4.9.2002 00:00 | MobilMania

Recenzia Nokia 7650: Skvelá kombinácia mobilu a foťáku

Zdroj: Nokia

Nokia 7650 patrí medzi tie najobdivovanejšie mobilné telefóny súčasnosti. Je však šialene drahá.

Pri pohľade na Nokiu 7650 premýšľam do akej kategórie tento nový mobil zaradiť. Low-end to určite nie je, na Hi-end má telefón dosť veľké rozmery a váhu a Smartphone to tiež nie je, aj keď má operačný systém Symbian. S podobným problémom sa asi potýkali aj zamestnanci spoločnosti Nokia a tak vytvorili kategóriu „Imaging“. Čo znamená, že my bežní spotrebitelia by sme si mali osvojiť novú kategóriu, do ktorej budú spadať mobilné telefóny s digitálnymi foťákmi a podľa všetkého jedným z kritérií bude aj farebný displej.

Dizajn je dosť originálny

V poslednej dobe sa o mobiloch od Nokie rozprávalo ako o "faceliftoch" starších modelov. Totiž všetky nové modely mali na sebe niečo, čo ich spojovalo s predchádzajúcim modelom ich triedy. S určitosťou môžem povedať, že Nokia 7650 je iná. Nenájdete však na nej nejaké technické záležitosti, či patenty ktoré by priniesla ako prvá na svete, skôr naopak. Konštruktéri využili veci, ktoré už niektorí výrobcovia na svojich modeloch použili, ako príklad by som uviedol vysúvacie koľajničky (Nokia 7110) alebo Joystick (Alcatel, Sony Ericsson). Vývojári z Nokie tieto komponenty zdokonalili a tak sa Nokia 7650 môže pochváliť vysokou funkčnosťou a spoľahlivosťou.

fotogaléria
Nokia 7650 Zdroj: Nokia

Nokia 7650 je zložená z dvoch dielov, ktoré sa od seba odsúvajú po kovových koľajničkách. Ak si to zoberieme prakticky, tak odsúvame vrchnú časť od spodnej. Tento manéver sa dá vykonávať "obojručne", ale po určitom čase súžitia s telefónom sa asi väčšina majiteľov naučí 7650ku otvárať jednou rukou, lebo aj to sa dá. Stačí mať trošku šikovnosti a chytiť do ruky akýsi grif (spôsob), ako 7650ku otvoriť jednou rukou. Posúvanie na koľajničke má jemný odpor, dostatočný aby sa telefón sám neotváral, ale zas nie až tak silný, aby sa nedal pohodlne otvoriť jednou rukou. Ja som telefón používal cca dva týždne a počas tejto doby som nepozoroval, že by sa odpor vysúvania nejako zmenil. Isté je však to, že kvalitu koľajničiek budú môcť hodnotiť až tí, ktorí budú telefón používať viac mesiacov.

Ak sa lepšie prizrieme k dizajnu Nokie 7650 nájdeme tam určité typicky „nokiácke“ charakteristické poznávacie znaky, ktoré Nokia používa pre akúsi lepšiu identifikáciu ich modelov. Sú to skrátka dizajnérske „prkotinky“, ktoré robia Nokie Nokiami, aby ste si ich napríklad nepomýlili s inými telefónmi od ostatných výrobcov. Medzi tieto črty patrí jemné sa zužovanie mobilu od vrchu smerom dolu a typický lem okolo displeju, ktorý je v tomto prípade matne chrómovej farby. Hovorím o farbe lebo celý telefón je z plastu, ale zafarbenie vrchnej časti navodzuje akýsi kovový imidž (je matný so zelenkavým nádychom). Zadný diel je taktiež matný a je tmavej farby, povedal by som, že je to nejaký zvláštny odtieň hnedej, a celkom telefónu pristane.

Nokia 7650 nie je 100% dokonalá, aj keď si konštruktéri dali záležať na funkčnosti telefónu zopár detailov im uniklo. Jednou z chybičky krásy je kryt batérie, ktorý na svoje miesto nepasuje celkom presne a jemne sa pohybuje, čo navodzuje pocit opotrebovanosti, ale robia to všetky modely už od novoty. S niečím podobným sa stretnete aj pri vkladaní SIM karty (SIMka sa totiž nevkladá pod batériu). Diel ktorý treba odstrániť pri vkladaní SIMky má tiež tendenciu sa kývať a hýbať. Pri tomto dielci sa to však dá odpustiť, lebo s ním skoro vôbec neprídete do kontaktu, iba pri výmene SIM karty, ale tá vykývanosť batériového krytu je dosť zarážajúca.

Celkovo by som dizajn hodnotil ako pútavý a inovatívny. Použité materiály a farby robia z telefónu sympatickú tehličku, ktorá nadchne a zaujme.

Rozmery a hmotnosť sú v norme

Nokia 7650 má hmotnosť 154 gramov, a ak zoberieme do úvahy, že 7650ka nie je obyčajný mobil a nie je ani smartphone, ale je to niečo medzi, tak potom je váha v poriadku. Nie je to samozrejme váha na nosenie vo vrecku od košele, ale vrecko na nohaviciach vám určite neodtrhne a vďaka primeraným rozmerom nebude vo vrecku ani neesteticky vytŕčať. Rozmery 7650ky sú 114x56x26 mm pri zatvorenom telefóne. Nokia 7650 je teda iba o 1mm vyššia ako 3330, samozrejme je podstatne širšia a hrubšia nakoľko sa skladá z dvoch kusov. Pre lepšie predstavenie si, sme spravili zopár fotiek s inými mobilmi, aby ste si to vedeli porovnať.

Ovládanie je iné a predsa rovnaké

Pod veľkým farebným displejom sa nachádzajú dve pomerne veľké funkciové klávesy, ktorým sú vždy priradené funkcie v spodnom riadku displeja, ale to už je myslím notoricky známe. Pod týmito klávesmi je však malinký kráter, v ktorého strede sa nachádza malý joystick s oblou hlavičkou z gumového materiálu. Joystick je päťsmerový, čo znamená pohyby hore, dole, doľava, doprava a dá sa aj stlačiť (pre potvrdenie výberu). Na ľavej strane tohto minikráteríku sa nachádza kláves prostredníctvom ktorého sa dostanete do "Menu" telefónu.

fotogaléria
Nokia 7650 Zdroj: Nokia

K ďalším klávesom, ktoré sú ovládateľné aj pri zatvorenom telefóne patria dve červené klávesy po bokoch. Na ľavej strane je to červené tlačidlo, slúžiace na zapnutie hlasitého hovoru a na pravej strane, presne oproti, je zas tlačidlo na zapnutie/vypnutie telefónu, prostredníctvom ktorého samozrejme môžete zmeniť aj profil. Telefón nie je potrebné pre ovládanie, teda pre prácu s ním otvárať. Ku všetkým funkciám sa pohodlne dostanete za pomoci vrchných klávesov, v menu sa pohybuje a potvrdzujete výber za pomoci Joysticku, ktorý sa mne osobne veľmi pozdáva a ovládanie pomocou neho je jednoduché a pohodlné. Ale ak chcete písať "textovku" alebo mail, je potrebné vysunúť spodnú časť, kde sa nachádza alfanumerická klávesnica.

Hornú radu tvoria predsa len funkciové klávesy. Zľava je to kláves označený ako „ABC“, ktorý pri písaní SMSky zapínate prediktívne vkladanie textu a tak podobne. V strede je veľký kláves rozdelený na dve časti, ktorý slúži na príjem alebo zrušenie hovoru. A na pravom tlačidle je „C“, ktoré samozrejme slúži na mazanie. Pod týmito tromi klávesmi sa nachádzajú už spomínané alfanumerické klávesy. Klávesy sú z tvrdého materiálu a majú len minimálny zdvih ale nemusíte sa obávať, že by ste neucítili stlačenie klávesu. Veľkosť kláves je postačujúci a myslím, že rozloženie je vyhovujúce aj pre ľudí s hrubšími prstami. S čistým svedomím môžem klávesnicu pochváliť, pretože viem, že hocikto z vás kto si Nokiu 7650 kúpi bude s ňou nad mieru spokojný.

Pri písaní na nej jednou rukou mi len trošku prekážalo, že telefón sa prevažoval, lebo vrch je podstatne ťažší ako spodok, preto sa lepšie píše ak pri písaní použijete obe ruky (ľavou rukou telefón budete držať a pravou rukou vyťukávať). Po dopísaní a zasunutí klávesnice (spodného dielu) sa vás telefón vždy opýta či má zamknúť klávesy. Je to celkom dobrý nápad, ale skôr by som ocenil keby bola 7650 vybavená automatickým zámkom (možno sa dočkáme v budúcej verzii firmwaru). Podsvietenie vrchných funkciových klávesov, ako aj podsvietenie alfanumerickej klávesnice je postačujúce a pomerne rovnomerné. Na klávesnici sa dá dobre orientovať a písať aj za šera alebo tmy.

Displej je pýchou 7650ky

Z predného pohľadu tvorí displej asi 50% celej plochy, čo naznačuje, že displej je vec, ktorá vás na Nokii 7650 určite osloví ako prvá. Presné rozmery displeju sú 35x41mm a rozlíšenie je 176x208 bodov. Toto rozlíšenie je skutočne vynikajúce a zobrazenie je tým pádom veľmi dobré a ostré, čo je dôležité pri zobrazovaní fotografii. Podsvietenie displeju je veľmi dobré a displej je tak čitateľný v tme, ale aj pri dennom svetle. Pokiaľ je dostatočné svetlo je možnosť podsvietenie vypnúť a tým pádom aj šetriť batériu.

Batéria

Nokia dodáva model 7650 s batériou BLB-2, ktorá má kapacitu 750 mAh a je Li-Ion. Podľa výrobcu Nokia 7650 vydrží s touto batériou 100 – 150 hodín v pohotovosti alebo 120 až 240 minút hovoru. Pri našom teste vydržala v pohotovosti štyri dni s vypínaním na noc. Počas týchto dní som na 7650ke uskutočnil cca 30 minút hovoru, prijal 15 SMS, urobil 20 fotografii a nechýbalo ani prehrábavanie sa v menu a hry. Výdrž sa dá teda hodnotiť ako celkom dobrá. Extrémne vyčerpáva batériu fotografovanie, teda to čo je na Nokii 7650 najzaujímavejšie. Po vybití batériu opäť naplno dobijete za 1 hodinu a 25 minút.

Operačným systémom je sympatický Symbian

Nokia 7650 je vybavená operačným systémom Symbian. Názov Symbian si určite pamätáte z Nokie 9210, kde sa osvedčil a teraz ho Nokia „fukla“ aj do 7650ky, kde podľa môjho názoru je ešte prepracovanejší a rýchlejší ako tomu bolo v už spomínanej 9210ke (Ale môže to byť aj hardwarom.). Symbian je v podstate bývalý EPOC a je to otvorený operačný systém do ktorého je možné dohrávať nové aplikácie a to za podpory Javy. Tieto aplikácie sa dajú stiahnuť z Internetu a nainštalovať ich do 7650ky napríklad cez IrDA. Vďaka Java aplikáciam sa tak zo 7650ky stáva taký „jednoduchší“ smartphone.

Napríklad pred nedávnom sa na WWW.REQWIRELESS.COM objavila aplikácia s názvom WebViewer, ktorá na 7650ke slúži ako web prehliadač a má iba 47kb. Ale tento program neslúži iba na prezeranie html stránok, je to aj efektný prehliadač obrázkov a poradí si aj s wordovskými dokumentmi. Má len jednu chybu, je potrebné si ho kúpiť, zdarma je len 30 dňová skúšobná verzia. Táto, ako aj mnohé iné užitočné aplikácie sú J2ME aplikáciami, ktoré si do 7650ky dokáže nahrať každý laik. (Aplikácie pre Nokiu 7650 by sa mali objaviť aj na adrese www.epocware.com. Momentálne sú tam tri aplikácie a ich cena sa pohybuje cca okolo 19.95USD).

Nokia 7650 má dynamickú 4MB veľkú pamäť RAM. Do tejto pamäte môžete ukladať akékoľvek veľké aplikácie J2ME, tým som chcel iba povedať, že 7650ka nemá obmedzenie ako Nokia 6310i, ktoré hovorí, že J2ME aplikácia nesmie byť väčšia ako 30kb. Do tejto pamäti sa okrem aplikácii ukladajú aj všetky kontakty, SMS a aj fotografie.

Menu je prehľadné

Na displeji v kľudovom stave sú v hornej časti informácie o intenzite signálu, názov operátora, stav batérie, ručičkové alebo digitálne hodiny. V strede displeju je biele miesto, ale to sa dá vyplniť nejakým pekným obrázkom, napríklad tým, ktorý odfotíte samotnou Nokiou 7650. V spodnej časti už máte názvy funkcii, ktoré sú priradené funkciovým klávesom.

Po stlačení tlačidla, ktoré sa nachádza po ľavej strane vedľa Joysticku sa dostanete do Menu a to sa vám môže zobrazovať v dvoch variantoch. Jedným z variantov je Mriežka, vtedy máte ikonky usporiadane rozložené po ploche displeju s malinkým názvom. Pri tejto voľbe sa vám zmestí na displej deväť ikoniek. Ak zvolíte druhý variant s názvom "Zoznam" budete mať na displeji len štyri ikonky s veľkými názvami. Veľkosť ikoniek zostáva nezmenená, ale názov danej ikonky je podstatne väčší a teda je vhodný pre ľudí so slabším zrakom. Mne osobne sa viac pozdával variant "Mriežka", je to myslím podstatne prehľadnejšie zobrazenie.

Veľkou výhodou tohto ikonkového menu je, že si jednotlivé položky môžete všemožne posúvať a presúvať. Môžete mať tie najpoužívanejšie úplne na vrchu a tie menej používané si môžete dať napríklad aj do niektorého adresára (teda zmiznú z hlavnej stránky). Ďalšou z výhod je, ak si z Internetu stiahnete aplikáciu, ktorú budete využívať vo veľkej miere, ako napríklad WebViewer, môžete si túto aplikáciu umiestniť na hlavnú stránku a nemusí byť napevno umiestnená v adresári Aplikácie. Možno si poviete, že to sú detaily, ale pri praktickom používaní dosť dôležité veci.

Telefonovanie

Nokia 7650 má v "Menu" položku "Kontakty" cez ktoré sa dá telefonovať bez toho aby ste vysúvali klávesnicu. Jednoducho pohybom Joysticku sa dostane až ku vami požadovanému kontaktu, vyberiete osobu ktorej chcete zavolať a potom sa vám ponúknu čísla, ktoré chcete volať, či na mobil, domov, do práce a podobne. Pri mene môžete mať viacero čísiel, ktoré nemusíte pomenovať len klasicky domov, do práce, ale môžete si tam dať aj iné názvy. Pri vkladaní si do kontaktov si však pri každom mene môžete zvoliť jedno základné číslo, ktoré sa vám vytočí ak na vybranom mene v kontaktoch stlačíte zelené tlačidlo na spodnej klávesnici. Do kontaktov môžete samozrejme vkladať aj textové poznámky, medzi ktoré patrí napríklad e-mail. Ku kontaktu si môžete vložiť obrázok alebo fotografiu, ktorá sa vám zobrazí ak vám bude onen človek telefonovať. Hlasovú voľbu môžete priradiť až k 25 kontaktom zo zoznamu, čo je myslím postačujúce.

Ako som už skôr spomínal, pamäť Nokie 7650 je dynamická a teda pokiaľ s telefónom neurobíte ani jednu fotku a neuložíte si ani jednu SMS, či aplikáciu môžete celé 4MB využiť na kontakty a nechcem ani len tipovať koľko sa vám tých kontaktov do telefónu potom vojde.

Pri telefonovaní sa mi páči možnosť prepnúť na režim hlasné telefonovanie, ktoré sa aktivuje pomocou červeného tlačidla na ľavom boku telefónu. Zvuk vychádzajúci z reproduktoru je veľmi kvalitný a myslím, že voľba hlasitého telefonovania je maximálne praktická. Nokia 7650 má aj čidlo na automatické vypnutie hlasného telefonovania ak priložíte telefón ku hlave (čidlo je tá osmička v ľavom hornom rohu vedľa slúchadla).

Profily a skupiny volajúcich na Nokii nemôžu chýbať a aj model 7650 ich má päť preddefinovaných, tým myslím profily. Tie sú aj s funkciou, ktorá sa v profiloch začala vyskytovať len nedávno a tou je časovanie profilov, čo v preklade znamená, že po vypršaní vami nastaveného času sa profil opäť vráti do profilu z ktorého ste vychádzali.

Na prichádzajúce hovory vás bude upozorňovať polyfónne zvonenie. Polyfónne zvonenia sa v jednoduchosti dajú vysvetliť ako viac hlasé zvonenia, kde telefón používa viacero nástrojov. Nokia 7650 prehráva zvonenia v tvare MIDI. Na Internete nájdete melódii MIDI obrovské množstvo a potom je veľmi jednoduché ich nahrať do telefónu.

MMS, SMS a E-mail

To je trojka ktorú nájdete pod položkou Správy. Prvé menované MMS som zatiaľ otestovať nemohol, nakoľko naši operátori túto službu ešte nepodporujú, ale je dobré vedieť, že Nokia 7650 je na ne pripravená.

SMS správy sú ako stvorené pre tento typ telefónu. Pri písaní vám pomôže prediktívne vkladanie textu T9 so slovenským slovníkom a na vynikajúcej klávesnici budete vyťukávať písmenká jedna radosť. Ale aj displej má niečo s SMSkami spoločné, na ten vám totiž vojde jedna celá 160 znaková SMS, čo je fantastické. Prijatá SMS sa zobrazí na ôsmych riadkoch a teda čítanie je veľmi príjemné a pohodlné. Nokia 7650 podporuje dlhé SMSky aj doručenky (delivery report) pre ktoré je v menu "Správy" samostatný priečinok.

E-mail klient tak to teda hej. Veľmi sa mi páčila možnosť nahliadnuť do mojej e-mailovej schránky kdekoľvek, kde je signál a nemusím mať pritom zo sebou notebook. E-mail prehliadač ktorý sa nachádza v telefóne je napodobeninou tých klientov v osobných asistentoch a práca s ním je veľmi jednoduchá a zvládne ju každý, kto má čo i len malinké skúsenosti s e-mail prehliadačmi na osobnom počítači. Program sa ku serveru pripojí protokolom POP3 alebo IMAP4, čo sú tie najpoužívanejšie protokoly. Najskôr stiahne len hlavičku mailov a potom tie, ktoré si vyberiete stiahne celé. Poslať odpoveď alebo napísať krátky e-mail v teréne nie je žiaden problém, s dobrou klávesnicou sa dá všetko.

Pripojenia

Dátové spojenie so svetom zabezpečujú viaceré technológie. Keďže sa jedná o Nokiu nechýba rýchly prenos dát HSCSD, ktorý však slúži hlavne na browsovanie a na prenášanie e-mailov nie je celkom vhodný. K tomu lepšie poslúži GPRS, ktoré zatiaľ naši obaja operatori komerčne nespustili a teda dúfajme, že tak čoskoro urobia. Vtedy totiž dostane e-mail klient a wapový prehliadač v telefóne ten správny význam. Pre trpezlivých je ešte možnosť sa pripojiť obyčajným modemom rýchlosťou 9,6 kbps, ale takéto pripojenie skutočne nedoporučujem.

Na prepojenie s počítačom nehľadajte žiaden dátový konektor, ten sa na 7650ke skutočne nenachádza. Nokiu 7650 s počítačom alebo iným zariadením prepojíte len cez Bluetooth alebo IrDA. Bluetooth je zatiaľ v našich končinách veľmi zriedkavý a to aj vďaka tomu, že bluetooth zariadenia sú u nás pomerne drahé. Takže zostáva IrDA, ktoré mne osobne zatiaľ celkom postačovalo a využíval som ho pomerne často.

Úlohy, úlohy, ach tie úlohy

Pracovne vyťažený človek potrebuje perfektnú organizáciu času a to mu Nokia 7650 ponúkne za podpory dvoch funkcií: "Kalendár" a "Úlohy". Pre náhľad do kalendára máte tri možnosti: mesačný, týždenný alebo denný. Vkladať záznamy je veľmi jednoduché a môžete si rovnako vybrať z troch tipov: schôdzka, poznámka alebo výročie.

Úlohy sú u pracujúcich veľmi obľúbené, pretože sa veľmi jednoducho ovládajú. Stačí zadať názov úlohy (predmet), dátum splnenia a prioritu.

Pri organizovaní vášho času mi nedá nespomenúť aj časové funkcie, ako napríklad budík, ktorý je štandardný nokiácky, teda dosť jednoduchý a neponúka žiadnu pridanú hodnotu, ako napríklad budenie iba v určité dni a podobne. No možno si to programátori zoberú na mušku pri programovaní budúcich verzii firmawarov.

Ku ďalším funkciám pre kanceláriu treba spomenúť funkcie z ikonky nazvanej Extra, kde sa nachádzajú funkcie ako: Poznámky (klasicky si môžete vyťukávať svoje myšlienky), Nahrávač (zvukový záznamník max. dĺžka jednej nahrávky je jedna minúta), Kalkulačka, Prevodník a Skladateľ.

Foťák + mobil = Nokia 7650

Napevno zabudovaný fotoaparát v mobilnom telefóne je pre slovenskú obec niečo nové a Nokia s tým prišla ku nám ako prvá. Je fakt, že teóriu spojiť digitálnu kameru a mobil u nás ako prvý začal propagovať SonyEricsson so svojim modelom T68i a Communicamom, ale predsa to sú dve časti, ktoré je pred fotením potrebné spojiť, kdežto pri Nokii 7650 iba odsuniete spodnú časť a cvakáte. Ako spúšť vám poslúži Joystick, ktorý len jednoducho stláčate. Pri každom stlačení Nokia vylúdi zo seba taký zvláštny zvuk, pokiaľ vám vadí je možné ho v profiloch odstrániť. Je dôležité po stlačení joysticku ešte chvíľku nehýbať rukou, nakoľko uzávierka je malinko pomalšia, takže ak chcete mať pekné fotky držte ruku pevne až kým sa vám nezobrazí vyfotený obrázok, čo je zhruba tak 1 až 2 sekundy. Kvalitu snímky rozlišuje Nokia 7650 v troch triedach: Vysoká (640x480 bodov), Normálna a Základná. V tej najvyššej kvalite sa vám vojde do 1MB pamäte okolo 30 obrázkov.

Načo je mi v mobile foťák? Tak túto otázku si položí asi valná väčšina a je na ňu jednoznačná odpoveď: Pre potešenie a zábavu. Od digitálneho foťáku v Nokii 7650 neočakávajte profesionálne výsledky, pre prácu sa určite nehodí a nie je vhodný ani ako jediný fotoaparát na vašej dovolenke. Pretože ak by ste známym ukazovali fotky z vašej úžasnej dovolenky v tejto kvalite neverili by vám , že ste boli tam kde ste boli. Nokia myslela pri využívaní digitálnej kamery hlavne v spojení so zasielaním MMS alebo E-mailov. Teda ste na dovolenke a práve zažívate jazdu na ťave, tak si jednu tu krásavicu cvaknete a pošlete ten obrázok rodine s dodatkom: „Práve si užívam jazdy na pekelne rýchlej ťave“ a podobne.

Záverečné slovo...

Základné fakty hovoria jasne: Nokia 7650 je mobil s digitálnou kamerou, čo je vcelku kombinácia dobrá. S foťákom neustále po ruke sa dá zažiť veľa srandy a aj zachytiť mnoho momentov, ktoré by ste inak prepásli.

Vynikajúco na mňa zapôsobil aj operačný systém Symbian, ktorý je otvoreným systémom a dajú sa doň nahrávať užitočné aplikácie, ako aj mnoho nových a zábavných skoro multimediálnych hier. Nokia 7650 sa skvele ovláda (Joystickom), má sympatický dizajn, skvelý displej a vynikajúcu klávesnicu.

Za všetky tieto pozitívne vlastnosti treba však aj zaplatiť a cena by sa mala pohybovať niekde okolo 34 000 korún za neakciový kus. Model 7650 sa objavil aj na dotačných listinách oboch našich operátorov, kde je pre vyššie paušály za 19 990 korún, čo je celkom zaujímavá cena.

Nokia 7650 nebude pre široké masy, ale tí čo na ňu budú mať a kúpia si ju, určite kúpu neoľutujú. Telefón som mal na test skoro dva týždne a za tú dobu som si naň prenesmierne zvykol, ako zatiaľ na žiaden iný mobil, takže aj napriek tým malinkým nedostatkom, ktoré som v recenzii spomenul môžem Nokiu 7650 vrelo odporučiť.