27.6.2017 04:45 | MobilMania
Odporúčame

Štát: Roamingová ponuka ako tá od 4ky? Asi porušenie regulácie

Zdroj: Štvorka

Regulátor sa nechce vyjadrovať priamo k ponukám operátora Štvorka. Praktiku, ktorú využíva, ale nazval pravdepodobným porušením zrušenia roamingu v EÚ.

4ka čiastočne obišla novú reguláciu roamingu z dielne EÚ – a balíky TO ani internetové balíky nie je možné využívať v zahraničí. Využíva pri tom mechanizmus, pri ktorom využíva zákazník jeden program u nás a iný v zahraničí .

Či mohla, rozhodne o pár mesiacov štát. Úrad bude ponuky operátorov preverovať. Dovtedy ich priamo nechce komentovať.

Už teraz ale úrad pre Živé.sk a MobilMania.sk praktiku opísal ako pravdepodobné porušenie regulácie. 4ka naopak trvá na tom, že jej podmienky spĺňa.

fotogaléria
foto: Štvorka Zdroj: Štvorka

Dva programy na jednej karte

4ka na Slovensku ponúka program Moja 4ka, ktorý má minútu hovoru, SMS aj 1 MB dát v celej EÚ za 4 eurocenty. A k tomu rôzne zvýhodnené balíky.

Novinkou od polovice júna je, že po príchode do zahraničia operátor automaticky zmení program na iný .

Volá sa Moja 4ka Svet. Platia v ňom rovnaké základné ceny, ale – na počudovanie – sa v ňom nedajú čerpať paušály TO s veľkým objemom minút/SMS a dát. A ani dátové balíky . Dajú sa ale prijímať hovory zadarmo.

Po príchode naspäť do domoviny sa program „prehodí“ späť – na základný Moja 4ka.

Klienti teda majú na Slovensku iný program než v zahraničí. Ten so „zahraničím bez zvýhodnených domácich balíčkov“ 4ka aktivovala klientom automaticky.

Operátor tvrdí, že každý z programov sa dá používať aj samostatne – ten druhý si zákazník vie vypnúť.

EK takúto taktiku neberie, tvrdí úrad

4ka si myslí, že ponuka nariadenie neporušuje . „Ponuka služieb 4ky platná od 15. júna 2017 je plne v súlade s platnou právnou úpravou. Európska ani slovenská legislatíva neukladá povinnosť poskytovať medzinárodný roaming pri každom programe služieb,“ myslí si hovorca 4ky Pavel Ďurík.

Štátny úrad sa síce k presným ponukám zatiaľ vyjadrovať nechce, popisuje však, že pri takto stanovených podmienkach môže ísť o porušenie regulácie.

„Podľa usmernení BERECu mechanizmus pre jednoduché a rýchle prepínanie medzi tarifami (s roamingom a bez neho) nemá byť použitý na obchádzanie pravidiel Nariadenia o roamingu,“ povedal hovorca regulačného úradu Roman Vavro.

fotogaléria
Operátor klientom umožňuje využívať dva programy na jednej karte. Jeden u nás, iný v zahraničí Zdroj: Štvorka

Zároveň spresnil, že problematiku už konzultuje s Európskou komisiou. „Z ich vyjadrenia je možné vyvodiť, že separátna maloobchodná ponuka, ktorá je použiteľná iba v roamingu , ale nie je použiteľná doma, zrejme nie je v súlade s princípmi regulácie ,“ dodal Vavro.

Preverovanie trvá mesiace

Úrad vraj nie je oprávnený vyjadrovať sa k ponukám operátorov na Slovensku. Zároveň nechce predpovedať možné rozhodnutie pri podobnej ponuke.

Dodržiavanie povinností bude štát preverovať pri všetkých štyroch poskytovateľoch. To môže trvať aj niekoľko mesiacov.

Čítajte aj Jednoducho: Ako zrušili roaming v EÚ slovenskí operátori?

Operátorov už upozornil

Pred pár týždňami úrad poskytovateľov upozornil , že ak by chceli nariadenie o zrušení poplatkov v EÚ obísť, môžu dostať pokutu.

Od 200 eur do 5-percent z obratu z predchádzajúceho roka. Prihliada sa na závažnosť, trvanie a ďalšie aspekty porušenia.

4ka si myslí, že reguláciu neporušuje

Operátor Štvorka vysvetľuje, že program Moja 4ka neumožňuje využívať služby v rámci roamingu. Zároveň dodáva, že balíky TO a bežné dátové balíky platia práve iba pri tomto programe.

Dostupný je iba jeden zvýhodňovací balík – na surfovanie. Pol gigabajtu dát v EÚ, Nórsku, na Islande a v Lichtenštajnsku vyjde na 5 eur, dá sa aktivovať aj opakovane.

fotogaléria
V EÚ môžu klienti využiť iba 0,5 GB balík dát za 5 eur Zdroj: Štvorka

Na otázku, prečo zákazníkom automaticky aktivoval tento program, tvrdí, že kvôli komfortu. „Automatická aktivácia programu služieb Moja 4ka Svet je prirodzenou reakciou na potreby našich zákazníkov. Tento program služieb si zákazník môže kedykoľvek a bezplatne deaktivovať,“ uvádza v reakcii operátor.

Po deaktivácii Moja 4ka Svet nie je možné využívať služby v zahraničí vôbec. 4ka tvrdí, že v zahraničí nemusí poskytovať roaming pri všetkých programoch.

Čítajte aj Koniec roamingu EÚ? Ako operátori môžu účtovať viac a čo sa nesmie

Roaming vypol aj český Vodafone , pri dátových programoch. Avšak úplne – zákazník nemá žiadnu možnosť ho využiť. Že je v poriadku, ak operátor roaming v zahraničí neposkytne hoci aj v reakcii na nové pravidlá roamingu, nám v máji potvrdila aj samotná únia .