28.10.2005 00:00 | MobilMania

Praktické skúsenosti: Ako sa surfuje cez Flarion?

Na Slovensku, ani v Európe momentálne nie je lepšia komerčná mobilná technológia, ktorá by parametrami predstihovala Flarion. Potvrdil to aj náš test. Podarí sa T-Mobilu udržať kvalitu rýchlosti tejto služby aj v budúcnosti?

Začneme možno tým, čo býva zvykom spomínať na záver. Celkovým hodnotením. Flarion (v článku budeme používať toto pomenovanie, nakoľko Rýchly internet je len marketingovým názvom služby a Flash-OFDM je zasa samotná technológia) je skvelý druh bezdrôtového pripojenia, ktorý nemá momentálne v oblasti mobilnej internetovej konektivity konkurenciu. EDGE a GPRS sa „nechytá“, v podstate ich ani nemá význam spomínať (jednak kvôli rýchlosti, ktorá sa pohybuje priemerne pod 100 Kb/s a odozvami siahajúcimi nad 500 ms. Obaja operátori by si mali položiť otázku, či má význam ďalej rozširovať pokrytie EDGE).

Pripojenie

T-Mobile dáva k službe Rýchly internet externý modem, ktorý sa pripája cez USB alebo ethernet. Obrovskou výhodou je „ad-hoc“ pripojenie, kedy strčíte kábel do počítača a surfujete. Zjednodušenia sa dočkala aj inštalácia PCMCIA karty, stačia tri kliknutia. Pripojenie je stabilné, nestane sa, že by spojenie na chvíľu zatuhlo, príp. sa niekoľko sekúnd nič nestalo – sťahovali sme aj 200 MB súbor a bez problémov (toto považujeme asi za najväčšiu výhodu oproti EDGE). Čo sa nám však stávalo a nevedeli sme si to vysvetliť, bolo občasné vypadnutie spojenia. Prejavovalo sa to hľadaním spojenia. Môže to byť kvalitou signálu, v takýchto prípadoch svietila na modeme iba jedna palička.

Latencia

Zastávam síce názor, že kábel je kábel, ak však hľadáte kvalitné mobilné pripojenie k internetu – Flarion je tým najvhodnejším riešením. Navyše, pripojenie k internetu cez 450 MHz pásmo sa zbavilo nedostatkov, ktoré sme poznali z EDGE či GPRS – vysokej latencie. Tá je pri Flarione vynikajúca, pri kvalitnom signáli sa pohybuje priemerne okolo 50 ms, čo je typické skôr pre fixné pripojenia. Čím je však signál horší, tým je latencia vyššia. Pri našom teste sme mali na ukazovateli sily signálu jednu, max. dve paličky a odozva bola v priemere okolo 70 ms.

Rýchlosť

T-Mobile má pre službu Rýchly internet obmedzenie na 1 Mbit/s, hoci služba je schopná pracovať až na 3,2 Mbit/s. Nám sa priemerná hodnota rýchlosti, ktorú sme počas dňa namerali, pohybovala okolo 500 kbit/s, vo večerných hodinách ešte menej (mali sme však zapnutý instant messaging, e-mail a niekoľko internetových prehliadačov). Treba však pripomenúť, že službu sme testovali v jej začiatkoch, kedy sa ešte neprejavuje silná prevádzka a nárast používateľov. Nevedno, ako sa bude pripojenie správať v takýchto prípadoch. Jeden radio router (obdoba BTSky) zvládne 31 aktívnych používateľov a ďalších približne 130 pasívnych používateľov. Snáď to nedopadne ako pri technológii EDGE, ktorá sa stala vo večerných hodinách nepoužiteľnou. Pozitívnou správou je, že rýchlosť nie je priamo závislá na kvalite signálu. Ak však chcete mať dobrý príjem signálu, umiestnite si modem najlepšie k oknu.

To, že Flarion je svetová novinka, sa prejavuje aj tým, že na internete sa o tomto pripojení či jeho správaní nachádza veľmi málo informácií. Chýbajú aj rôzne softvérové utility, napr. merač kvality signálu a pod. Snáď to bude časom lepšie.

Bude mať Flarion úspech?

To už záleží na tom, ako s ním bude T-Mobile pracovať. Stratégia „vidieckeho pripojenia“ sa mi zdá trocha pritiahnutá za vlasy, je však pochopiteľné, že T-Mobile nemôže kvôli materskej spoločnosti a jej DSL veľmi vystrkovať rožky. Výhodou tejto služby je jej mobilita a ľudia si budú túto službu objednávať práve pre ňu. Dôležité bude teda pokrytie miest všade tam, kde to najviac žije. Navyše Flarion dostane onedlho konkurenciu, ktorá otestuje životaschopnosť tejto technológie. Či už to bude UMTS-TDD resp. HSDPA od Orangeu alebo WiMax, ktorý budeme tiež onedlho testovať.

TIP: Prečítajte si, ako si zrýchliť Flarion

Flarion je bezkonkurenčná mobilná technológia, svojimi parametrami sa nemôže porovnávať ani s UMTS-TDD či CDMA (od českého Eurotelu). Naše praktické skúsenosti tento fakt len potvrdili. Dôležité bude, či sa T-Mobilu podarí udržať vysoký štandard priemerných rýchlostí a či sa z Flarionu nestane ďalšia služba, ktorej kvalita sa bude zo dňa na deň zhoršovať.