14.6.2017 13:15 | MobilMania
Odporúčame

Roaming v EÚ takmer končí: Otázky a odpovede

Zdroj: Shutterstock.com

Od 15. júna budeme môcť telefonovať, písať správy a dátovať v zahraničí bez príplatkov.

Desaťročné zavŕšenie roamingovej regulácie je na konci a už od štvrtka skončia roamingové príplatky v rámci celej Európskej únie. V prehľadnej podobe vám prinášame informácie, ktoré by ste mali vedieť.

Časy, keď ste mohli zaplatiť za minútu hovoru v zahraničí v rámci EÚ aj niekoľko eur, sú nenávratne preč. Neplatíme už ani desiatky eurocentov za prijatie hovoru v zahraničí. Až na výnimočné prípady či vtedy, keď to operátorovi dovolí štát, budeme platiť v zahraničí ceny ako doma.

Už o pár dní príde k najväčšej zmene. Viac ako 500-miliónov obyvateľov EÚ bude môcť využívať služby od svojho operátora v zahraničí ako doma.

Čítajte aj Posledná prekážka padla, roaming v EÚ končí

V prehľadných bodoch vám prinášame všetko, čo by ste mali o najväčšej zmene v rámci roamingu vedieť:

Ako to bude s účtovaním?

Od 15. júna už nebudú účtované špeciálne poplatky v zahraničí, prípadne príplatky k vašim predplateným jednotkám. Jednoducho ak máte v programe predplatených 100 minút, 100 správ a 0,5 GB, budete ich míňať aj v EÚ.

Teoreticky ale môžu operátori požiadať o výnimku z regulácie , ak im príliš skomplikuje podnikanie a vedia to preukázať štátnemu regulátorovi.

Môžem využívať program dlhodobo mimo Slovenska?

Tak ako si nebudete môcť kúpiť zahraničnú službu a využívať ju iba u nás, rovnako si nebudete môcť zobrať našu SIM a používať ju iba v zahraničí.

Operátori totiž budú sledovať počas štyroch mesiacov vašu prevádzku – ak strávite väčšinu času mimo Slovenska, poskytovateľ vás upozorní, ak nepríde k náprave, môže vám účtovať príplatky k základným cenám – napríklad za 1 GB dát takto zaplatíte až 9,2 eura (7,7 eura bez DPH), za minútu hovoru to bude 3,8 eurocentu (3,2 eurocentu bez DPH) a 1,2 eurocentu (1 eurocent bez DPH) za SMS.

Kde môžete volať ako doma?

Najmä v krajinách EÚ – Belgicko, Bulharsko, Cyprus, Česko, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Chorvátsko, Írsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Maďarsko, Malta, Nemecko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Spojené kráľovstvo (minimálne do vystúpenia z EÚ), Španielsko, Švédsko a Taliansko.

Okrem toho bude regulácia platná aj na Islande, v Lichtenštajnsku a Nórsku.

Kedy je využívanie služieb v zahraničí v poriadku?

Síce nie je pevne definované rozmedzie, koľko mesiacov v roku, alebo koľko jednotiek môžete minúť iba v zahraničí, EK ale dlhodobo hovorí o využívaní služieb ako doma. To má byť uplatňované napríklad počas dovoleniek v zahraničí, prípadne na krátke pobyty mimo domovskej krajiny.

Platí, že väčšinu predplatených jednotiek – minimálne 50 percent – má zákazník minúť na Slovensku.

fotogaléria
ikona roaming Zdroj: Shutterstock.com

Ako si ho aktivujem?

Ak budete mať kompletne povolený roaming, operátori musia zapnúť ceny „ako doma“ všetkým zákazníkom v celej únii. Zo strany klientov tak nie sú nutné žiadne kroky. Nezabudnite na to, že keď si sami aktivujete špeciálny roamingový balíček, kde máte zvýhodnené napríklad cestovné poistenie, môžete mať služby za iných podmienok.

Zmeny sa týkajú paušálov aj predplatených kariet. Teoreticky môžu ale operátori roaming aj vypnúť.

Čo ak miniem predplatené jednotky?

Ak už nebudete mať voľné minúty, správy či dáta, provideri si budú účtovať ceny ako doma. Po dosiahnutí stropu pri dátach, sa bude pri dátach uplatňovať príplatok.

Pripomíname, že ak ide o neobmedzené paušály, respektíve programy s vysokým objemom dát, poskytovatelia vám vypočítajú balíček platný v EÚ na základe výšky programu – viac k téme.

Bude EÚ s reguláciou pokračovať?

Áno, na veľkoobchodnej úrovni medzi samotnými operátormi. Únia totiž bude ešte naďalej znižovať ceny za dáta – zo sumy 7,7 eura v tomto roku klesnú budúci rok na 6 eur. Následne každým rokom ešte klesnú – na 4,5 eura, 3,5 eura, 3 eurá a 2,5 eura v roku 2022. Ide o sumy bez DPH.

Pripomíname, že ide o maximálne regulované ceny a operátori si takto vysoké ceny nemusia účtovať. Najmä veľkí telekomunikační operátori si môžu vyjednať veľmi výhodné podmienky a zákazníkom predávať dáta aj za nižšie ceny.

Môžu si operátori účtovať vyššie ceny v zahraničí?

V prípade, že mobilným operátorom hrozí strata z vybraných služieb a presvedčia o tom štát, ten môže stanoviť príplatky pre zákazníkov tohto operátora. Môže ísť o maximálne sumy na úrovni 9,2 eura (7,7 eura bez DPH) za 1 GB, za minútu hovoru to bude maximálne 3,8 eurocentu (3,2 eurocentu bez DPH) a 1,2 eurocentu (1 eurocent bez DPH) za SMS.

Na Slovensku o výnimku požiadalo O2. Nespresnilo, ktorých služieb sa to má týkať. Následne dodalo, aj keď výnimku dostane, zváži, či príplatky uplatní. O výnimke má uvažovať aj ďalší provider – o koho ide, nie je známe.

Kto môže byť v nevýhode?

Najmä operátori, ktorí poskytujú služby iba v jednej krajine, sa môžu dostať vplyvom novej regulácie do nevýhody v porovnaní s nadnárodnými hráčmi. Skupina Deutsche Telekom u nás vlastní Slovak Telekom, France Telecom zas slovenský Orange. Aj Vodafone a Telefónica pôsobia vo viacerých krajinách Európy.

Spriaznení operátori si totiž môžu medzi sebou účtovať nízke až symbolické sumy za služby v roamingu. Zároveň sa ich prevádzka môže aspoň čiastočne vyrovnávať, keďže klienti skupiny budú cestovať v rámci krajín, kde sú ich operátori zastúpení.

fotogaléria
ilustračná snímka Zdroj: Shutterstock

Osamotnení ostanú O2 a 4ka. Operátora O2 vlastní PPF a pôsobí iba na Slovensku a v Česku – operátor navyše dlhodobo umožňuje využívať služby u našich susedov za podmienok ako u nás. 4ka nepatrí do žiadnej skupiny a služby poskytuje iba u nás.

Ako bude možné využívať služby v zahraničí?

  • Telekom – Zákazníci s paušálom či predplatenou kartou budú môcť využívať služby v zahraničí ako doma. Týka sa to aj dát. Po minutí predplateného internetového balíčka, si bude možné dokúpiť dáta aj v EÚ za ceny ako v SR. V zahraničí bude možné využívať aj spomalený internet bez doplatkov. Rušenie roamingu sa týka aj kariet Juro.

  • O2 – Spoločnosť umožní využívať volania, SMS a dáta v zahraničí ako doma. Ak predplatený objem dát miniete, internet sa vám zastaví – nebude dostupná možnosť surfovať spomalene. Bez doplatku nebude ani denný internet v zahraničí s 250 MB za 0,5 eura. Pri využití v EÚ musíte doplatiť 2,31 eura. K zrušeniu roamingových poplatkov v EÚ prišlo už 13. júna.

  • 4ka ruší roamingové poplatky v EÚ len napoly. Prijímanie hovorov bude zadarmo, no pre EÚ nebude 1-eurový balíček dát a ani programy TO. Bližšie podmienky.

Čo ak operátori roaming nezrušia?

Regulačný úrad (RÚ) vopred upozornil štyroch providerov , že za obídenie regulačných pravidiel im hrozí veľká pokuta. V prípade, že by operátori roamingové poplatky nezrušili, prípadne sa tomu vyhli, úrad im môže udeliť pokutu do výšky až 5-percent z obratu za predchádzajúce účtovné obdobie.

Čítajte aj Štát operátorom: Ak obídete zrušenie roamingu v EÚ, dostanete veľkú pokutu

Telekomunikačné spoločnosti sa s úradom ohľadom zrušenia poplatkov aj stretávali a konzultovali prípadne nejasnosti v rámci regulácie.