10.6.2017 18:00 | MobilMania
Odporúčame

O2 zruší roaming v EÚ, aj pri dátach. Budú výnimky

Zdroj: Shutterstock

V zahraničí budú služby dostupné ako doma. Po vyčerpaní voľných dát ale internet zastaví.

Mobilný operátor O2 oznámil, že už od utorka zruší roamingové poplatky v EÚ. V 30 krajinách bude možné využívať služby za podmienok ako na Slovensku. Operátor však zruší Diamantový paušál aj najväčší dátový balík.

Tiež avizoval, že dodrží roamingovú reguláciu a programy O2 Fér, O2 Data, O2 Voľnosť a O2 Paušál bude možné využívať aj v zahraničí. To ale neplatí o surfovaní so spomalenou rýchlosťou po vyčerpaní dát, ktoré v zahraničí nebude vôbec.

fotogaléria
ilustračná snímka Zdroj: redakcia

O2 uviedlo, že žiadne obmedzenia sa nebudú týkať Českej republiky, kde funguje operátor s rovnakým vlastníkom a dlhodobo tento trh vníma ako „domovský“ aj pre slovenských zákazníkov.

Dôležitá bude spotreba

Firma tvrdí, že dôležité bude najmä to, koľko predplatených jednotiek minie klient v zahraničí. V prípade, že by spotreba mimo Slovenska dosiahla viac ako 50 percent z objemu predplatených minút, správ alebo dát, operátor zákazníka upozorní.

14-dní po upozornení mu môže začať účtovať príplatky. Operátor bude kontrolovať klientov na základe štvormesačnej spotreby, ako to prikazuje EÚ. Detaily vyhodnocovania ale ešte nie sú známe, podľa O2 ich bude vyjasňovať samotná európska únia.

Čítajte aj Telekom púšťa EÚ roaming naplno. Bez háčikov a vrátane dát

A aké budú príplatky ? Tie sú Európskou komisiou regulované na 9,2 eura za 1 GB, za hovor to bude 3,8 eurocentu a 1,2 eurocentu za SMS . Zástupca O2 uviedol, že pri dátach je to aj skutočná suma, ktorú bude v zahraničí platiť za každý 1 GB iným mobilným operátorom.

O2 Fér a Voľnosť: Ako doma

Spoločnosť oznámila, že základné ceny pri O2 za minútu hovoru 0,13 eura a 0,06 eura za SMS budú platné aj v EÚ. Prichádzajúce hovory budú bezplatné . K programom si budete môcť kúpiť aj internetové balíčky – tie budete môcť využívať aj mimo Slovenska.

Pri O2 Voľnosť bude cena za každý hovor v EÚ 0,1 eura, SMS 0,05 eur a 1 GB bude za 5 eur .

Čítajte aj O2 ukázalo novú predplatenku: Celý hovor do všetkých sietí za 0,1 eura

O2 Paušál: Všetky dáta aj v EÚ

Aj pri O2 Paušáloch platí, že volania a správy bude možné bez doplatkov využívať aj krajinách EÚ, na Islande, v Lichtenštajnsku a Nórsku. Týka sa to aj dát.

fotogaléria
ilustračná snímka Zdroj: Shutterstock

Nie je pritom rozdiel v tom, či máte program s telefónom alebo bez neho, kedy je k programom viac dát. Ak napríklad máte v Zlatom paušále 2 GB dát , rovnaký objem dát bude možné čerpať v EÚ . Pri programe bez telefónu získate 3 GB dát v EÚ.

Viac než 2 GB dát nemôžete v EÚ bez príplatku minúť – ak napríklad pri vyššie uvedenom programe miniete v EÚ 2 GB dát a dokúpite si 1 GB za 3 eurá, budete už k nemu platiť príplatok 9,22 eura a celkovo tak vyjdú na 12,22 eura.

Ak by ste však dva gigabajty minuli najskôr na Slovensku, ďalšie dva máte pre EÚ za takú cenu, ako v SR - teda za 3 eurá za gigabajt.

O2 Dáta: V zahraničí iba časť dát

Klienti s programami O2 Dáta budú môcť volať a písať správy ako u nás. Neobmedzené budú aj prichádzajúce hovory. Všetky dáta v zahraničí nebudú dostupné – operátor uplatní limity, ktoré mu umožňuje stanoviť európska regulácia:

Koľko ponúknu jednotlivé programy O2 Dáta?

Program Cena paušálu Celkový objem voľných dát Voľné dáta v EÚ
Modré dáta 15 eur 4 GB 2,6 GB
Strieborné dáta 20 eur 8 GB 3,3 GB
Zlaté dáta 30 eur 16 GB 5 GB

Ak ste si nevzali mobilné zariadenie – v zahraničí budete môcť minúť viac dát. Najnižší program ponúkne 3,3 GB, stredný paušál 4,4 a Zlaté dáta 6,5 GB. 

Pomalý internet v EÚ vypne

Provider oznámil, že po vyčerpaní voľných dát z balíka nebude možné surfovať v zahraničí neobmedzene rýchlosťou 0,05/0,05 Mbit/s tak ako na Slovensku – internet zákazníkom úplne vypne.

O2 argumentuje v štýle, že voľné surfovanie nízkou rýchlosťou nie je súčasť balíka dát, ale spôsob správania sa siete po tom, čo ho miniete. Neporušuje sa tak podľa neho regulácia roamingu.

Najvyššie programy končia

Od 13. júna prestane spoločnosť predávať najvyšší Diamantový paušál za 65 eur mesačne, ktorý ponúka v cene 15 GB dát.

Z ponuky od rovnakého dňa vypadne z ponuky aj Internet XXL s 5 GB za 15 eur mesačne. Po novom bude najväčší balík obsahovať iba 2 GB za 11 eur.

Existujúcim klientom spomínaný paušál ani balík O2 nezruší. Plný objem dát bude možné minúť aj v EÚ.

Na článku spolupracoval Filip Hanker