompat , ktorá vývojárom umožňuje implementovať nové emoji aj do aplikácií na systémoch s verziou 4.4 a vyššou. Pokiaľ teda vývojári takto aktualizujú svoje aplikácie, používateľom sa zobrazia vynovené ikony.

fotogaléria
Google chce zaistiť spätnú kompatibilitu nových emoji a vynúť sa tak zobrazeniu prázdnych znakov (zdroj: Android) Zdroj: Android

Majitelia podporovaných zariadení Google Pixel, Pixel XL, Pixel C, Huawei Nexus 6P, LG Nexus 5X a Asus Nexus Player majú možnosť prihlásiť sa do beta programu nového Androidu O a už teraz tak získať aj nové emoji.

Pre skúsenejších používateľov so smartfónmi s Androidom 5.0 a vyšším, je tu aj možnosť nainštalovať si nových smajlíkov pomocou návodu uverejnenom na fóre XDA-Developers.