25.6.2017 07:45 | MobilMania
Odporúčame

Nech žije roaming! Koniec dovolenkovej nude... alebo zážitkom?

Zdroj: wilkernet / pixabay.com

Tak nám páni z Únie zlacneli dovolenky... Nie, nafukovačky neoslobodili od DPH. Iba definitívne konečne pochovali vysoké ceny v roamingu. Teda, aspoň v EÚ.

Leto 2007. Nejaká chorvátska pláž... Zábava, voda, tlačený Nový Čas, rozohrané Človeče na deke, osemsmerovky. Nikto nevie, čo sa aktuálne doma deje, plná SD-čka fotiek v digitále, večer pošleme hádam nejakú esemesku našim... treba sa zmestiť do 160 znakov, svadba bola drahá.

Leto 2017. Nejaká chorvátska pláž... Nový Čas v prehliadači, telefonát kolegyni, kamarátke, mame, bratrancovi z druhého kolena, medzitým sa ozval šéf... Viber, WhatsApp, priebežne dopĺňanie fotiek na fejsbuk pri čakaní na pizzu... lajk, lajk, lajk... aaa, ešte Instagram.

Bejvávalo...

Ešte trochu histórie. V roku 2009 sme boli partia na alpsko-morskom roadtripe. Vďaka 646 hlasom europoslancov, ktorí hlasovali za ďalšiu reguláciu roamingových poplatkov, vyšla minúta odchádzajúceho hovoru na 50 centoviek. Megabajt dátovej rozkoše stál dvakrát toľko, ale postačilo – slovenský fejsbuk bol ešte v plienkach. Bola to pekná dovolenka, taká čistá, neajtí.

Prešlo dlhých osem rokov, hoci v histórii ľudstva podstatných asi tak, ako prd potápača v mori a my sme sa 15. júna roku Pána 2017 definitívne dočkali – fajnové ceny ako u nás za humnami. Júlové Chorvátsko sa nám viac nemilo nepripomenie v augustovej faktúre.

fotogaléria
ilustračná snímka (zdroj: ddouk / pixabay.com) Zdroj: ddouk / pixabay.com

Samozrejme, tento ústretový krok EÚ, kedy definitívne klepla po prstoch mobilných operátorov, každý priemerný Európan privíta. Víťazstvo zdravého rozumu sa síce rodilo cisárskym rezom na niekoľkoročné etapy , no nemôžeme očakávať, že operátorov od koryta odstavia europoslanci naraz úderom polnoci nejakého pekného letného dňa.

Ušetríme eurá, ale ubudnú spomienky

OK, plebejci vyhrali jedna nula na sety, no čo teraz? Finančný prínos je nepopierateľný, uľahčenie života turistu a obchodného cestujúceho tiež, už ani jeden nebude odkázaný na off-line mapy, ale môže bez stiahnutej ritky siahnuť aj po tých onlajn.

Každopádne dovolenkujúcich môžeme rozdeliť na dve grupy. Tých, ktorí si idú dovolenku užiť a poznajú význam slova „spomienka“ a tých, ktorí ju idú prežiť.

My sa venujme tým druhým. Je predsa leto, na účte im zostala nejaká tá päťstovka, takže dobré zvyky kážu sa desať dní zoškvariť pri mori a následne sa doma zošúpať. Nechceme hádzať všetkých do jedného vreca, ale je dosť možné, že aj počas dovolenky si neodpustia bežný tuzemský kolorit.

Aj ten, čo bežne nesurfoval, teraz zrejme bude. Zvyk je železná košeľa. Iní budú len ľudia, stromy, viac skútrov, angličtiny a voda bude na rozdiel od Domaše slaná. Denné rituály zostanú Made in Slovakia, t.j. pri čakaní na všetko pôjde mobil z gatí von. Čakanie na čašníka, čakanie na opálenie, čakanie kým sa Zdena osprchuje – nikto nechce mať predsa slanú hubu. Načítať, zdieľať, stiahnuť, komentovať, lajkovať.

Surfujeme raz, práve tam a práve teraz!

Desiatky albumov Croatia 2017, selfičiek pri palme, mojite, piesku, pri inej palme, srdiečka nakreslené v piesku... odteraz všetko hneď, ešte v ten deň. Na pláži nebude viac nuda. “Magda, čo robíš? Prší u nás? Kurám si dala? Ja v Taliansku, hotel mizéria, ale prežijem. Ešte opálim chodidlá a som na kompletku. Písnem Zdene čo nové v robote“.

Všetko tam a teraz, veď cenami zostávame doma. Ja osobne zbožňujem podvečerné túlanie sa plnými uličkami prímorských miest... schválne, koľko turistov-surfistov vykračujúcich s mobilom v ruke pribudne oproti sezóne 2016?

fotogaléria
ilustračná snímka (zdroj: wilkernet / pixabay.com) Zdroj: wilkernet / pixabay.com

Pritiahnuté za vlasy, poviete si. Aj tak to je o prístupe každého z nás, ako si užije tých pár dní cúrania sa zahraničím, ale nalejme si čistého vína. Či skôr plzne, rakije alebo mojita. Nenapadla vám po tomto masakri roamingových poplatkov hriešna myšlienka, že si teraz konečne plnohodnotne užijete svoj mobil aj na dovolenke? Bez toho, aby ste nedočkavo čakali na prechod slovenských hraníc?

Budeme dostupnejší a informovanejší, čo nie je zlé. Vsadím krk, že pre mnohých ale na úkor oddychu a pomyselného offnutia. Aby potom jedinou spomienkou na leto 2017 nebola nová powerbanka a vypálený bledý 5,5-palcový obdĺžnik na pupku, keď dovolenkár-surfer zaspal na nafukovačke s otvoreným messengerom.