29.12.2005 00:00 | MobilMania

Mobily 2006: Očakávame 3G služby a vábenie tretieho mobilného operátora

Budúci rok na trhu mobilnej komunikácie rozhodne nebude nudný. Predpokladáme istý príchod UMTS a HSDPA, prieťahy v prenositeľnosti čísla a pravdepodobne ďalší neúspešný tender na tretieho mobilného operátora. O úspešnom roku nebudú paradoxne rozhodovať operátori, ale Telekomunikačný úrad, ktorý môže trhu pomôcť, ale aj uškodiť.

Nastávajúci rok bude pravdepodobne mimoriadne bohatý na udalosti v mobilnej komunikácii. Mnohé už naznačili kľúčové body, ktoré v roku 2006 očakáva Telekomunikačný úrad. Zväčša ide o dlho očakávané skutočnosti, bez senzačných odhalení podobných tohtoročnému spusteniu Flarionu v sieti T-Mobile .

O prekvapenia napriek tomu isto nebude núdza, hoci možno nie vždy budú pozitívne, najmä ak budú kvalitatívne parametre, či dostupnosť nových služieb (a to aj cenová) zaostávať za očakávaniami.

0903 aj v sieti Orange

Prenositeľnosť čísla medzi mobilnými operátormi (Mobile Number Portability, MNP) by sa podľa Telekomunikačného úradu SR mala stať realitou už v prvom štvrťroku, rovnako ako prenositeľnosť čísla medzi fixnými operátormi. Mobilní operátori však tvrdia, že do prvého kvartálu budúceho roka sa MNP implementovať nepodarí .

V oboch prípadoch som bohužiaľ skeptický. V prípade fixných operátorov zatiaľ nie je veľmi čo prenášať, keďže alternatívni operátori nedisponujú vlastnou infraštruktúrou zahŕňajúcu aj poslednú míľu, aj keď legislatíva je už naštartovaná. Možno by sa hodilo skôr povedať, že je ešte stále "na štarte", ale to sme zo sféry mobilných telekomunikácií trochu odbočili.

Prenositeľnosť mobilného čísla je službou, ktorá je mnohými zákazníkmi oboch našich operátorov nanajvýš očakávaná. Pri uplatnení vhodnej marketingovej stratégie by z nej ako operátor s menším počtom klientov mohol viac vyťažiť T-Mobile, už len pri uplatnení čistej aritmetiky. Nevyzerá to však tak, že by za MNP nejako aktívne bojoval.

Odhady operátorov

Pre zavedenie MNP do praxe je potrebné zvládnuť mnohé technické a administratívne detaily, vrátane stanovenia nízkobariérových poplatkov za prestup. Tu možno bude musieť opäť zasahovať regulátor, keďže operátori sa svojich zákazníkov vzdávajú neradi. Aj tu sa ukáže sila Telekomunikačného úradu. Prenositeľnosť čísla môže byť v budúcom roku oveľa dôležitejšia ako príchod tretieho mobilného operátora.

Pokiaľ sa mobilní operátori rozhodnú proces MNP brzdiť uplatňovaním akýchkoľvek obštrukcií v rámci zákona, nie je zavedenie prenositeľnosti čísla v trojmesačnom horizonte reálne. Samotní operátori sa pre naše stránky vyjadrili , že zavedenie odhadujú na nespresnené obdobie roka 2006 (Orange), resp. za 12 až 18 mesiacov (T-Mobile).

Pripomeňme, že v ČR ho mobilní operátori zavedú od polovice januára, čomu predchádzali dlhé mesiace príprav, vrátane diskusií odbornej verejnosti, ktorá na Slovensku chýba. 

Tretí operátor - skutočnosť alebo virtuálna realita?

Aj tender na tretieho mobilného GSM operátora (do tretice všetko dobré ?) veľmi úzko súvisí s MNP. Hoci sa to zdá nelogické, dnes by mal tretí operátor napriek vysokej penetrácii mobilov možno lepšiu pozíciu, než pred niekoľkými rokmi, kedy sa "vďaka" vtedajšej exekutíve "podarilo" tretieho operátora nevybrať. Podmienkou však je možnosť prilákať zákazníkov konkurencie na lepšie ceny aj s ich číslami, teda dostupnosť služby MNP.

Napriek tomu je otázne, koľko zákazníkov by bolo ochotných zameniť komfort zabehnutých služieb svojho terajšieho operátora s vybudovanou sieťou značkových predajní a takmer dokonalé pokrytie za nižšie ceny hovorov sprevádzané nižšou zákazníckou podporou a nevyhovujúcim pokrytím. Nebol by to beh na krátke trate, ale na príbehu českého Oskara/Vodafone vidieť, že môže byť úspešný.

Vybudovanie celoplošného pokrytia trvalo operátorovi rok a vzhľadom na nízke prevádzkové náklady dokázal byť veľmi rýchlo ziskový. Oskar za necelých 6 rokov svojej existencie získal približne 20 % českého trhu (2 milióny účastníkov, rovnako ako slovenský T-Mobile) a nepotreboval k tomu ani MNP. S podporou prenositeľnosti čísla určite odčerpá obom väčším operátorom ďalšie desiatky tisíc zákazníkov.

Tretí operátor by teda mal teoreticky šancu uspieť, jeho príchod však vôbec nevyzerá optimisticky. Keďže TÚ SR plánuje vyhlásiť tender niekedy v 1. polroku 2006, aj v priaznivom prípade môžeme komerčnú prevádzku od možného tretieho operátora sotva očakávať ešte v roku 2006.

Virtuálni operátori

Ďalšou možnosťou liberalizácie mobilných komunikácií je nástup tzv. virtuálnych operátorov, ktorí už poskytujú služby v mnohých krajinách. Ide o spoločnosti, ktoré fungujú bez vlastnej infraštruktúry a na báze veľkoobchodného modelu predávajú pripojiteľnosť niektorého skutočného operátora. Zákazníkov môžu zaujať skôr kreatívnou reklamnou kampaňou, ako skutočnou výnimočnosťou, ale môžu vytvárať aj špeciálne paušály šité na mieru konkrétnej cieľovej skupine. Ich váha na trhu mobilnej komunikácie je len okrajová.

Na podobnom princípe predávajú dnes na Slovensku svoje služby alternatívni ISP pri poskytovaní internetu cez ADSL. Sú to takmer výlučne virtuálni operátori napojení na Slovak Telecom. Na rozdiel od ST, mobilní operátori zatiaľ nie sú povinní poskytovať svoju infraštruktúru za definovaných podmienok ďalším záujemcom.

Na uzavretie obchodu sú potrební dvaja - okrem kupujúceho aj predávajúci. Ak majú existujúci operátori dostatočne vyťaženú svoju infraštruktúru, nie sú naklonení venovať časť svojich potenciálnych ziskov niekomu ďalšiemu.

UMTS, Flarion, HSDPA

Siete tretej generácie na Slovensko prichádzajú už dlho a bez väčších prekvapení. Podľa licenčných podmienok ich majú obaja operátori spustiť do konca marca 2006 a keďže ich už niekoľko mesiacov testujú, niet dôvodov predpokladať, že sa tak nestane. Telefóny s podporou UMTS sa potichu objavujú v ich ponuke už dnes, takže pri začatí komerčnej prevádzky už bude k dispozícii istá množina potenciálnych zákazníkov.

Nezodpovedanou zostáva len otázka, čím dokáže UMTS osloviť užívateľa natoľko, aby nielen vymenil GSM telefón za duálny (GSM/UMTS), ale služby 3G aj vo väčšej miere využíval. Výhodnejšie hlasové tarify to zrejme nebudú (operátor 3 vo Veľkej Británii sa ale cestou cenového dumpingu kedysi vydal), zostávajú teda multimediálne služby a rýchlejšie dáta.

Nízke ceny za UMTS služby nečakajme

Videotelefónia a TV v mobile je naozaj zábavná vec, ale v súčasnosti sú možno tieto služby skôr v slovníku operátorov ako v centre záujmu používateľov. Samozrejme, veľa závisí od ceny - ak to bude zadarmo (v testovacej prevádzke), kto by si to nevyskúšal? Licencie aj infraštruktúra UMTS však stoja kopu peňazí, preto operátori budú chcieť tieto prostriedky získať späť. Bolo by preto omylom dúfať v lacné UMTS služby v strednodobom horizonte.

Samostatnou kapitolou sú dátové prenosy cez UMTS a s tým spojené multimediálne služby, vrátane obsahu poskytovaného tretími stranami. Oproti EDGE pôjde o významné zlepšenie na 384 kbit/s, čiže zhruba o 50 % vyššie teoretické maximum.

Ako mobilný internet to bude fajn, najmä vďaka medzinárodnému roamingu, ale voči fixnému (ADSL), ba ani k nomádskemu bezdrôtovému broadbandu (WiMAX, Wi-Fi) nebude UMTS dôstojnou alternatívou. V rovnakej miere to platí aj voči Flarionu, ktorý ponúka trojnásobne rýchlejší download a niekoľkokrát nižšiu latenciu. Na druhej strane neumožňuje medzinárodný roaming.

Orange a konkurencieschopnosť Flarionu

Orange, ktorý porovnateľný bezdrôtový broadband neponúka, sa pravdepodobne pokúsi zopakovať svoj marketingový scenár zo začiatku roku 2005, keď s veľkým nasadením spustil EDGE. T-Mobile svojou akciovou cenou na Rýchly internet počas decembra naznačil, že je schopný znížiť cenovú latku poriadne nízko, čím konkurencii vyslal zrozumiteľný signál.

Okrem toho Flarion bude mať v roku 2006 podstatne širšie pokrytie ako UMTS u ktoréhokoľvek z našich operátorov - malo by to byť 70 % populácie.

Pre ilustráciu: na pokrytie Bratislavy signálom UMTS je potrebné vybudovať približne 200 BTS. S rovnakým počtom  základňových staníc pre FLASH - OFDM sa dá služba sprístupniť väčšine obyvateľov Slovenska. Aby Orange eliminoval konkurenčnú výhodu T-Mobile v rýchlom internete, nezostane mu nič iné, než bojovať v oblasti marketingu (cena, reklamná kampaň) a zároveň s urýchleným budovaním siete (tu už viackrát dokázal prekvapiť) intenzívne zvažovať zavedenie HSDPA, ktoré by sa Flarionu minimálne vyrovnalo.

Nič však nebráni ani T-Mobile použiť rovnakú stratégiu , ten má však naviac v rukáve ešte jeden tromf. V budúcom roku by sa mali v jeho ponuke objaviť aj dátové kary s podporou FLASH-OFDM a niektorej ďalšej mobilnej technológie - EDGE, GPRS, prípadne UMTS. Tým by sa pre cestujúcich používateľov odstránil nielen problém nedokonalého pokrytia, ale aj roamingu.

Push To Talk v komerčnej prevádzke

Od roku 2006 by T-Mobile mal začať komerčne poskytovať aj službu Push to Talk (PTT), ktorú v súčasnosti intenzívne testuje s niekoľkými firemnými zákazníkmi. Kuloárne informácie však naznačujú, že PTT nebude z cenových dôvodov atraktívnou službou pre širokú verejnosť.

Na vine je paradoxne Orange, ktorý PTT do svojho portfólia nezaradil, preto sa v tomto segmente nevytvorilo trhové prostredie. Push to Talk preto poslúži T-Mobile ako nástroj na akvizíciu veľkých a stredných firiem používajúcich konkurenčného operátora. Podobným trójskym koňom sa už dnes stal Rýchly internet s technológiou FLASH - OFDM.

Nechajme sa prekvapiť, ako sa udalosti vyvinú. Rok 2006 nám pripraví určite dlhší zoznam noviniek, než sme tu popísali a niektoré scenáre sa môžu vyvinúť úplne odlišne, než odhadujeme dnes.