7.7.2017 05:00 | MobilMania
Video

Nokia naplno zbrojí: Dohoda s Carl Zeiss aj Xiaomi, nové mobily

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Obrodená značka by mala ponúknuť prvky, ktoré boli pôvodne pre Nokiu typické. Napríklad veľmi silné fotoaparáty Carl Zeiss.

Dohoda s Carl Zeiss: Optika mieri na mobily Nokie

Hoci Nokia vo svete mobilných telefónov či tabletov už pôsobí len ako značka (pod hlavičkou konzorcia HMD Global), jej produkty budia nemálo pozornosti. Aj vďaka odkazu na predchádzajúce zariadenia, z ktorých viaceré sa stali takpovediac legendami.

Medzi ne patrili aj vlajkové lode ako napríklad Nokia 808 PureView či Nokia Lumia 1020, ktoré disponovali (disponujú) 41-megapixelovými fotoaparátmi s optikou Carl Zeiss. Doba podobných telefónov by sa mohla už čoskoro vrátiť. Možno spoločne s toľko skloňovaným modelom Nokia 9.

Už totiž bolo oficiálne potvrdené , že optika od Carl Zeiss zamieri na nové smartfóny pod značkou Nokie. Obe spoločnosti budú v tomto smere aktívne kooperovať. Detaily ohľadne samotnej techniky sme sa nedozvedeli.

Čítajte aj Nokia 9 sa objavila v porovnávacích testoch, potvrdzujú parametre

Vo všeobecnosti sa však očakáva, že prvým výsledkom kooperácie by mohol byť práve model Nokia 9. Pri ňom sa očakáva použitie duálneho hlavného fotoaparátu, ktorý by mal kombinovať dvojicu 13-megapixelových senzorov. Jeden bude zachytávať obraz vo farbe, druhý bude monochromatický.

Nokia a Xiaomi: Patenty aj použitie čipsetu

Nokia však naplno zbrojí aj na inom fronte. Konkrétne bola medializovaná jej dohoda, resp. dohody s čínskou firmou Xiaomi.

fotogaléria
Dohoda má mať široký rozsah Zdroj: Nokia

Nokia a Xiaomi si okrem iného „podali ruky“ v rámci strategickej dohody , ktorej presné podmienky sú predbežne nejasné. Mala by však pokrývať vzájomnú výmenu patentov, resp. technológií, čo bude prospešné pre obe strany. Tiež sa má týkať prepojení na poli dátových centier a spoločných projektov v oblastiach takzvaného internetu vecí, rozšírenej aj virtuálnej reality či umelej inteligencie. Čínska spoločnosť sa má zároveň stať strategickým zákazníkom sieťových riešení Nokie.

Čítajte aj Nokia 6, 5 aj 3 dostanú chystaný Android O

Za pozornosť určite stojí aj ďalšia dohoda (časť dohody), ktorá sa týka použitia vlastného čipsetu Surge S1 z dielne Xiaomi minimálne v jednom novom telefóne značky Nokia. Podľa všetkého pôjde o smartfón strednej triedy, keďže aj samotný čipset spadá do tejto kategórie. Opäť chýbajú detaily o samotnom smartfóne.

Surge S1 bol použitý predovšetkým v telefóne Xiaomi Mi 5c. Ide o osemjadrový čipset, ktorého súčasťou je štvorica procesorových jadier Cortex A53 s taktom 2,2 GHz a ďalšia štvorica s nižším taktom 1,4 GHz. O grafickú stránku sa stará GPU ARM Mali-T860. Na základe porovnávacích testov by mal Surge S1 výkonovo prekonávať napríklad model Qualcomm Snapdragon 625.

Čítajte aj Xiaomi Mi 5c: Tenké kovové telo, vlastný čipset

Nokia najala bývalého šéfa Samsung Electronics

Taktiež bolo oznámené , že pod hlavičkou Nokia bude pôsobiť Gregory Lee. Bežnému človeku možno toto meno nič nehovorí, no ide o pôvodného prezidenta a výkonného riaditeľa Samsung Electronics pre Severnú Ameriku.

Lee pôsobil v Samsungu celkovo 13 rokov, pričom v poslednom období bol prakticky zodpovedný za celé portfólio juhokórejskej firmy – od spotrebnej elektroniky, cez smartfóny až po tablety. Po novom bude zastávať pozíciu Nokia Technologies a zároveň bude členom tímu „Group Leadership“ Nokie. Jeho sídlom bude Kalifornia, pričom jeho priamym nadriadeným bude Rajeev Suri, šéf Nokie.

Čítajte aj Takto mal vyzerať zrušený tablet Nokia Mercury

Nokia: Pripravte sa na nové mobily, zatiaľ bez tabletu

Generálny manažér HMD Global Pekka Rantala sa zároveň pre médiá nechal počuť , že spoločnosť už v súčasnosti pracuje na hneď niekoľkých nových mobiloch. Priamo spomenul zariadenia Nokia 2, Nokia 7 a Nokia 8. Zároveň však odmietol komentovať fámy ohľadne vyššie spomínaného modelu Nokia 9. Tiež uviedol, že značka Nokia momentálne nemá v pláne uvedenie ďalších tabletov. Zatiaľ jediným modelom tak zostáva tablet Nokia N1.

Čítajte aj Vyskúšali sme tablet Nokia N1. Má upravený Android a pripomína iPad mini

Bez ohľadu na to, koľko modelov napokon (v tomto kalendárnom roku) príde na trh a s akým označením, rozhodne má medzi nimi chýbať Nokia 4. Číslo štyri totiž nie je vnímané ako šťastné napríklad v Číne aj niektorých ďalších (ázijských) krajinách.

Okrem už spomínanej optiky Carl Zeiss by Nokia 9 mal ponúknuť 5,3-palcový QHD displej, čipset Snapdragon 835 či 6 / 8 GB operačnej pamäte RAM.

Nie je pritom vylúčené, že modely Nokia 7 a 8 (slabšie vybavené ako údajná Nokia 9) budú uvedené už v dohľadnej dobe. Súčasťou novej ponuky bude aj oficiálne príslušenstvo.

Čítajte aj Paušály sa menia, trendom je väčší objem dát

(firemný PR článok)

Základné telefóny majú pokračovať

Dôležitou súčasťou palety telefónov značky Nokia sú a budú tiež takzvané základné telefóny. Momentálne je akousi „vlajkovou loďou“ tejto ponuky model Nokia 3310 (2017), ktorý predstavuje novú generáciu pôvodného mobilného hitu.

fotogaléria
Nokia 3310 Zdroj: Ľubomír Vnuk

Základný telefón s cenou hlboko pod sto eur oslovuje na viacerých trhoch. V uplynulých dňoch sa objavili správy o ďalších podobných telefónoch. Písali sme o nich v samostatnom článku.

Čítajte aj Test Nokia 3310 (2017): Nezmar v modernej podobe

Ako sa ukazuje, Nokia na trhu vlastne ešte len začína. Už síce nie plnohodnotne ako kedysi, keďže ide v podstate už len o značku, no má čo povedať. Ďalšie týždne či mesiace by mohli byť zaujímavé.