18.8.2017 10:00 | MobilMania

Orange: Zrýchlili sme výstavbu 4G siete. Plán do konca roka platí

Zdroj: redakcia

Operátor uvádza, že tento mesiac opäť začal s budovaním najmodernejšej siete.

Mobilný poskytovateľ Orange pre Živé.sk a MobilManiu potvrdil, že počas augusta opäť začal s výstavbou LTE siete. Ambíciou operátora je zvýšenie pokrytia o 10 percentuálnych bodov viac ľudí do niekoľkých mesiacov.

„Tento mesiac sme začali s masívnejšou výstavbou LTE siete s cieľom pokryť 90-percent populácie do konca roka,“ povedala hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová.

Aktuálne pokrytie LTE od Orangeu Zdroj: Orange

Poskytovateľ uvádzal pokrytie na úrovni 80 percent populácie ešte koncom roka 2016. Aktuálne má podľa Piskunovej dosahovať 80,1 percenta populácie. 4G je dostupné v 139 mestách a 1 224 obciach.

Počas tohto roka operátor vraj neplánuje rozširovať rýchlejšie LTE (150 alebo 225 Mbit/s). V nových lokalitách bude dostupná teoretická rýchlosť 73/23 Mbit/s.

Najväčšiu sieť nemá

Telekom uvádza, že na začiatku júla malo byť 4G pre 88,3 percent populácie . Aké sú plány do konca roka, nie je známe.

O2 naposledy informovalo o pokrytí 4G na úrovni 70 percent populácie . Provider síce avizoval rozšírenie, nehovorí ale, do ktorých lokalít – a ani nespresnil aktuálne percento pokrytia. Do konca roka má narásť minimálne o 10 percentuálnych bodov.

4. operátor, 4ka , má svoju sieť sprístupnenú pre 70 percent populácie . V minulých mesiacoch uvádzala, že do konca roka pokryje 80 percent ľudí, aktuálne už informáciu nepotvrdzuje.