27.6.2017 08:05 | MobilMania
Odporúčame

O2: Rýchlosť internetu v zahraničí neobmedzujeme

Zdroj: redakcia

Operátor hovorí, že v zahraničí nič umelo nelimituje.

Mobilný poskytovateľ O2 odmieta, že by po zrušení roamingových poplatkov v EÚ softvérovo znižoval rýchlosť internetu v zahraničí. Pripúšťa ale, že rýchlosť teoreticky môže v niektorých lokalitách klesnúť – nie však vinou umelého obmedzenia.

Na možné zníženie rýchlosti internetu v zahraničí bez zjavnej príčiny upozornil portál Dsl.sk na základe skúseností čitateľov. Dvaja klienti vraj zaznamenali nižšie hodnoty po 15. júni, v Rakúsku a Maďarsku.

Doplnené: Rýchlosti zákazníkom klesli podľa portálu len v smere prijímania dát. V jednom prípade mali dosahovať typicky do 1 Mbit/s, v druhom prípade maximálne 2 Mbit/s, a to v sieťach typu LTE aj 3G rôznych mobilných operátorov. Opačný smer prenosu dát vraj fungoval bez podobných obmedzení, popisuje Dsl.sk. Jeden zo zákazníkov údajne v noci a nad ránom dosahoval aj v smere prijímania dát plné rýchlosti.

ilustračná snímka Zdroj: redakcia

„Nastavenia siete pre našich zákazníkov v roamingu sme nemenili. Ojedinelé rozdiely v rýchlostiach dosahovaných v 4G sieti partnerských operátorov môžu súvisieť s individuálnymi podmienkami, ako je napríklad čas, kedy sa do siete prihlasuje najviac používateľov,“ povedala pre Živé.sk a MobilManiu hovorkyňa O2 Tereza Molnár.

Zároveň spresnila, že najväčšie rozdiely môžu byť najmä pri meraniach v noci a počas dňa, ale aj vzdialenosťou od vysielača.

Viac informácií o správaní sa sietí pre zákazníkov v roamingu zisťujeme.

Čítajte aj Jednoducho: Ako zrušili roaming v EÚ slovenskí operátori?

Rýchlosti klesnúť môžu, kvôli zmenám

O2 zdôrazňuje, že síce neupravovalo dátové nastavenia v zahraničí, v súvislosti s koncom roamingu v EÚ ale môže využívať dáta mimo Slovenska viac ľudí.

„S platnosťou novej roamingovej regulácie a blížiacou sa dovolenkovou sezónou možno očakávať aj nárast dátovej prevádzky, čo môže mať za následok ojedinelé spomalenie prenosu najmä počas špičky,“ spresnila Molnár.

Využívate O2 a zaznamenali ste zníženú rýchlosť v zahraničí? Napíšte nám o tom do diskusie – spresnite aj lokalitu a program, ktorý využívate. Ďakujeme.

Po publikácii článku (19:40) v ňom bolo o 20:20 a 21:55 spresnené, aké konkrétne poklesy a v akom smere prenosu údajne nastávajú. Za pôvodne chybnú interpretáciu údajov citovaného média sa ospravedlňujeme.