13.8.2017 11:19 | MobilMania
Odporúčame

Ľudia vďaka SMS lístkom na MHD podvádzajú, zdieľajú ich na Facebooku

Zdroj: TASR

Študentka tvrdí, že pri kontrole vyviazla bez pokuty.

Cestujúci bratislavskou MHD zdieľajú na sociálnej sieti SMS lístky. Jeden doklad tak použijú aj viacerí. Podľa medializovaného prípadu sú na nich revízori krátki, hoci dopravný podnik tvrdí opak. Na zneužívanie lístkov upozornila televízia TA3.

Aplikácia vytvorí falošnú SMS

K zakúpeným SMS dokladom sa dá dostať v jednej zo skupín na Facebooku. V príspevkoch sa nachádzajú potvrdzovacie správy s časovou platnosťou a jedinečným kódom.

Na smartfóne je potom otázkou niekoľkých sekúnd vytvorenie falošnej SMS správy. Stačí mať špeciálnu aplikáciu, do ktorej sa skopíruje text, zadá odosielateľ a zvolí typ – doručená správa.

SMS lístky majú v Bratislave tri rôzne platnosti – najlacnejší za 1 euro platí 40 minút. Keď si cestujúci priplatí 30 centov, získa ďalšiu polhodinu. Celodenný stojí 4,5 eura. Pre porovnanie, najkratšie papierové vyjdú na 70 a 90 centov, no platia len 15 a 30 minút.

Ak teda niekto využije najlacnejší SMS lístok 20 minút a po použití ho skopíruje do skupiny venovanej bratislavským revízorom, stále s ním môže niekto cestovať počas nasledujúcich 20 a minút a ušetrí 70 centov za 15-minútový doklad.

fotogaléria
Falošný lístok v mobile, vytvorenie trvá so špeciálnou aplikáciou pár sekúnd Zdroj: redakcia

Vraj ich vedia odhaliť

Študentka v reportáži hovorí, že pri kontrole revízorom nemala so zdieľaným lístkom žiaden problém a pokutu neplatila. Na mieste alebo do piatich dní by ju vyšla na 50 eur, neskôr 70 eur.

Hovorkyňa dopravnej spoločnosti Adriana Volfová síce popísané prípady potvrdila, ale podvodníkov varovala. „Máme technické možnosti, ktoré dokážu odhaliť falošný alebo skopírovaný SMS lístok,“ uviedla. Používanú metódu ale nekonkretizovala.

Zákaz preposielania aj úprav

V podmienkach dopravca píše, že cestujúci môže nastúpiť do vozidla len s prijatým platným SMS lístkom na mobil. Už nedodržanie tohto bodu je porušením podmienok, lebo nedošlo k skutočnému doručeniu správy.

Okrem toho poriadok hovorí, že doklad neplatí, ak napríklad:

  • nebol zaslaný priamo zmluvným distribútorom SMS
  • bol upravovaný, prepisovaný alebo odoslaný z iného mobilu
fotogaléria
Ilustračná snímka (zdroj: TASR) Zdroj: TASR

Človek súčasne musí umožniť overenie platnosti dokladu. „Predloží k nahliadnutiu revízorovi alebo inej oprávnenej osobe mobilné zariadenie pre overenie všetkých prijatých dát SMS lístka, to znamená nielen samotného textu prijatej SMS správy, ale tiež aj ostatných detailov,“ píše sa v pravidlách.

SMS lístky nie sú k dispozícii len v Bratislave, ale aj iných mestách. Medzi nimi sú Banská Bystrica, Košice, Žilina alebo Prešov. Navyše kupovať sa dajú i na vlaky Železničnej spoločnosti Slovensko.