27.5.2017 10:50 | MobilMania

iPhone zachránil život pri útoku v Manchestri. Zachytil šrapnel

Zdroj: redakcia

Žena v momente výbuchu bomby telefonovala. iPhone 6s zmenil smer letiaceho šrapnelu.

V súvislosti s minulotýždňovým bombovým útokom na popovom koncerte v anglickom Manchestri spoznala verejnosť množstvo príbehov. Jeden z nich zažila aj 45-ročná Lisa Bridgettová. Tá môže za záchranu svojho života pravdepodobne ďakovať svojmu iPhonu 6s, ktorý pri výbuchu zmenil dráhu letu šrapnelu. Informuje o tom Apple Insider.

Čítajte aj MacBook Pro zachránil život mužovi pri prestrelke na letisku

Ako na Facebooku uviedol Lisin manžel Steve Bridgett, v čase detonácie bomby jeho manželka telefonovala. Jeden zo šrapnelov Lise odrezal prostredník na ruke, v ktorej držala svoj telefón. Následne sa kovový úlomok odrazil od spodnej časti iPhonu, čím zmenil svoju pôvodnú trajektóriu. Angličanke ešte prerezal líce a skončil v jej nose.

fotogaléria
iPhone 6s zabránil vážnejším zraneniam svojej majiteľky (Zdroj: Facebook/ Steve Bridgett) Zdroj: Facebook/ Steve Bridgett

iPhone 6s tak absorboval veľkú časť sily letiaceho kovového úlomku z výbušniny. Je pravdepodobné, že keby žena v momente výbuchu netelefonovala, šrapnel by jej mohol spôsobiť vážne poranenie hlavy.

Silu výbuchu znázorňuje aj fotografia zničeného telefónu. Šrapnel doslova do zariadenia urobil dieru v pravej spodnej časti.

fotogaléria
Šrapnel telefón úplne zničil (Zdroj: Facebook/ Steve Bridgett) Zdroj: Facebook/ Steve Bridgett

Lisa, ktorá prišla na koncert vyzdvihnúť svoju dcéru, okrem odrezaného prsta na ruke utrpela zranenie lýtka, zlomeninu členka, niekoľko škrabancov a odrenín.

Kauza z minulosti: Aféra #bendgate

Zaujímavosťou je, že spoločnosť Apple v minulosti čelila kritike za použitie príliš mäkkých materiálov pri výrobe modelu iPhone 6. Z celého problému vznikla dokonca aféra známa ako bendgate . iPhone 6 sa ohýbal napríklad aj vo vrecku nohavíc a natrvalo sa tak deformoval. Na problém neskôr výrobca zareagoval použitím novej zliatiny hliníka 7 000 series pri iPhone 6s , ktorý tak znesie oveľa viac.

Pripomeňme, že bombový útok v Manchestri sa udial minulú nedeľu na koncerte americkej speváčky Ariany Grande. Na jeho konci odpálil podomácky vyrobenú nálož samovražedný útočník Salman Abedi. K útoku, ktorý si vyžiadal 22 obetí a viac ako 60 zranených, sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.