16.1.2006 00:00 | MobilMania

Paušály po Vianociach: Kto nestihol akcie, má smolu

Nedá sa jednoznačne povedať, že by sa novoročné akcie na mesačné programy neoplatili. Je však jasné, že nie sú také výhodné, ako tie spred mesiaca. Inak to nie je ani tento rok. Mobilní operátori však nezvyšovali ceny telefónov tak rapídne, ako pred rokom.

Orange aj T-Mobile majú v ponuke nové akcie, ktoré skutočne nie sú na zahodenie. Menej potešujúci je fakt, že Orange dvihol ceny dvoch telefónov vo svojej ponuke, znížil cenu jedného. T-Mobile po Novom roku ceny viac-menej drží, zlacnel iba jeden telefón.

Orange: Kredit 5 000 Sk na tri mesiace

Od 2. januára je k dispozícii akcia s bonusovým kreditom v hodnote 5 000 Sk. Ten môžu využiť iba tí zákazníci, ktorí si aktivujú Paušál 399 Sk alebo 499 Sk. Po tom, čo minú pôvodný kredit obsiahnutý v mesačnom programe, majú na tri celé fakturačné obdobia k dispozícii ďalších 5 000 korún. V priemere teda môžu mesačne minúť počas prvých troch mesiacov až 2 165, resp. 2 065 Sk. Orange tak skúša nový typ programov a zákazníkov sa snaží nalákať na túto promo akciu.

Extra kredit je však možné využiť iba pre hovory na účastnické čísla v sieti Orange. Akciu môžu využiť aj tí, ktorí prejdú na mesačný program zo služby Prima a tí, ktorí si predlžujú záväzok.

Tí, ktorí si vyberú iný program než dva zmienené kreditné paušály, konkrétne Paušály Domov 45 až Paušál 250, sa môžu tešiť na 1 000 minút pre volania do vlastnej siete po dobu troch mesiacov. Podmienky sú podobné ako pri akcii s extra kreditom. No a nakoniec náročnejší zákazníci s programami služieb Paušál 500 a 1 000 a SMS Paušálmi nebudú musieť platiť jeden mesačný poplatok.

Výhodou pre verných zákazníkov je zľava 500 korún z ceny vybraných mobilných telefónov. Ide o modely Motorola RAZR V3, Nokia 6020 a Siemens CX 75.

T-Mobile: 3 mesiace zadarmo

Od 1. januára platí ponuka , ktorá je jednoduchá a jasná: Aktivujte si program Relax 60 s 12-mesačnou viazanosťou alebo jeden z programov 55 Viac a Relax 60 s 24-mesačnou viazanosťou (a mobilným telefónom z ponuky) a prvé tri mesačné poplatky neplatíte.

Kto je v januári víťazom?

Súboj tentokrát končí nerozhodne. Hoci Orange okrem extra kreditu, extra minút alebo zľavy na jeden mesiac ponúka aj 500-korunové zníženie ceny na tri telefóny verným zákazníkom, za adresnejšiu akciu sa dá považovať skôr akcia T-Mobilu, ktorá navyše zďaleka nie je taká komplikovaná. Na rozdiel od teoreticky využiteľných 5 000 Sk (z ktorých nemusí byť - podobne ako pri 1 000 bonusových minútach - využitá ani jedna) totiž zľavu troch mesačných programov pocíti každý.

Nevýhodou je snáď len obmedzenie na dva konkrétne paušály, inak ide o relatívne trojnásobnú zľavu oproti mesiacu zdarma v prípade vybraných paušálov Orangeu.