1.8.2017 11:47 | MobilMania
Video

Zlodeji ukradli iPhony za pol milióna z idúcej dodavky. Chytili ich

Zdroj: YouTube

Skupina zlodejov z Rumunska má v Európe na svedomí možno až 17 lúpeží.

Polícia v sobotu zatkla v Holandsku skupinu piatich mužov vo veku od 33 do 43 rokov z Rumunska, ktorí sú podozriví z krádeže iPhonov v hodnote asi 500 000 eur, píše web Apple Insider. Telefóny ukradli riskantným manévrom z idúcej dodávky.

Zlodeji mali pre akciu použiť upravenú dodávku. Ten sa s autom nebadane priblížil za nákladné auto idúce pred ním a udržiaval taký odstup a pozíciu, aby bol v mŕtvom uhle nákladiaku pred ním. Iný člen gangu vyliezol strechou vozidla von a cez kapotu sa priblížil k zadným dverám dodávky so smartfónmi.

Tretí člen pomáhal udržiavať stabilitu muža na kapote, ktorý sa vlámal do dodávky a ukradol z nej iPhony. Tie následne preniesol späť do svojho vozidla. Predpokladá sa, že odcudzené iPhony pochádzajú z krádeže z 24. júla.

Žiadni zelenáči

Zlodeji sú podozriví z viacerých krádeží v Európe, ktoré boli vykonané podobným spôsobom, pričom väčšinou sa zameriavali na top modely smartfónov. Zvyčajne robili svoje akcie v noci a niekedy používali aj druhé auto idúce pred objektom lúpeže, aby ho spomalilo, a prípadne aj tretie auto, ktoré malo brániť nákladiaku zmeniť smer jazdy.

Celkovo je skupina obvinená zo 17 krádeží elektroniky z nákladných áut od roku 2015. Na videu vyššie je vidieť princíp lúpeže, ktorú zachytila policajná helikoptéra ešte v roku 2012 pri inej krádeži.

Pätica zlodejov by sa mala zodpovedať pred súdom už dnes.