13.6.2005 00:00 | MobilMania

Na chvíľu v ruke: Nokia N90

Zdroj: redakcia

Doslova a do písmena rozkladacie véčko s nadštandardnými rozmermi sme mali k dispozícii počas uplynulého víkendu. Jeho mohutnosť mnohých odstraší, nie je však samoúčelná - telefón je totiž pripravený na použitie v 3G sieťach, má kvalitnú optiku Carl Zeiss s dvojmegapixelovým snímacím čipom a v Európe dosiaľ nevídaný displej, ktorého raster je pre ľudské oko neviditeľný! Toto 173 gramové hoviadko je jednoducho nabité funkciami, ktoré obhospodaruje operačný systém Symbian vo verzii 8.1a.

Prvé dojmy po nadobudnotí Nokie N90 boli jednoznačné: veľká a ťažká. Rozmery aj hmotnosť sú nadštandardné, k nim sa ale ešte pridružil "hrb" v podobe otočného modulu fotoaparátu na zadnej strane telefónu. Impozantná konštrukcia...

Rozmery 112 x 51 x 24 mm
Hmotnosť 173 g
Pásma 900/1800/1900 MHz, dual mode WCDMA/GSM
Displej vonkajší TFT, 128 x 128 px, 65 536 farieb
Displej vnútorný 2,1 palcová uhlopriečka, 352 x 416 b., 262 144 farieb, automatická kontrola jasu
Fotoaparát 1,92 Mpix, 20x digitálny zoom, blesk (dosah do 1,5 metra, redukcia červených očí)
Video formát MP4 (MPEG-4 video, AAC-LC audio), rozlíšenie CIF (352 x 288 b.), RealPlayer pre vyše 10 formátov
Správy SMS, MMS (video over MMS - OMA MMS 1.2), e-mail, easy e-mail konfigurátor
Pamäť 31 MB + 64 RS DV MMC (1,8V/3V), pamäťové karty meniteľné za chodu telefónu
Dáta GPRS 4+2, EDGE 4+2, Bluetooth 2.0, USB 2.0 full speed, WAP 2.0, HTML/xHTML/WML prehliadač
Funkcie Push to Talk, videohovory, JavaScript 1.5, Java MIDP 2.0 CLDC 1.1 (Connected Limited Device Configuration (J2ME)), RealPlayer, prehrávač MP3/AAC, 3GPP video streaming, settings wizard (rýchle nastavenia všetkých funkcií), HP print aplication, Nokia Life Blog (v1.5)
Batéria BL-5B 760 mAh (180 min. / 280 hod.)
Cena asi 30 000 Sk, dostupnosť koncom augusta

V zavretom stave telefón vyzerá úplne obyčajne ale zároveň veľmi elegantne. Na prednej strane je umiestnený aktívny displej so 65 536 farbami a rozlíšením 128 x 128 pixelov a okrem neho už dizajn nerušia žiadne ďalšie prvky. Ani po roztvorení konštrukcie sa nekoná žiadne prekvapenie.

fotogaléria
Nokia N90 Zdroj: redakcia

N90 má jednoduché a čisté tvary, kvalitné materiály a decentné farby. Náchylné k jemnému zničeniu sú len lesklé strieborné plochy po bokoch telefónu, ktoré si už v prípade tohto kusu evidentne niečo odskákali. V skutočnosti je Nokia N90 dizajnovo úplne obyčajný telefón a očakávania sa napĺňajú až pri pohľade na funkčnú výbavu. Ak vezmeme v úvahu fakt, že N90 je určená najmä pre tých, ktorí chcú veľa pracovať s fotoaparátom a multimédiami, potom môžeme povedať že splní všetky očakávania. Obrázky a videá budú kvalitné vďaka optike a 2Mpix snímaču, prezrú sa na bezkonkurenčnom displeji, upravia sa priamo v telefóne vďaka softvéru a nakoniec sa uložia na DV RS MMC alebo odošlú cez Bluetooth, EDGE alebo WCDMA sieť. Ešte ostáva možnosť pripojiť telefón k počítaču cez dátový kábel, no infračervený port už zatrúbil na ústup a tak ho v tomto modeli nenájdete.

fotogaléria
Nokia N90 Zdroj: redakcia

Displej spôsobil nemý úžas nielen mne, ale každému, kto sa na ňom snažil identifikovať pixel - je to takmer nemožné. S 262 tisícmi farieb, rozlíšením 352 x 416 px a uhlopriečkou 2,1" patrí k špičke medzi mobilmi. Predčia ho snáď len kórejské hypermoderné zariadenia, ale o tých nie je v Európe ani chýru, ani slychu. Nokia sa jednoducho vytiahla, a to teda poriadne. Využitie displeja je na výbornej úrovni, pri čítaní správ je k dispozícii až osem riadkov. Nádherné sú ikonky v menu a celé grafické prostredie si zaslúži uznanie. Čerešničkou je tentoraz senzor intenzity svetla v okolí, ktorý priebežne upravuje jas displeja.

Klávesnica je zo zdrsneného plastu a píše sa na nej dobre, aj keď by som privítal väčšie rozostupy medzi jednotlivými tlačidlami. Päťsmerné tlačidlo je na mužské prsty taktiež trochu malé, ale napriek tomu sa mi s ním pracovalo dobre. Nad displejom sa nachádzajú dve tlačidlá, ktorých úlohou je ovládanie telefónu počas fotografovania. Fotoaparát sa totiž automaticky zapne, keď telefón "zlomíme" tak, aby displej zostal vo vodorovnej polohe. Preto sa na pravom boku nachádza ďalší joystick a tlačidlo zaostrovania a spúšte.

Vďaka nim je vytváranie záberov pohodlné, aj keď pri porovnávaní klasickej digitálnej zrkadlovky a tejto Nokie by som sa musel len zasmiať nad nerovnosťou súboja. Predsa len budú fotomobily musieť postúpiť ešte dlhú cestu evolúcie - no medzi dnešnými zariadeniami N90-tka vyniká. Autofokus so sebou zároveň priniesol jednu nevýhodu: zlé zaostrenie. Počas používania som sa s ním stretol niekoľko krát a veľmi ma nepotešilo. Naopak ma potešila možnosť fotografovania aj keď je telefón zavretý, stačilo pootočiť modulom fotoaparátu. Ten sa môže otočiť o približne 330 stupňov, nie teda o celú otočku. Blesk tvorený silnou bielou LED diódou ma presvedčil, že ho netreba kontrolovať zblízka a už vôbec nie v režime redukcie červených očí, kedy vypáli rovno tri záblesky.

Nokia N90 má zabudovaný už nový typ konektoru pre nabíjačku, ktorý je o niečo menší než predchádzajúce a ak ešte nevlastníte nový typ nabíjačky, je nutné použiť redukciu.

K dispozícii sme mali len nefinálnu vzorku, je takmer isté, že sériovo vyrábané telefóny budú obsahovať niekoľko odlišností. Počas skúšania ma prekvapilo najmä porovnanie fotografií s modelom 6681, ktorý napriek megapixelovému snímaču podal o niečo lepšie zábery krajiny. Viac informácií a presných špecifikácií sa nachádza v tabuľke. Ak máte nezodpovedané otázky ohľadom tohto telefónu, položte nám ich do diskusie, pokúsime sa ich zodpovedať.