4.8.2017 08:53 | MobilMania
Odporúčame

Operátori: Internet v zahraničí klientom nespomaľujeme

Zdroj: Shutterstock

Mobilní poskytovatelia nižšie rýchlosti v zahraničí pripúšťajú, zhodne ale tvrdia, že ich neobmedzujú.

V minulých týždňoch boli medializované prípady čitateľov , ktorí po konci roamingových poplatkov dosahujú v krajinách EÚ nízke rýchlosti internetu.

Živé.sk s MobilManiou situáciu sledujú a zbierajú podnety. Zatiaľ vám ponúkame stanoviská mobilných operátorov. Všetci štyria možné obmedzovanie rýchlosti vylúčili.

Telekom, Orange a O2 pripúšťajú, že mobilný internet môže ísť v niektorých lokalitách pomalšie. Či už kvôli množstvu zákazníkov v okolí alebo vzdialenosti od vysielača.

fotogaléria
Ilustračná snímka (zdroj: Shutterstock.com) Zdroj: Shutterstock.com

Najmä v obľúbených dovolenkových krajinách môže po zmene pravidiel v EÚ využívať mobilné služby výrazne viac ľudí. Či sú na to zahraniční operátori dostatočne pripravení, zvládajú nápor zákazníkov a či v prípade väčšieho vyťaženia siete môžu obmedziť ako prvých zahraničných klientov, sa ukazuje práve v týchto mesiacoch – počas dovolenkovej sezóny.

Telekom: Nič nespomaľujeme

Hovorca Telekomu Michal Korec vo vyjadrení pre Živé.sk a Mobilmaniu tvrdí, že rýchlosť internetu pre zákazníkov softvérovo nespomaľuje. Po vyčerpaní dát môžu navyše klienti surfovať naďalej rýchlosťou 0,06/0,06 Mbit/s (do vyčerpania FUP ).

„Nevieme však ovplyvniť kapacity na strane roamingových sietí. Na rýchlosti môže mať dosah kapacita v sieti roamingového partnera – ak je oveľa viac vyťažená ako v minulosti nárastom používateľom, objemom prenášaných dát atď,“ spresňuje Korec.

Zároveň dodáva, že takáto situácia je pravdepodobná vzhľadom na uvoľnenie využívania služieb v zahraničí, ale aj štartom dovoleniek v krajinách s väčším počtom turistov.

Orange: Rýchlosti neobmedzujeme ani my

Aj ďalší operátor u nás hovorí, že v zahraničí môžu klienti surfovať takou rýchlosťou, ako doma – iné ale môžu byť parametre sietí a prípadne používané frekvencie a tým aj rýchlosti.

„Pokiaľ má zahraničný operátor horšie pokrytie alebo je preťažená sieť, môže dôjsť k problémom v sťahovaní dát. V takom prípade je to problém na strane zahraničného operátora, nie na našej,“ zdôrazňuje hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová.

Zároveň dodáva, že k spomaleniu internetu prichádza až potom, ako klient vyčerpá dátový balík. V ponuke má aj programy, kde sa po minutí dát internet zastaví. Operátor spresňuje aj to, že nijako so zahraničnými providermi neupravoval zmluvy, aby napríklad mohli obmedziť slovenských zákazníkov pri možnom ohrození stability siete.

4ka: Rýchlosti skôr rastú

4. operátor hovorí, že svojich zákazníkov v zahraničí nijako nelimituje. Pre zákazníkov sú dostupné 2G a 3G siete, LTE prístup v zahraničí klientom neponúka.

fotogaléria
Ilustračná snímka (zdroj: Shutterstock.com) Zdroj: Shutterstock

„Aktuálne sme nezaznamenali žiadne obmedzenia rýchlosti pre našich zákazníkov, práve naopak. Celková prenosová rýchlosť zákazníkov 4ky v zahraničných sieťach rastie,“ povedal hovorca 4ky Pavel Ďurík.

O2 rovnako spomaľovanie vylúčilo

Operátor ešte koncom júna uviedol , že zákazníkom v zahraničí nespomaľuje internet. Potvrdil to aj v aktuálnom stanovisku. Nemal meniť ani nastavenie siete pre klientov v roamingu.

„Ojedinelé rozdiely v rýchlostiach dosahovaných v 4G sieti partnerských operátorov môžu súvisieť s individuálnymi podmienkami, ako je napríklad čas, kedy sa do siete prihlasuje najviac používateľov, vzdialenosť od vysielača alebo iných faktorov,“ vysvetľovalo O2.

Zároveň dodal, že v súvislosti s dovolenkovou sezónou nastal nárast dátovej prevádzky, čo môže predstavovať spomalenie prenosu najmä počas časov, kedy sieť využíva najviac ľudí.

Od 3. júla O2 zrušil možnosť využívať spomalený internet po vyčerpaní dát – na Slovensku aj v zahraničí.

Stretli ste sa s výrazne nižšími rýchlosťami v zahraničí po 15. júni? Napíšte nám, akého poskytovateľa využívate a do akej siete mimo Slovenska ste sa prihlasovali, v diskusii pod článkom alebo cez kontaktný formulár aj s prípadnými prílohami. Ďakujeme.