11.7.2017 00:00 | MobilMania
Video

Telefón ešte len vyzváňa a volajúceho už počuť. Realita v Česku

Zdroj: Shutterstock.com

Treba si dať pozor na to, čo hovoríte, aj pred zdvihnutím. Volaný vás totiž môže počuť.

Zaujímavú chybu riešia u našich českých susedov. Na starších zariadeniach značky Nokia je možné počuť volaného ešte prv, než prijmete hovor. Na novších mobiloch a smartfónoch sa problém nevyskytuje. Na problém upozornila česká MobilMania.

Ak volá zákazník analógovej pevnej linky O2, UPC či cez niektoré VoIP linky na číslo v sieti Vodafone, môže ho počuť druhá strana ešte predtým ako príjme hovor. Chybu si všimol Martin Vítek, ktorý vraj vyskúšal približne 20 kariet operátora, iba na jednej z nich k problému nemalo dochádzať.

Zvláštnu chybu pritom zaregistroval na viacerých starších mobiloch značky Nokia. Išlo napríklad o modely 1600, 6080, 6230i a ďalšie. K problému nemá dochádzať pri novších zariadeniach ako N73 či žiadnych smartfónoch. Nie je však vylúčené, že k nemu prichádza pri iných modeloch.

Obrátil sa na operátorov

Keď sa Vítekovi snažili na zariadenia dovolať, ešte pred prijatím hovoru počuje v niektorých prípadoch druhú stranu.

Na problém sa podľa svojich slov snažil upozorniť českých operátorov, ktorí ho neriešili. Obrátil sa aj na Národný bezpečnostný úrad, ktorý sa problém odmietol riešiť, keďže má ísť o staré zariadenia.

Podnetu sa ale venuje Český telekomunikačný úrad, ktorý si situáciu preveroval a ďalej ju rieši s operátormi. Žiadny záver ale zatiaľ nie je známy.