31.5.2017 03:30 | MobilMania
Exkluzívne

O2 zvažuje, že príplatky v roamingu v EÚ nezruší. O výnimku žiada štát

Zdroj: Shutterstock

Rušenie roamingu v krajinách EÚ sa opäť komplikuje. Prvý operátor u nás sa pohráva s myšlienkou účtovať poplatky v zahraničí aj po júni.

Článok z 30. mája o 15:13 sme o 21:30 doplnili o ďalšie stanovisko O2. Zároveň sme ho presunuli do dnešného vydania

Mobilný operátor O2 požiadal štát o výnimku pri rušení roamingových poplatkov. Zákazníkom chce účtovať príplatky v EÚ aj naďalej. Zatiaľ nevedno, za aké služby chce účtovať poplatky ani v akých výškach.

Čo malo nastať

Už od polovice júna mali zákazníci volať, písať správy a dátovať v 28-krajinách EÚ za ceny ako doma. Nemalo ísť o trvalé využívanie služieb v zahraničí, Európska komisia však hovorila, že by to malo byť možné minimálne pri kratších pobytoch či dovolenkách.

ilustračná snímka Zdroj: Shutterstock

Živé.sk a MobilManii sa ale podarilo zistiť, že O2 chce účtovať klientom poplatky v rámci EÚ. O výnimku požiadalo už Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb.

O2: Budeme mať prepad tržieb

K téme sa vyjadrilo samotné O2, ktoré poukazuje na to, že európska smernica umožňuje operátorom požiadať o výnimku a teda účtovať roamingové poplatky s cieľom zabezpečiť udržateľnosť domácich cien.

„Podmienkou je, že očakávaný prepad tržieb z roamingu je najmenej 3-percentá z obratu. Príplatok sa môže uplatniť len v rozsahu nevyhnutnom na náhradu nákladov na poskytovanie regulovaných maloobchodných roamingových služieb,“ povedala hovorkyňa O2 Tereza Molnár.

Národný regulátor by pritom mal prihliadať na maximálne veľkoobchodné poplatky, ktoré sú regulované na maximálne sumy 3,6 eurocentu za minútu hovoru, 1,2 eurocent za správu a 9,22 eura za 1 GB dát s DPH.

Doplnené o 21:30 : Operátor doplnil, že ešte nevie, či bude príplatky účtovať klientom, aj keby mu to štátny úrad umožňil. „V tomto štádiu skúmame možnosti európskej regulácie, o ktorých musí rozhodnúť regulačný úrad. Neznamená to automaticky rozhodnutie, že si príplatky uplatníme. Roamingovú ponuku už máme samozrejme pripravenú a predstavíme ju najneskôr k 15. júnu,“ spresnila hovorkyňa T. Molnár.

V Litve už podľa Idnes.cz regulátor výnimku všetkým operátorom povolil – maximálnu cenu ale upravil na 1,4 eurocentu za minútu hovoru a 4 eurá za 1 GB dát. Výnimku môže udeliť národný regulátor na jeden rok – následne ju môže po preskúmaní predĺžiť.

„Rozhodnutie je však plne v kompetencii úradu a preto nám ho neprináleží v tomto momente viac komentovať,“ dodala spoločnosť.

Čítajte aj Ako to je s roamingom v EÚ a obchádzaním pravidiel?

Len dáta, či aj hlas a SMS? Nevieme

O2 nechce presne definovať, o čo úrad žiada. Keďže vo veci regulačný úrad ešte nerozhodol, k žiadosti sa vyjadrovať nechce.

„Zrušenie roamingu predstavuje pre operátorov zvýšené náklady spojené s výpadkom príjmov. V snahe vysporiadať sa s týmto faktom maximálne férovo a korektne sme preto požiadali úrad o preskúmanie možnosti uplatnenia príplatkov v špecifických prípadoch,“ uviedla Molnár.

Operátor ale nijako nešpecifikoval, o aké „špecifické prípady“ má ísť.

Prečo sú dáta drahé

Problémom pre poskytovateľov, nie iba na Slovensku, sú najmä dáta.

Telekomunikačné spoločnosti totiž budú platiť poplatky za dáta, ktoré klienti presurfujú v zahraničí, podľa regulácie si ale nemôžu pýtať poplatky navyše od bežného zákazníka.

Medzi sebou ich limituje len suma 9,22 eura za gigabajt, viac jeden druhému účtovať nemôžu. Táto suma postupne klesne na 3 eurá s DPH v roku 2022.

Čítajte aj Rušenie roamingu v EÚ má trhlinu. Operátori ho môžu obísť

Aj niekto ďalší

Podľa našich zistení nemá byť O2 jediným operátorom, ktorý má záujem o výnimku z roamingových pravidiel. O tejto možnosti sa mal totiž zaujímať aj ďalší operátor na stretnutí s národným regulátorom. Zatiaľ nie je známe, o koho ide a či žiadosť štátnemu úradu zašle.