14.5.2004 00:00 | MobilMania

<b>Samsung</b> predstavil super rýchly čip pre mobilné zariadenia

S čoraz väčšími nárokmi na funkcie telefónov sa kórejský Samsung rozhodol posilniť svoje postavenie na trhu a predstaviť mobilný čip, ktorý má umožniť hranie 3D hier v telefónoch. Nový čip sa vyznačuje nízkou spotrebou energie a tým i predĺžením životnosti batérie...

Najväčší výrobca čipov pre mobilné zariadenia, kórejská firma Samsung, oficiálne predstavila svoj nový super rýchly čip pre mobilné telefóny a PDA zariadenia s rýchlosťou 1,1 gigabajtov za sekundu. Predstavením nového čipu DDR SDRAM firma rozširuje svoje portfólio mobilných DRAM produktov. Okrem samotnej rýchlosti sa nový čip vyznačuje malou veľkosťou a nízkou spotrebou energie. Práve nízka spotreba energie predlžuje životnosť batérie zariadenia, vďaka čomu je čip podľa spoločnosti výhodný najmä na použitie v telefónoch určených pre siete tretej generácie, ktoré užívateľom ponúknu viacero nových a na hardvér náročnejších funkcií. Čip dokáže pracovať štyri krát rýchlejšie ako väčšina čipov tohto druhu, ktoré sú dostupné na trhu v súčasnosti.Masová výroba čipu by sa mala začať v júli tohto roka, pričom Samsung plánuje čip vyrábať pre spomínané 3G telefóny. Samsung vyzdvihol aj fakt, že na rozdiel od starších čipov nebude mať nový čip problém so spracovaním 3D grafiky, takže dokáže priniesť nie len urýchlenie vykonávania funkcií, ale i kvalitnejšie grafické zobrazenie a spoľahlivejšie prehrávanie videa.

Nový čip umožní výrobcom mobilných zariadení do svojich telefónov integrovať aj hry s náročnejšou grafikou. Spoločnosť Samsung v súčasnosti kontroluje viac než polovicu trhu s výrobou čipov. Nové čipy sa však stanú zaujímavé najmä potom, čo si siete tretej generácie nájdu cestu k užívateľom vo väčšine krajín sveta. Podľa inštitútu IDC má produkcia 3G telefóno v roku 2008 dosiahnuť 790 miliónov vyrobených kusov, zatiaľ čo v súčasnosti sa pohybuje niekde na hranici 530 miliónov vyrobených telefónov ročne.