19.8.2017 12:00 | MobilMania

Potvrdené: Vieme, kedy príde nový Android O

Zdroj: Google, XDA Developers

Nové stránky sa viac venujú nadchádzajúcemu vesmírnemu divadlu, než pripravovanému operačnému systému. Okrem odpočítavania na nich nájdeme aj predpoveď zatmenia podľa polohy používateľa.

Spoločnosť Google konečne prelomila mlčanie. Po skoro piatich mesiacoch testovania totiž teraz oficiálne potvrdila, že pripravovaná verzia operačného systému Android 8.0.0 O dostane finálnu podobu a vlastný názov už v pondelok 21. augusta. Téme sa venoval web XDA Developers.

Pre zopakovanie, úplne prvej verzie systému sme sa dočkali v prvej polovici marca. Nasledovalo zhruba dvojmesačné čakanie na konferenciu Google I/O , kde firma vydala druhé vývojárske zostavenie a zároveň opäť spustila program Android Beta. S približne mesačnými rozostupmi sme sa neskôr v júni dočkali tretej a minulý mesiac štvrtej (a tiež poslednej) testovacej verzie.

Finálny Android 8.0.0 O tak bude oficiálne predstavený a pomenovaný tento pondelok o 23:40 nášho času prostredníctvom živého vysielania z New Yorku. Odkaz na livestream nájdete na nových stránkach webu Android.com.

Google sa rozhodol uvedenie nového Androidu spojiť so zatmením slnka (zdroj: Google, XDA Developers) Zdroj: Google, XDA Developers

Dodajme ale, že príroda si na tento deň pripravila ešte zaujímavejšie divadlo. Prvý raz od roku 1918 totiž bude možné v USA pozorovať úplné zatmenie slnka, čo znamená, že správy o novom Androide budú aj na technologických weboch s veľkou pravdepodobnosťou „zatienené“ fotografiami zahaleného slnečného disku.

Čítajte aj Google zverejnil nový náhľad Androidu 8.0 O. Oficiálna verzia príde čoskoro

Za zmienku stojí tiež text „GoogleOreo“, ktorý je súčasťou hypertextového prepojenia na toto video od Googlu. Ako ale pripomína web XDA Developers, ktorý si zaujímavosť všimol, podobným spôsobom firma pred niekoľkými rokmi naznačovala tiež pomenovanie Key Lime Pie. Táto verzia systému je ale dnes známa ako Android KitKat.