25.7.2017 08:20 | MobilMania

Problém s nefunkčným Nexus 5X či 6P? Objavila sa nová nádej

Zdroj: Google

Hoci smartfóny sa často podarí naštartovať, ostanú obmedzené iba na menej výkonné procesorové jadrá.

Hardvérové problémy so smartfónmi Nexus z roku 2015 spôsobujúce bootloop sú medzi používateľmi všeobecne známe. A hoci oba telefóny používajú rozdielne čipsety (Snapdragon 810 v prípade Nexusu 6P a Snapdragon 808 v prípade Nexusu 5X ), trápi ich rovnaký problém a zdá sa, že naň existuje aj rovnaké riešenie. Téme sa venoval web XDA Developers.

Nekonečná slučka

Keďže ide o smartfóny Nexus, softvérovú chybu sa podarilo takmer okamžite vylúčiť – používateľom údajne nepomáha ani inštalácia oficiálne dostupných Factory Imageov.

Po obrátení sa na podporu sa síce majitelia zariadení v záruke často dočkali materiálnej alebo peňažnej náhrady, pre ostatných ale jediným riešením zostala pomerne drahá výmena základnej dosky. Teda až do teraz…

Dobrovoľný vývojár s prezývkou XCnathan32 totiž zverejnil tutoriál, ako „oživiť“ smartfóny Nexus 6P odmietajúce sa zapnúť. Hovoríme konkrétne o probléme, ktorý začal byť v spojitosti s týmto modelom hlásený koncom minulého roka a jeho následkom sa pri pokuse o zapnutie telefónu zobrazuje iba štartovacia animácia. Systém sa teda nikdy nenačíta.

Čítajte aj Hardvérové problémy smartfónov LG: Žaloba bola rozšírená o ďalšie modely

Dodajme ale, že nejde o oficiálne riešenie problému. Pred aplikáciou uvedených postupov používateľom odporúčame najprv kontaktovať technickú podporu výrobcu, respektíve nainštalovať najnovší Factory Image zo stránok Googlu.

Hoci vypnutie výkonnejších procesorových jadier nepomohlo všetkým, nápad možno pokojne označiť za úspešný (zdroj: redakcia) Zdroj: redakcia

Vypne časť procesora

Riešenie je v princípe jednoduché – vývojár upravil kernel a TWRP recovery tak, aby využívali iba štyri menej výkonné procesorové jadrá z little clustera. Nevedno prečo, ale zjavne to funguje.

Vypnutím „veľkého“ clustera s výkonnejšími jadrami Cortex-A57 sa tak síce mnohým používateľom podarilo predtým nefunkčné smartfóny opäť naštartovať, zmena sa ale výrazne prejavila aj na výkone zariadenia a jeho bežnom používaní.

Všetky potrebné informácie a upravené súbory pre Nexus 6P nájdete v príslušnom vlákne na fórach webu XDA Developers.

Iný čipset, rovnaké riešenie?

O dva dni bolo rovnakým vývojárom uverejnené riešenie aj pre problémy s Nexusom 5X. Ako sme už ale spomínali, telefón je vybavený iným čipsetom a namiesto štyroch tak sú po „oprave“ vypnuté iba dve procesorové jadrá (Snapdragon 808 je šesťjadrový čipset, Snapdragon 810 je osemjadrový). V konečnom dôsledku však používateľ bude mať k dispozícii tiež štyri menej výkonné jadrá.

Čítajte aj Obávate sa problémov s vaším Nexusom 5X? Takto môžete zistiť ich pravdepodobnosť

Za zmienku stojí fakt, že Nexus 5X bol vyrobený firmou LG, ktorá je problémami s bootloopom „známa“ . Už pred niekoľkými mesiacmi sa tak vývojár moonlightdrive na základe skúseností so smartfónom LG G4 pokúsil o rovnaké riešenie . Ním upravený kernel je už ale dnes zastaraný a používateľom s novšími zostaveniami systému tak nepomôže.

Upravený najnovší kernel pre Nexus 5X nájdete spolu s informáciami v samostatnom vlákne , tiež na fórach stránky XDA Dveleopers.