23.6.2017 18:24 | MobilMania

OnePlus 5 nemá dvojnásobný optický zoom. Dopomáha si softvérom

Zdroj: OnePlus

Hoci marketingové materiály a samotná aplikácia fotoaparátu v smartfóne mohli navodiť dojem, že medzi schopnosti zariadenia patrí dvojnásobný optický zoom, opak je pravdou.

Nový „zabijak vlajkových lodí“ je na svete ešte iba zopár dní a na verejnosť sa už dostávajú informácie, ktorými sa spoločnosť OnePlus pri predstavení svojho nového smartfónu zrejme chváliť nemienila.

Po podozrivých výsledkoch v benchmarkoch je teraz firma terčom kritiky kvôli fotoaparátu, konkrétne sekundárnej šošovke s dvojnásobným „bezstratovým“ zoomom. Téme sa venoval web Phonearena.

Čítajte aj OnePlus 5 oficiálne: Duálny fotoaparát a dôraz na detail

Firma síce schopnosť šošovky priblížiť obraz od začiatku označovala ako „bezstratový“ zoom a vyhýbala sa priamemu potvrdeniu 2-násobného optického zoomu, nápadná podobnosť s konkurenčnými zariadeniami iPhone od Applu ale mnohých používateľov pomýlila a tí tak predpokladali, že v skutočnosti naozaj ide o optický zoom.

OnePlus 5 (zdroj: OnePlus) Zdroj: OnePlus

Využili podobnosť s konkurenciou?

Nielenže šošovky smartfónov OnePlus 5 a iPhone 7 vyzerajú skoro identicky, nápadne sa podobajú aj aplikácie fotoaparátov oboch spomínaných modelov. Problémom je konkrétne tlačidlo, ktoré prepína medzi 1- a 2-násobným priblížením. V prípade iPhonu 7 ide výhradne o optický zoom prednastavený na sekundárnej šošovke hlavného fotoaparátu, čo je úplne v poriadku.

OnePlus 5 ale ponúka rovnaké tlačidlo napriek tomu, že sekundárna šošovka zvláda „iba“ 1,6-násobný optický zoom. Zvyšný 0,4-násobok priblíženia má na starosti softvér, konkrétne funkcia SmartCapture. Nech je však technológia akokoľvek dobrá, nikdy sa nevyrovná plnohodnotnému optickému zoomu.